У Миколаєві співробітники бібліотек збирають хронологію повномасштабної війни


08:0220.05.2022

У Центральній бібліотеці міста Миколаєва імені Марка Кропивницького започаткували проєкт “Хроніки війни. Миколаїв”. У рамках проєкту 20 співробітників бібліотечної системи щоденно, від 24 лютого 2022 року, збирають інформацію про воєнні злочини Російської Федерації, заяви влади, зведення військових, меми тощо.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла директорка Центральної міської бібліотеки ім. Марка Кропивницького Інга Хоржевська.

За словами Інги Хоржевської, інформацію збирають з відкритих джерел: з офіційних сайтів, зі сторінок у соціальних мережах, з месенджерів, з телеграм-каналів тощо.

“Час швидкоплинний і вже за кілька місяців у потоці новин складно буде знайти інформацію щодо висловлювань, конкретних подій, того чи іншого дня війни в Україні”, — розповіла Інга Хоржевська.

Після перемоги у бібліотеці планують розмістити усю зібрану інформацію на одному ресурсі та посортувати її за окремими днями, аби читач міг обрати конкретну дату за час повномасштабної війни.

“Наприклад, згадування про місто у зведеннях Генштабу, оперативного командування “Південь”, висловлювання, відео, фото в мережі від начальника Миколаївської ОВА Віталія Кіма і міського голови Олександра Сєнкевича, дізнатися, як працювали медичні заклади, волонтерські організації, територіальні центри соцзахисту, транспорт, магазини, комунальні підприємства, яких втрат і пошкоджень зазнав Миколаїв від обстрілів окупантами. Побачити навіть меми, що були актуальні саме цього дня”, — розповіла Інга Хоржевська.

Під час збору інформації співробітники бібліотеки дотримуються авторських прав, зберігають імена, прізвища авторів публікацій, фото, відео та посилання.

Задум масштабний і тривалий за часом реалізації, говорить директорка бібліотеки, тому результат можна буде побачити за кілька місяців після війни.

“Перевага нашого проєкту в тому, що вся інформація, яка є сьогодні в мережі, буде зібрана в одному місці. ЇЇ не треба вишукувати по крихтах. Данні будуть систематизовані й розміщені на ресурсі за напрямками. Щодо формату зараз складно сказати, визначимося пізніше, коли почнемо створювати алгоритми”, — розповіла Інга Хоржевська.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube