Мер міста на півночі Норвегії хоче 26-годинний день замість 24-годинного. Каже, всі захочуть більше часу


16:4514.04.2024

Найпівнічніший регіон Норвегії звернувся до Європейської комісії з проханням надати йому дозвіл на встановлення часового поясу з 26-годинним робочим днем.

Про це пише Politico.

Химерний план, запропонований мером місцевого міста за Полярним колом поблизу російського кордону, має на меті підвищити місцеві цінності, збільшити сімейний час і привабити нових мешканців до регіону. Все це гарні ідеї, але на практиці деталі залишаються в кращому випадку розмитими.

У своєму листі до Європейської комісії, яка підтвердила, що отримала запит, регіон просить орган ЄС доручити норвезькій владі схвалити створення часового поясу з 26-годинним днем замість 24-годинного.

Як нові часові пояси працюватимуть на практиці? Венче Педерсен, мер міста Вадсьо, який є автором листа, не може сказати впевнено.

“Ми не дуже багато думали про це”, – сказала вона. “Годинник буде переведено з 12 на 13… і ми повинні побачити, як це буде відбуватися. Я не думаю, що вони скажуть “так”, тому ми ще не продумали всі деталі”.

За словами Педерсен, регіон бореться за залучення нових мешканців. Але мер сподівається, що це зміниться, якщо продемонструвати унікальні цінності регіону.

“За допомогою нашого проекту “MOREtime” ми прагнемо відзначити і популяризувати цей унікальний спосіб життя, пропонуючи людям можливість насолоджуватися більш якісним проведенням часу, займаючись такими видами діяльності, як риболовля, полювання, вивчення нових мов або просто перебуваючи з близькими”, – йдеться в листі Вадсе.

“Що хорошого в тому, щоб жити тут? Це час”, – сказала вона в інтерв’ю POLITICO.

“Ми не бігаємо за автобусами чи потягами, не витрачаємо багато часу на дорогу до роботи і так далі, – додала вона. “Ми дуже задоволені тим, що живемо в тій частині Норвегії, де у нас є більше часу, щоб бути з друзями, з сім’єю і разом”.

Збільшивши тривалість дня, Педерсен сподівається, що більше людей надихнеться переїхати до віддаленого регіону. Забезпечення заселення регіону є “більш важливим, ніж будь-коли” у світлі війни Росії проти України, додала Педерсен.

“Нам подобається наш спосіб життя, і ми думаємо, що це може бути дуже цікаво, особливо для сімей з маленькими дітьми”, – сказала мер. “Я думаю, що це більш спокійне і краще повсякденне життя, ніж, наприклад, у великому місті”.

Чи може це статися насправді?

Норвегія не є членом ЄС, але країна входить до Європейської економічної зони (ЄЕЗ). Хоча переведення годинників на літній час регулюється директивою ЄС, чи має вона повноваження створювати окремі часові пояси – це вже інше питання.

За словами представника Єврокомісії, часові пояси – це справа самих країн, тому малоймовірно, що ЄС зможе задовольнити прохання регіону.

Тим не менш, Педерсен сподівається принаймні поширити інформацію про унікальність північної Норвегії.

“У цьому відношенні ми є одним з найбагатших регіонів Європи, тому що […] у нас є більше часу”, – каже Педерсен.

Нагадаємо, у Норвегії під час навчань НАТО орендували у росіян будинки для військових (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube