На Миколаївщині на одну вакансію приходиться 39 безробітних


15:0326.08.2022

У Миколаївській області продовжує зростати кількість безробітних. Така тенденція спостерігається з квітня 2022 року. Станом на 26 серпня 2022 року, на Миколаївщині зареєстровані 15,5 тисяч безробітних, що на 29 відсотків більше ніж за аналогічний період 2021 року.

Про це поідомило Суспільне з посиланням на директора Миколаївського обласного центру зайнятості Дмитра Оборонька.

“У січні-липні 2022 року роботодавці проінформували центри зайнятості про наявність 6 705 вакансій, що на 53,9 відсотка менше, ніж у січні-липні 2021 року”, — каже Оборонько.

За словами директора обласного центру зайнятості, структура вакансій за видами економічної діяльності була такою:

  • 38 відсотків вакансій пропонувалось на підприємствах сільськогосподарського комплексу;
  • 10,9 відсотка — на підприємствах переробної промисловості
  • 8,2 відсотка — у транспорті та складському господарстві
  • 8,1 відсотка – у торгівлі та ремонті
  • 6,5 відсотків – у державному управлінні й обороні, обов’язковому соціальному страхуванні
  • 6,5 відсотків – у сфері охорони здоров’я.

Як зазначив фахівець, у січні-липні 2022 року послугами служби зайнятості скористалися 29 597 безробітних громадянин, що на 14,7 відсотка менше, ніж у січні-липні 2021 року.

“За видами економічної діяльності, найбільше громадян працевлаштовано у сільському господарстві, державному управлінні й обороні, обов’язковому соціальному страхуванні, у сфері торгівлі. За професійними групами це робітники з обслуговування, експлуатації устаткування та машин, некваліфіковані працівники, працівники сфери торгівлі та послуг і кваліфіковані працівники сільського господарства”, – говорить Дмитро Оборонько.

Водночас, за словами Дмитра Оборонька, суттєвим залишається дисбаланс між попитом та пропозицією робочої сили на ринку праці Миколаївщини.

“Станом на перше серпня 2022 року, в середньому по області, на одне вільне робоче місце претендувало 39 безробітних (на перше серпня 2021 року – вісім людей). Найбільша невідповідність попиту на робочу силу і пропозиції у професійно-кваліфікаційному розрізі спостерігалася серед кваліфікованих робітників сільського господарства, представників найпростіших професій”, – каже Дмитро Оборонько.

За професійними групами найбільший попит роботодавців спостерігався на робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин, кваліфікованих робітників з інструментом, а також підсобних робітників, прибиральників службових приміщень, сторожів, робітників з благоустрою та вантажників.

Протягом дії воєнного стану, каже Дмитро Оборонько, послугами Миколаївської обласної служби зайнятості скористалися 826 внутрішньо переміщених осіб, при цьому близько 58 відсотків людей переміщувалися в межах Миколаївської області.

“Серед внутрішньо переміщених осіб з інших регіонів переважну більшість складають жителі Херсонської області. Також жителі Донецької та Харківської областей, є мешканці Луганської, Одеської, Київської, Запорізької, Дніпропетровської, Кіровоградської областей”, – говорить Дмитро Оборонько.

Станом на 26 серпня вже вдалося працевлаштувати 158 людей зі статусом ВПО.

За словами Дмитра Оборонька, механізм сприяння зайнятості у Миколаївській області реалізується шляхом співпраці з працедавцями та використання таких програм, як направлення на навчання за кошти служби зайнятості, видача ваучерів на навчання, сприяння самозайнятості через надання мікрогрантів за урядовою програмою “єРобота”, компенсації роботодавцям 6500 гривень упродовж двох місяців за працевлаштування ВПО, а також компенсації працедавцям за працевлаштування безробітних на новостворені робочі місця.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube