Щоб лунала наша пісня і музика: артистка Миколаївського муздраму дала вже 25 концертів в Латвії (ФОТО, ВІДЕО)


16:4209.08.2022

Дарья Лелеко, артистка хору Миколаївського національного академічного українського театру драми та музичної комедії, не думала, що після 15 років служби в театрі доля занесе її в Латвію. Втікаючи від російських ракет та касетних снарядів, Дарья з двома дітьми проїхала 8 країн Європи. І майже одразу почала дарувати латишам українську музику та спів.

Як Дарії це вдалося, артистка розповіла кореспонденту Інше ТВ Вікторії Тонковід.

Дарья приїхала з діточками до Латвії в середині березня (чоловік Дарії Віталій Маркитан, який працює в Одеському театрі ім. Василька, добровольцем з 26 лютого пішов на фронт і зараз захищає Україну), а вже в квітні дала свій перший концерт – у ризькому Домі моди AMORALLE, власниця якого Інес Озола підтримує українців. Правда, для виступу миколаївській артистці довелося шукати бандуру, бо власний інструмент вона не змогла забрати з Миколаєва, – подолати складний шлях з двома маленькими дітьми та з бандурою було б нереально. Інструмент, нехай не професійний, але знайшовся, а от ключ і спеціальні «нігті» для бандури у Дарії були свої – завдяки волонтерам, які передали важливі для бандуристки речі з Миколаєва.

З того часу все й «закрутилося» – Дарью почали запрошувати. За словами артистки, латвійці дуже хвилюються за Україну і українців і кажуть, що наш народ їх надихає. Наприклад, до благодійного кафе “Borščs – vakariņas pie ukrainietēm” («Борщ – вечеря з українками»), де працюють тільки українки, відкритого Кіртасом Славінясом у Ризі, люди приходять не тільки скуштувати наших страв, а й послухати українську пісню. Як каже Дарья, нерідко відвідувачі плачуть на її концертах, бо розділяють наш біль і підтримують нашу боротьбу проти окупантів.

Для своїх сольних виступів наша бандуристка підготувала програму на 40 хвилин, до якої увійшли відомі українські пісні. Але вона виступає не тільки сольно: миколаївська артистка вже взяла участь у 5 концертах в Ризі з тріо віолончелістів «Мело М», а також виступила разом з 90 віолончелістами, де грала на бандурі три твори, в тому числі Гімн України. До речі, грала вже на своїй бандурі – мама чоловіка виїхала з Миколаєва і привезла Дарії її «рідний» інструмент.

На цей момент Дарія Лелеко, яка тут знайшла не дуже артистичну роботу (на складі автозапчастин, а що поробиш – треба якось жити), дала вже 25 концертів і зупинятися не збирається. А значить, наша музика і наша пісня й надалі будуть лунатимуть у Латвії. І точно відомо, що 24 серпня, на День Незалежності України, Дарья знов виступатиме у ризькому кафе “Borščs – vakariņas pie ukrainietēm”, власник якого планує організувати великий фестиваль за участю українських артистів та музикантів. Якщо ви в Латвії – приходьте і приїжджайте послухати. Бо це – рідне.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube