Один з підозрюваних у замаху на казахського опозиціонера Садикова в Києві здався правоохоронцям – в Казахстані


15:4622.06.2024

Як повідомляло ІншеТВ, 18 червня у Києві на вулиці Віктора Ярмоли в районі станції метро «Політехнічний інститут» невідомий підійшов до припаркованого автомобіля та вистрілив у чоловіка, який сидів там з дружиною. Після стрілянини зловмисник втік.

Постраждалим виявився казахський журналіст, керівник опозиційного інтернет-медіа «Басе» Айдос Садиков. Він перебуває у важкому стані. Садиков відомий критикою казахської влади на своєму YouTube-каналі, а також підтримкою протестів у Казахстані в січні 2022 року, коли для їх придушення вводили війська Організації договору про колективну безпеку. У жовтні 2023 року Садикова було оголошено в розшук у Казахстані за «розпалювання соціальної, національної, родової, станової чи релігійної ворожнечі».

Співробітники української поліції встановили особи двох громадян Казахстану, які вчинили замах на Айдоса Садикова. Офісу генерального прокурора 20 червня опублікував повідомлення про підозру Алтаю Жаканбаєву (1988 року народження) та Мейраму Каратаєву (1991 року народження).

За даними слідства, Каратаєв і Жаканбаєв 2 червня прибули до Києва, де орендували житло за різними адресами, 6 червня Жаканбаєв для стеження за Садиковим придбав автомобіль Opel Vectra. 8 червня, як ідеться в повідомленні про підозру, Каратаєв і Жаканбаєв через сайт Booking «забронювали квартиру… поблизу місця проживання потерпілого».

Вивчивши розпорядок дня та звички Садикова, Каратаєв і Жаканбаєв 18 червня вчинили замах на життя казахстанського опозиціонера. О 12:14 Каратаєв «швидко наблизився до автомобіля з боку водійського сидіння та здійснив один прицільний постріл… у голову Садикова».

«Вчинивши замах на умисне вбивство Садикова, Каратаєв та Жаканбаєв з місця злочину втекли та в подальшому, з метою приховування знаряддя злочину, при невстановлених слідством обставинах позбулися вогнепальної зброї – пістолета, обладнаного пристроєм для поглинання звуку пострілу, викинувши його біля паркану на території Київського зоопарку», – вказано в повідомленні.

І ось сьогодні стало відомо, що один з підозрюваних втік до Казахстану і там здався правоохоронцям.

Про це повідомила генпрокуратура Казахстану. В офіційному повідомленні мовиться про таке:

“На виконання доручення глави держави Генеральною прокуратурою зареєстровано кримінальну справу за фактом замаху на вбивство Садикова А., що стався 18 червня п.р. у місті Київ.
Правоохоронні органи України, проявляючи оперативність і професіоналізм, у найкоротші терміни встановили осіб, які вчинили цей злочин.
Генеральною прокуратурою до компетентних органів України направлено міжнародне слідче доручення про надання матеріалів кримінальної справи про причетність Жаканбаєва і Каратаєва до скоєного злочину.
21 червня п.р. Жаканбаєв А.М. самостійно звернувся до органів внутрішніх справ Республіки Казахстан, де його допитали за обставинами справи. Цього ж дня його затримано за підозрою у скоєнні цього злочину.
Для встановлення місцезнаходження Каратаєва М. проводяться оперативно-розшукові заходи.
Інша інформація в інтересах слідства не розголошується”.

Нагадаємо: Дружина казахстанського журналіста Садикова назвала кілера, який стріляв у Києві в її чоловіка (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube