Потішилися і досить. У місцевих бюджетів планують забрати 4% ПДФО


18:0201.07.2024

Кабінет міністрів проситиме Верховну Раду не продовжувати норму, згідно з якою органи місцевого самоврядування отримують додаткові 4% податку на доходи фізичних осіб.

Про це повідомляється в бюджетній декларації на 2025-2027 роки, пише Ліга.

“У показниках дохідної частини бюджетної декларації […] враховано […] відновлення зарахування до державного бюджету податку на доходи фізичних осіб у розмірі 4%, що тимчасово спрямовувався до загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад”, – йдеться в документі.

Це призведе до збільшення доходів загального фонду державного бюджету (і відповідно, до скорочення доходів місцевих бюджетів) на 11,4 млрд грн у 2025 році, на 15,9 млрд грн у 2026 році й 18,7 млрд грн у 2027 році.

Податок на доходи фізичних осіб – основне джерело наповнення місцевих бюджетів.

З 1 січня 2022 року держава погодилася збільшити рівень зарахування ПДФО для місцевих бюджетів з 60% до 64% на виконання меморандуму про стримування цін на природний газ для централізованого опалення.

Органи місцевого самоврядування зобов’язані спрямовувати ці додаткові 4% податку на видатки за електричну й теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ, інші енергоносії.

Кабінет міністрів ще 2023 року планував повернути цю частку до державного бюджету, але пішов на поступки місцевим органам влади під час складних перемовин про вилучення “військового” ПДФО.

Нагадаємо, у січні – травні 2024 року платники Миколаївщини зі своїх доходів сплатили до бюджетів усіх рівнів майже 5,2 млрд грн ПДФО.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube