Миколаївського експрокурора, звинуваченого у держзраді, залишили в СІЗО. Розгляд його справи можуть перенести в Одесу (ФОТО)


21:1420.09.2022

Центральний суд Миколаєва провів підготовче засідання у справі колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа, якому інкримінують державну зраду. 

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Колегія суддів залишила Германа ще на 60 днів у слідчому ізоляторі та погодила клопотання прокурора про звернення до Касаційного кримінального суду для зміни територіальної підсудності справи. Ймовірно, її передадуть до Приморського суду Одеси.

19 вересня у залі суду, крім колегії на чолі з суддею Володимиром Алєйніковим, знаходився лише прокурор спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Південного регіону Олександр Чокля.

Миколаївського експрокурора, звинуваченого у держзраді, залишили в СІЗО. Розгляд його справи можуть перенести в Одесу (ФОТО) 1

Обвинувачений з квітня утримується у Миколаївському слідчому ізоляторі, звідки й долучився до суду завдяки відеоконференції. Його захисник Владислав Каланжов у такий же спосіб вийшов на зв’язок з Білгород-Дністровського району Одеської області. 

У судовому засіданні розглянули лише два клопотання сторони обвинувачення — про продовження запобіжного заходу для Германа та зміну територіальної підсудності провадження.

За словами прокурора, з квітня ризики стосовно обвинуваченого не зникли: якщо його відпустять з-під варти, він може виїхати на окуповану територію, аби уникнути покарання, продовжити співпрацю зі структурами РФ чи тиснути на свідків, оскільки більшість із них це його колишні підлеглі. Крім того, завдяки службовим зв’язкам, особливо з правоохоронцями, Герман може спробувати перешкоджати слідству. Тож прокурор просив продовжити утримання у СІЗО ще на два місяці. 

Сам Герман та його адвокат не заперечували проти такого рішення, але просили суд призначити заставу. На запитання від судді Алєйнікова в якому розмірі, обвинувачений відповісти не зміг, натомість його адвокат заявив, що прийнятною буде сума у розмірі 80 неоподатковуваних мінімумів доходів, що дорівнює 204 тисячам гривень. Герман також попросив відкласти підготовче засідання, оскільки не встиг ознайомитися з усіма матеріалами справи та побачитися зі своїми захисниками. Двічі, за словами обвинуваченого, його адвокатів до нього не пускали. 

Миколаївського експрокурора, звинуваченого у держзраді, залишили в СІЗО. Розгляд його справи можуть перенести в Одесу (ФОТО) 3

Наостанок прокурор Чокля звернувся до суду з клопотанням про зміну територіальної підсудності справи. На його думку, оскільки Герман раніше очолював окружну прокуратури Миколаєва, то особисто контактував з місцевими судами. А це може вплинути на їхню безсторонність. На додачу, обвинувальний акт у кримінальній справі Германа склали в будівлі спеціалізованої прокуратури військової та оборонної сфери Південного регіону, яка знаходиться у Приморському районі Одеси. Це територіальна підсудність Приморського суду, тож прокурор у клопотанні назвав саме цей суд як такий, куди варто передати справу.

Сторона захисту підтримала таке клопотання, повідомивши, що вже звернулася до Верховного суду з аналогічним проханням. Причинами адвокат Каланжов також назвав можливе емоційне та упереджене ставлення місцевих суддів до цього провадження, бо, за версією обвинувачення, через дії Германа на Миколаївщині могли постраждати цивільні люди та критична інфраструктура. Крім того, обстріл регіону триває, а це створює ризики під час засідань для усіх учасників процесу, а також може затягнути судовий розгляд.

Після нарадчої кімнати колегія суддів оголосила, що залишає Германа ще на два місяці у СІЗО та вирішила через Миколаївський апеляційний суд звернутися до Касаційного кримінального суду, аби вирішити територіальну підсудність справи. 

Геннадій Герман народився на Харківщині, в селі Добренька. Вищу освіту здобув у Національній юридичній академії Ярослава Мудрого. Працював в органах прокуратури Полтавської та Харківської областей. Миколаївську окружну прокуратуру очолив за рік до повномасштабної війни, у березні 2021 року. До призначення на цю посаду працював в Офісі Генерального прокурора. 

Герману інкримінують ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу, а саме державну зраду в умовах воєнного стану. Цей злочин належить до категорії особливо тяжких та карається позбавленням волі від 15 років до довічного ув’язнення. 

За даними слідства, на бік окупантів Герман перейшов на початку березня 2022-го. Чоловік зв’язався із представником одного із засобів масової інформації РФ та заявив про бажання співпрацювати. Далі почав отримувати завдання від кураторів зі спецслужб Росії та передавати їм потрібну інформацію.

Герман начебто повідомляв окупантам про позиції ЗСУ на Миколаївщині, персональні дані українських військовослужбовців та співробітників ДСНС, паролі для проходження блокпостів, результати обстрілів та загальну оперативну обстановку в регіоні. Крім того, корегував вогонь по цивільним і військовим об’єктам та інформував окупантів про російських військовополонених, яких затримали в Миколаївській області — скільки їх, де вони утримуються та в якому стані. Для отримання цих даних Герман використовував своїх підлеглих та колег, а також службові зв’язки. 

Вважається, що росіяни отримували інформацію від прокурора з 4 березня по 4 квітня. За цей час, за даними правоохоронців, в регіоні загинули щонайменше 112 цивільних та 383 військовослужбовців ЗСУ. Також було зруйновано велику кількість критичної інфраструктури. 

Судячи з матеріалів справи, перед затриманням за Германом велося стеження, зокрема аудіо та відеофіксація. Крім того, аби довести скоєння злочину, Герману декілька разів передавалися імітаційні списки з даними про загиблих українських військових та рятувальників, які той передав росіянам. Протоколи слідчих експериментів є у матеріалах справи. 

Затримали Германа 4 квітня. Наступного дня йому повідомили про підозру, а 6 квітня відправили до СІЗО, де він перебуває донині.

Декілька разів обвинувачений намагався оскаржити запобіжний захід, наполягаючи на домашньому арешті. У суді він не заперечував факт передачі інформації, але нібито надсилав її блогеру, якого «знайшов в інтернеті з метою об’єктивного висвітлення ситуації, що відбувається в Україні». 



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube