У випадку НС на ПУ АЕС будуть проблеми з евакуацією жителів 30-кілометрової зони через брак транспорту, – Кім (ВІДЕО)


13:3721.09.2022

Після удару по Південноукраїнькій АЕС Миколаївська ОВА проаналізувала можливий розвиток подій. І якщо йодними засобами населення забезпечене, то з евакуацією жителів 30 кілометрової зони, в разі необхідності, можуть виникнути проблеми.

Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу сьогодні, 21 вересня.

Так, Віталій Кім зазначив, що наразі недостатньо транспортних засобів для того, щоб швидким темпом вивозити людей, які перебувають у 30-кілометровій зоні й підлягають евакуації у разі аварії на Південноукраїнській АЕС на Миколаївщині.

«Зараз недостатньо транспортних засобів для того, щоб швидким темпом вивозити людей, доведеться декілька кіл робити, й ми будуємо логістику, щоб коротким плечем вивозили транспорт, автобуси, залучаємо приватний бізнес, щоб коротким плечем вивозили за 30-кілометрову зону, а далі вже іншим транспортом везли далі. Але цього теж не вистачає для забезпечення швидкого темпу, тому ми звертаємося, щоб надали додаткові автобуси», – розповів Кім.

За його словами, дефіцит транспорту виник через те, що дуже багато техніки було мобілізовано для військових.

– Що стосується самого удару, то попередньо визначено, що це була ракета типу “Іскандер”. Вона високоточна, тому ми вважаємо, що це був навмисний удар близько до реактора, щоб були незначні ураження, щоб і надалі шантажувати український народ. Тобто терористи кажуть: не треба нас визнавати офіційно терористами, а то ми вдаримо по ПУ АЕС. Як я це бачу.

Нагадаємо, майже місяц назад, 29 серпня, Віталій Кім на брифінгу вже говорив про брак транспорту у випадку необхідності евакуації через можливу радіаційну загрозу, хоча тоді мова йшла про загострення навколо Запорізької АЕС.

“Найближча точка до Запорізької АЕС в Миколаївській області – це 100 км. І буде багато що залежатиме від вітру та погодних умов. Але ми пропрацювали шляхи евакуації при потенційній небезпеці, яка може бути. Розподіл щодо кількості йодіду калію проводили не ми – він буде у нас в наявності в тій кількості, в якій визначить МОЗ. Але я вважаю, що в нас ще є час, щоб ми евакуювали людей. Ми це прорахували, єдина проблема, що є на зараз, – кількість транспорту, який потенційно може бути зарезервований для цього, але це через мобілізацію транспорту для військових дій. Але вважаю, що військові нам теж допоможуть в випадку якомусь, – сказав Кім”.

Як бачимо, і через місяць проблема меншою не стала.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube