Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО)


16:5521.03.2023

Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана Russian Ocean Way, який здійснював навколосвітнє плавання і зазнав аварії в Тихому океані.

Історію порятунку судна розповіло видання “Сибирь. Реалії”.

Росіяни вийшли в плавання в липні 2021 року з Кронштадта і відтоді пройшли понад 13 тисяч морських миль, зокрема вздовж берегів 13 держав.

Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО) 1
Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО) 9

Наприкінці лютого 2023 року тримаран вийшов із чилійського порту Талькауано, а в середині березня росіяни потрапили в шторм, після якого виявили серйозну несправність рульового механізму. Коли стало зрозуміло, що несправність не вдасться усунути своїми силами, екіпаж подав сигнал лиха, на який відгукнувся суховантаж Sounion з українсько-філіппінським екіпажем.

Пошуки тримарана зайняли п’ять годин. Підйом росіян на борт балкера зайняв ще кілька годин через сильну хвилю. “Тримаран підкидало [на хвилі] метра на три. Для того, щоб потрапити на трап, скинутий із палуби, треба було чекати, коли тримаран піднесе до борту. Часу, щоб вхопитися за трап і вскочити на нього – менше секунди, потім борт суховантажу летить вгору, а тримаран провалюється вниз і відскакує в море”, – розповів капітан російського судна Станіслав Березкін.

Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО) 3
Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО) 10

Коли екіпаж Russian Ocean Way опинився на борту балкера, Sounion взяв російське судно на буксир. Тоді ж росіяни дізналися, що їх врятували українці.

Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО) 5
Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО) 11

“Я відчув, що перебуваю там, де немає рас і національностей, де тобі допоможуть незалежно від того, якою мовою ти розмовляєш, який у тебе колір шкіри і розріз очей. У морі всі ми на одній відстані від Бога – на відстані витягнутої руки”, – сказав журналістам Березкін.

За його словами, він намагається не обговорювати війну, яку Росія почала проти України, у розмовах з українським екіпажем.

Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО) 7
Українські моряки врятували екіпаж російського тримарана, який зазнававарії в Тихому океані (ФОТО) 12

Капітан Sounion розповів, що він родом із Маріуполя, але після початку повномасштабної війни, коли російські військові взяли місто в облогу, був змушений виїхати від бомбардувань до Києва. “Більше ми нікого ні про що не питали. Погана це тема”, – пояснив Березкін. Капітан Sounion попросив журналістів не вказувати у статті своє ім’я.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube