В Лівії “загубили” 2,5 тонни урану, а потім знайшли – в іншому місці


12:2717.03.2023

Напередодні МАГАТЕ повідомляло про зникнення 2,5 тонни урану в Лівії. Тепер стало відомо, що його знайшли.

Лівійська національна армія заявила, що знайшла зниклий уран

Фото ілюстративне

Зниклий у Лівії уран знайшли на півдні країни за п’ять кілометрів від того місця, де він і мав знаходитися. Про це заявив генерал Халед аль-Махджуб з Лівійської національної армії, повідомляє Zn.ua.

Аль-Махджуба вважає, контейнери з ураном могли викрасти бойовики із сусідньої країни Чад, припустивши, що це зброя.

За його словами, наразі ситуація під контролем і МАГАТЕ (Міжнародне агентство з атомної енергії) поінформовано.

Він також опублікував у Facebook відео, на якому одягнена у військову форму людина показує 18 синіх контейнерів, де має бути ядерний матеріал.

Напередодні МАГАТЕ повідомило про зникнення 2,5 тонни урану в Лівії з об’єкта, який не контролюється урядом. МАГАТЕ розіслало письмове повідомлення про інцидент усім країнам-членам.

Перебуваючи під владою Муаммара Каддафі, Лівія протягом деякого часу мала власну програму розробки ядерної зброї. Але у грудні 2003 року країна публічно відмовилася від ядерної, біологічної і хімічної зброї та погодилася обмежитися володінням балістичними ракетами дальністю не більше 300 км.

Однак після повалення влади Муаммара Каддафі в 2011 році Лівія була розділена на конкуруючі політичні і військові угруповання. Зараз вона розділена між тимчасовим урядом у столиці Триполі та іншим на сході на чолі з генералом Халіфою Хафтаром.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube