З російського полону вдалось повернути ще 10 українців, зокрема заступника голови Меджлісу, двох священників та 7 цивільних, – допоміг Ватикан (ОНОВЛЕНО)


22:0028.06.2024

З російського полону вдалось повернути ще 10 українців.

Про це ввечері 28 червня повідомив Президент України Володимир Зеленський, передає Інше ТВ.

«Вдалося повернути з російського полону ще десятьох наших людей. Попри всі складнощі.

Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, захоплений у Криму ще у 2021 році. Олена Пех та Валерій Матюшенко – цивільні, які були в полоні ще з 2017–2018 років. Богдан Гелета та Іван Левицький – священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам. Іще пʼятеро цивільних, які були захоплені на території Білорусі та позбавлені свободи: Микола Швець, Наталія Захаренко, Павло Купрієнко, Людмила Гончаренко та Катерина Брюханова. Усі вони вже звільнені та вдома – в Україні», – зокрема, написав Володимир Зеленський.

Очільник української держави подякував всім, хто допомагав у звільненні, а також відзначив зусилля Ватикану заради того, щоб повернути додому цих людей.

Додамо, що, за повідомленням Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, поверненням 10-х українців завершився 53-й обмін – таким чином, з російської неволі було визволено 100 країнців.

В Коордштабі більш детально розповіли про звільнених сьогодні співвітчизників:

«Серед звільнених сьогодні – двоє священників Української греко-католицької церкви Іван Левицький та Богдан Гелета, які були затримані окупаційною владою у Бердянську в листопаді 2022 року.

Також Україні вдалося повернути незаконно засудженого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу, активіста та журналіста Нарімана Джелялова. Він був затриманий російськими силовиками в Криму ще у вересні 2021 року та незаконно засуджений окупаційним судом до 17 років позбавлення волі.   

Додому повертається мистецтвознавиця та наукова співробітниця Горлівського художнього музею Олена Пєх, яку окупанти з 2018 року тримали в ув’язненні.

Ще один політичний бранець Валерій Матюшенко був затриманий окупаційними військами на Донеччині ще у липні 2017 року, згодом незаконно ув’язнений до 10 років позбавлення волі.

Україні також вдалося повернути декількох цивільних громадян, незаконно затриманих та засуджених в Білорусі. Серед звільнених, зокрема, Микола Швець, якого білоруська влада звинуватила у підриві російського військового літака далекого радіолокаційного виявлення А-50 на аеродромі в Мачулищах».

Загалом з російської неволі вже звільнено 3310 українців.

Як повідомляло Інше ТВ, 25 червня Україна повернула додому 90 наших Захисників (ФОТО). Наступного дня  в ГУР заявили, що обмін військовополоненими 25 червня не завершено: «Операція триває, це не останні новини»



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube