Підводні вибухи. Біля “Північного потоку” помітили кораблі ВМФ Росії – CNN


09:1029.09.2022

Європейські спецслужби в понеділок і вівторок помітили кораблі підтримки ВМФ Росії поблизу від витоків у трубопроводах “Північного потоку”, які, ймовірно, були викликані підводними вибухами.

Про це пише CNN з посиланням на двох представників західної розвідки і ще одного джерела, знайомого з цим питанням, представників Європейської служби безпеки. 

Неясно, чи кораблі мали якесь відношення до цих вибухів, кажуть ці та інші джерела, але це один з багатьох факторів, які будуть вивчати слідчі.

За словами одного з представників розвідки, минулого тижня недалеко від цих районів також були помічені російські підводні човни.

Три американські чиновники заявили, що США ще не мають детального пояснення того, що сталося через кілька днів після того, як вибухи, мабуть, спричинили три окремі та одночасні витоки в двох трубопроводах.

Російські кораблі регулярно працюють у цьому районі, за словами одного датського військового чиновника, який підкреслив, що присутність кораблів не обов’язково вказує на те, що Росія завдала шкоди.

“Ми бачимо їх щотижня. Російська активність в Балтійському морі посилилася останніми роками. Вони досить часто перевіряють нашу обізнаність – як у морі, так і в повітрі”, – сказав цей чоловік.

Але спостереження як і раніше викликають додаткові підозри щодо Росії, яка привернула найбільшу увагу як європейських, так і американських офіційних осіб. Вона, як вважається, має як можливість, так і мотивацію для навмисного пошкодження трубопроводів.

У США відмовилися коментувати інформацію про кораблі.

І Данія, і Швеція проводять розслідування, але огляд місця ще не проведено, і подробиці про те, що саме викликало вибухи, залишаються уривчастими. Один європейський чиновник сказав, що уряд Данії проводить оцінку, і може знадобитися до двох тижнів, щоб розслідування було належним чином розпочато, тому що тиск в трубах ускладнює наближення до місця витоку – хоча інше джерело, знайоме з цим питанням сказало, що розслідування може початися вже у неділю.

CNN звернувся до Міноборони Росії за коментарями з приводу присутності кораблів.

Прем’єр-міністри Данії та Швеції публічно заявили у вівторок, що витоки, ймовірно, були результатом навмисних дій, а не випадковостей, а служба безпеки Швеції в своїй заяві в середу заявила, що не можна виключати, “що за цим стоїть іноземна держава”. Радник з національної безпеки США Джейк Салліван у вівторок увечері також назвав витік інформації “очевидним саботажем”.

Але високопоставлені західні чиновники досі не приписують напад Росії або будь-якій іншій країні. Водночас Міноборони Великобританії вважає, що за підривом труб стоїть саме Росія.

Кремль публічно заперечує завдання ударів по трубопроводах. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков назвав це звинувачення “передбачувано дурним і абсурдним”.

Нагадаємо, “Північний потік” – спланована диверсія – вибухівку скинули в море за кілька тижнів до підриву

Нагадаємо також, раніше ми повідомляли: Хто пошкодив “Північний потік”? Найвірогідніше – рф. Який їм зиск? Страхові виплати і тиск



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube