Продовжується суд над миколаївським прокурором-зрадником, на засідання знову прийшли родичі з портретами загиблих (ФОТО, ВІДЕО)


16:3617.01.2023

Приморський райсуд міста Одеси почав розглядати по суті справу експрокурора Миколаївської окружної прокруатури Геннадія Германа.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

У судовому засіданні 16 січня Герман на запитання суду відповів, що вину не визнає і показання буде давати після допиту свідків.

Продовжується суд над миколаївським прокурором-зрадником, на засідання знову прийшли родичі з портретами загиблих (ФОТО, ВІДЕО) 1
Судді — Осіік, Іоніді, Попревич

Суд вирішив розпочати із дослідження документів, потім розглянути речові докази, після цього допитати свідків і обвинуваченого. За такий порядок попередньо висловилися і обвинувачення, і захист.

Водночас прокурор Олександр Чокля повідомив, що перший том доказів містить охоронювану законом таємницю — службову інформацію та відомості про особисте життя обвинуваченого. На уточнюючі запитання судді прокурор визнав, що не всі документи із першого тому є таємними.

Суддя пояснив, що буде визначено окреме засідання, яке проведуть у закритому режимі і прокурор надасть документи, які не мають розголошуватися.

Продовжується суд над миколаївським прокурором-зрадником, на засідання знову прийшли родичі з портретами загиблих (ФОТО, ВІДЕО) 3

Тому прокурор узявся оголошувати процесуальні документи, що стосуються початку і перебігу досудового слідства: затримання і оголошення підозри, протоколи обшуків вдома і на робочому місці, судові рішення щодо запобіжного заходу і відсторонення від посади, документи про залучення захисників і продовження строків досудового слідства та інше.

Речовими доказами на досудовому слідстві визнані: ноутбук, мобільний телефон із сім-картою, два флеш-накопичувачі, один із яких має маркування «ЄРДР», переносний жорсткий диск.

Згодом у суді мають також переглянути відеозаписи обшуків. Їх повна тривалість складає декілька годин і на захист наполягає на їх повному відтворенні, кажучи, що там зафіксовані деякі порушення у діях слідчих.

Всього прокурорів має вісім томів письмових матеріалів. Суддя Віктор Попревич закликав прокурора надавати суду саме докази вини, а не просто документи.

«З восьми томів, може, буде три томи максимум письмових доказів, а то все — документи. Не затягуйте. Дайте нам докази, щоб ми бачили», — зауважив Попревич.

Але прокурор не погоджується і вважає, що подані ним документи важливі.

Нагадаємо, що в попередньому засіданні оголосили обвинувальний акт.

Обіймаючи посаду прокурора Миколаївської окружної прокуратури, Герман в умовах війни начебто передав представникам Росії інформації про місця розташування органів влади, місцевого самоврядування, підприємств, військових частин та інших об’єктів, що мають важливе господарське чи оборонне значення з метою ослаблення держави, вчинення вибухів, підпалів та інших дій, спрямованих на масове знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю.

В обвинувальному акті написано, що прокурор Герман протягом місяця (з березня по квітень 2022 року) умисно та свідомо вів підривну діяльність проти України в умовах воєнного стану. Мотивацією було нібито його негативне ставлення до української влади та політики в цілому.

Зокрема, Герман через Telegram надсилав представнику РФ інформацію оперативного та військового характеру щодо обстановки в Миколаєві та області, а для її отримання користувався своєю посадою очільника окружної прокуратури. Наприклад, складав списки з російських полонених, їхньої кількості, особистих даних та місця перебування, а також додавав інформацію про керівництво установ, де вони утримуються. Крім того, прокурор готував для РФ зведення про щоденну кількість загиблих у регіоні поліцейських, військових та цивільних, а також в окремому документі «особисті спостереження за соціально-побутовою та оперативною обстановкою на Миколаївщині».

На додачу, обвинувачений фактично звітував росіянам про стан мостів, завантаженість доріг, кількість населених пунктів без газу і світла в Миколаївській області та настрої колишніх або чинних військових. Також він відписував паролі для блокпостів або зазначав, коли їх змінювали. Готував «спостереження щодо роботи правоохоронних органів в області» та надсилав оперативні зведення поліції щодо ворожих обстрілів та їхніх наслідків. Один з таких звітів — про обстріл Миколаївської ОВА, де Герман зазначив результати влучання ракети, роботу на місці ДСНС та кількість загиблих і постраждалих. 

Продовжується суд над миколаївським прокурором-зрадником, на засідання знову прийшли родичі з портретами загиблих (ФОТО, ВІДЕО) 5

Герман обвинувачення у державній зраді називає необґрунтованим. Він не заперечував факт передачі інформації, але повідомив, що надсилав її блогеру, якого «знайшов в інтернеті з метою об’єктивного висвітлення ситуації, що відбувається в Україні». 

Нагадаємо, що раніше суд планував слухати справу закрито, щоб запобігти розголошенню інформації, що може зашкодити національній безпеці і вплинути на перебіг бойових дій. Вказувалося на необхідність захистити персональні дані українських військових, рятувальників і правоохоронців у Миколаївській області, особливості їхньої роботи у регіоні та ін. 

Однак на публічності наполягли родичі військових, які загинули на Миколаївщині, коли Герман очолював прокуратуру і, за версією обвинувачення, вів підривну діяльність.

Продовжується суд над миколаївським прокурором-зрадником, на засідання знову прийшли родичі з портретами загиблих (ФОТО, ВІДЕО) 7

Люди із портретами загиблих військослужбовців регулярно з’являються на судові засідання як вільні слухачі. Офіційно потерпілих у справі немає.

Відомо, що до суду надходило три заяви про визнання потерпілими. Але суд у їх задоволенні відмовив. Мотиви рішення суду поки що не оголошувалися.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube