Хто керує обстрілами Миколаїва – розслідування


17:0416.08.2022

Росіяни з початку повномасштабного вторгнення обстрілюють Миколаїв чи не щодня. Центр журналістських розслідувань знайшов тих, хто підступно відкриває вогонь по мирному місту, і тих, хто віддає їм такі накази.

За п’ять місяців повномасштабної війни в Миколаєві загинули 129 людей, серед жертв – дитина. Про це свідчать останні офіційні дані. Мирних жителів вбивали ракети, реактивні системи залпового вогню та артилерійські установки. За даними, які надала військова комендатура оборони Миколаєва, окупанти використовували для обстрілів цивільного населення зокрема гармати «Піон».

«Боєприпас наносить суттєве ураження об’єктам, але не забезпечує точної стрільби. Його застосування окупаційними військами має на меті нанесення максимальної шкоди цивільним об’єктам: житловим домам, підприємствам та інфраструктурі», – повідомила військова комендатура.

Обстріли із «Піонів» здійснює 291 артилерійська бригада російських окупантів, яка дислокується в Інгушетії. ЦЖР проаналізував її склад, оприлюднений Головним управлінням розвідки Міноборони України.

Командує бригадою, за даними розвідки, 42-річний полковник Алєксєй Смєлов або, як він сам себе називає, Шурік Гнєвний (на фото справа).

На посаді командира він із 2016 року. Інформації про Смєлова та членів його родини практично немає, однак Центру вдалося дізнатися, що зареєстрований він за адресою військової частини, розташованої у Станиці Троїцькій в Інгушетії. Володіє командир бригади дорогою автівкою Volvo XC 90 із держномером У724МН799, на якій часто порушує правила дорожнього руху, про що свідчать чисельні штрафи.

Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 1
Імовірно, Алєксєй Смєлов на фото в центрі.

Журналістам вдалося також знайти номер телефону командира бригади. Поставити Смєлову питання про злочинні накази, які він віддає своїм підлеглим, можна за телефоном +79232030101. У російській соцмережі Алєксєй Смєлов заховався (обережно рашистські соцмережі) за ніком «Шурік Гнєвний» та нестандартним, як для військового, хоч і російського, аватаром.

Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 3
Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 17

Схоже, командир Гнєвний безуспішно шукає свою командиршу – Центр знайшов його профілі на кількох сайтах знайомств, де він називає себе «Алєкс». Про себе комбриг пише: «Зріст 183 см, вага 82 кг, статура звичайна» і публікує такі фото:

Знайти когось із членів родини Смєлова не вдалось.

Більше інформації знайшлося про заступника «Шуріка» – 50-річного підполковника Сєргєя Саладіна. Зареєстрований заступник командира у Челябінській області, в місті Чебаркуль, за адресою вулиця Каширіна, будинок 50, квартира 50. Їздить Саладін теж на дорогій автівці Audi Q5 із держномером Х055МЕ123.

Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 5
Сєргєй Саладін на іншому авто, на традиційному в Росії святкуванні 9 травня

Найяскравішим «героєм» родини Саладіних виявилася дружина заступника командира. У своїх соцмережах Татьяна Саладіна, яка займається рукоділлям, активно постить типову російську пропаганду. У вільний від вишивання хрестиком та фотографування квітів час жінка селфиться і пише, що вона «zанаших, вмєстє всє».

Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 7
Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 18

Сумує за совком, називаючи рядянський прапор «знаменем жизни, а не выживания». 

Журналісти пишуть, що 291 артилерійська бригада з Інгушетії за роки свого існування показала «майстерність» лише у руйнуванні мирних міст та вбивстві цивільних. Вона брала участь у руйнуванні Грозного під час другої чеченської війни.

Реактивні системи і артилерійські установки саме російської 291 бригади «накрили» Донбас на початку війни. Тільки за 2014-2015 роки, за даними ООН, загинуло 2,7 тисяч мирних мешканців Донецької та Луганської областей. Зруйновано або пошкоджено 50 тисяч житлових будинків.

В Сирії ця ж 291 бригада з 2015 року обстрілювала міста, підконтрольні повстанцям, які боролися проти диктатури президента Асада.

Експерти виявили, що інгушетські артилеристи осіли в Сирії поблизу прибережного регіону Латакія. Ось як виглядають «звільнені» ними міста.

Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 9
Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 19

Мінімум 17 російських бійців, які, судячи зі списку ГУРу, прийшли обстрілювати південь України, раніше вже засвітилися в рядах «окупантів» – вони воювали на сході України, в Сирії і захоплювали Крим.

Дані ще п’ятьох рашистів зга

дуються у наказі про перекидання військових до Криму під час анексії.

Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 11
Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 20

24 лютого 2022 року ця бригада у складі 58-ї армії зайшла на материкову Україну і вирушила на захоплення Миколаївщини. На карті, яку вдалося отримати українським захисникам, місцем дислокації артилеристів з Інгушетії стала межа з Херсонщиною. За штатним розписом у окупантів з 291 артилерійської бригади є 27 протитанкових ракетних комплексів «Хризантема», 36 гаубиць «Мста-Б», 8 самохідних мінометів «Тюльпан», 12 гармат «Піон» і 8 РСЗО «Ураган».

Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 13
Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 21

На початку повномасштабного вторгнення самохідний артилерійський дивізіон розмістили біля села Правдино Херсонської області, яке досі знаходиться під контролем окупантів. Звідси орківські «Урагани» діставали звичайними і касетними снарядами до майже всіх районів Миколаєва.

Після кількох місяців боїв ЗСУ змогли відсунути окупантів далі від міста. Однак рашисти не полишили терор мирних миколаївців: базуючись на відстані 40 км, вони виїжджали, відстрілювалися з артилерії і поверталися в укриття. Так під обстрілами з гармат «Піон» опинилися найближчі до Херсону райони – Корабельний та Інгульський – і села у передмісті.

Зброя, яка б’є по Миколаєву, стала мішенню для воїнів Збройних сил України. Так само, як і ті, хто, використовуючи її, нищить мирний Миколаїв. За останні два місяці офіційно підтверджено, що ЗСУ знищили щонайменше чотири «Піони», із яких росіяни обстрілювали Миколаїв, а зі списку 291 артбригади «покращили» щонайменше двох окупантів, загибель яких визнали у Росії.

Один із них – 43-річний підполковник Олєг Євсєєв. Це – одна із публікацій адміністрації району, де живе його родина. Замість того, щоб виховувати двох своїх дітей, Євсєєв поїхав за тисячі кілометрів, щоб вбивати українських. Його поховали в день народження, але, судячи з написів на фото, висновків із цього не зробили.

Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 15
Хто керує обстрілами Миколаїва - розслідування 22

Майже щоденними обстрілами та ракетними ударами російські окупанти понівечии Миколаїв, зруйнували тисячі домівок, вбили сотні людей. Це роблять конкретні люди: керівники – віддають накази, солдати – виконують їх. Росіяни робили це в Чечні, в Грузії, у Сирії та на Донбасі. Вони навмисне застосовують таку зброю, яка завдасть більшої шкоди та потягне за собою більше жертв.

Проте їм не вдається залякати миколаївців та знищити бойовий дух наших захисників.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube