“КоронаСі”, “Адольф Сітлер” та ще 500 прізвиськ президента КНР: став відомий список заборон китайської соцмережі


07:3520.07.2022
У китайській соцмережі Xiaohongshu, яку можна назвати аналогом інстаграма, заборонено вживати 563 слова та словосполучення, пов'язані з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Перелік таких заборонених слів міститься у звіті соцмережі, призначеному для внутрішнього користування, але з ним вдалося ознайомитися журналістам. Видання Vice наводить як приклад лише три такі слова, «Адольф Сітлер», «Winnie The Poo», «КоронаСі».

Повний перелік є на сайті China Digital Times.

Звіт дозволяє скласти уявлення про те, як діє цензура у цій соцмережі. Зокрема, пише Vice, модератори Xiaohongshu не лише видаляють заборонений контент, до якого належать пости з прізвиськами Сі Цзіньпіня, але також уважно стежать за новинами, щоб не допускати поширення потенційно небезпечних тем на платформі.

До звіту включено «записи громадської думки» за понад два тижні травня 2020 року. Тоді модератори відзначали новини, які можуть привернути увагу, а потім вручну виділяли ключові слова, щоб надалі ефективніше перевіряти відповідний контент.

Також Vice зазначає, що модератори в цей період повідомляли приблизно про 30 потенційно небезпечних подій на день і отримували від керівництва прямі вказівки, які заходи необхідно вжити. Наприклад журнал наводить новину про вчителя, який за 10 років розбестив понад 20 хлопчиків. Модераторам тоді рекомендували не допускати розповсюдження матеріалів, які вибудовують паралелі з іншими сексуальними злочинами проти неповнолітніх або поширюють «концепцію гомосексуалізму».

З іншими прикладами цензури та рекомендаціями для співробітників Xiaohongshu можна ознайомитись на сайті China Digital Times.

У китайських соцмережах поширена традиція порівнювати чинного голову КНР Сі Цзіньпіна з персонажем дитячої книжки Алана Олександра Мілна — Вінні-Пухом. Ймовірно, все почалося з фотографії Сі Цзіньпіна з Бараком Обамою, яка у 2013 році перетворилася на мем.

Китай у 2021 році посів 177 місце в індексі свободи преси організації “Репортери без кордонів”. Загалом у рейтингу 180 позицій. Останні місця зайняли Туркменістан, Північна Корея та Еритрея.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube