100 днів життя Миколаївського зоопарку в умовах війни


10:5605.06.2022

Повномасштабне вторгнення росії змінило життя не тільки людей, але й тварин. Особливо підопічних Миколаївського зоопарку. Останні 100 днів заклад працював у непростих умовах.

Про те, як це відбувалось, в ефірі ТРК “НІС-ТВ” розповів директор зоопарку Володимир Топчий, інформують у Миколаївській міській раді.

За його словами, у закладі працює біля 230 осіб, які обслуговують 35 будівель та споруд та піклуються про 4 тис. тварин. Забезпечувати стале функціонування зоопарку в умовах воєнного стану – неабияке випробування. Обстріли, відсутність відвідувачів – з такими викликами довелося зіштовхнутися тим, хто присвятив себе збереженню тваринного світу. Та особливо складно їм було під час відключень електроенергії та припинення централізованого водопостачання, спричинені діями російських окупантів.

«Коли не було електроенергії, дуже важливо було не втратити акваріуми, а також перегони тварин, зокрема слонів, які живляться від електромережі. У нас є дизельний генератор, тому ми вижили. Ну, а потім відбулось відключення води. Нам було дуже складно. Проте місто, волонтери та «Миколаївводоканал» допомогли кожного дня забезпечувати нас водою. Також місто допомогло зробити свердловину. Однак у води зі свердловини рівень мінералізації перевищує норму у 8,5 разів. Тому завдяки допомозі міської влади було встановлено систему зворотного осмосу. Наразі ми чекаємо на передачу з балансу комунального підприємства «ЕЛУ автодоріг» дизельних генераторів для забезпечення аварійного живлення систем очистки води», – розповів Володимир Топчий.

Важливе питання – забезпечення тварин їжею. Для його вирішення ще наприкінці минулого року зоопарк почав робити відповідні запаси.

«Ми зробили значні запаси. І на першому етапі це нам дуже допомогло», – зазначив керівник закладу.

Цього вистачило на кілька місяців. А коли запаси скінчилися, з кормами виручили волонтери, небайдужі мешканці Миколаєва, колеги із Європи.

В умовах війни значно збільшилось навантаження на колектив зоопарку. Йому доводиться працювати у режимі нон-стоп. Наприклад, останні три місяця у співробітників зоопарку вихідних не було. А деякі фахівці навіть вирішили тимчасово пожити в зоопарку, аби мати змогу краще доглядати за своїми підопічними.

Відсутність відвідувачів сильно вдарила фінансово. І у цій ситуації на допомогу прийшли небайдужі люди, які відгукнулись на заклик підтримати купівлею квитків через Інтернет. Підставили плече люди з різних куточків світу.

«Завдяки цьому ми практично не беремо у міста кошти на утримання зоопарку. Ба більше, за 3 місяці ми заплатили до бюджету міста податків на 12 мільйонів гривень», – розповів Володимир Топчий.

У видах російського озброєння тепер розбираються не тільки мешканці міста, а й, мабуть, усі тварини Миколаївського зоопарку. Адже заклад неодноразово зазнавав ворожих обстрілів. Так, з початку вторгнення росії територію зоопарку вразило 8 ракет, а також касетні боєприпаси.

Однак не зважаючи на війну, обстріли, тварини продовжують народжувати. Зокрема, протягом весни поповнилось сімейство далекосхідних леопардів, сервалів, лемурів, білоруких гібонів, сибірських козерогів тощо.

Також за цей час зоопарку вдалось завершити важливий інфраструктурний проєкт. Йдеться про ремонт басейну для слонів.

Володимир Топчий подякував кожному захиснику та кожній захисниці за те, що боронять нашу державу.

Як повідомляло Інше ТВ, Операція «Підкова»: як на Миколаївщині Лицарі Зимового Походу врятували двох поні (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube