У Миколаєві на 5 років засудили ідейного ждуна, який наводив на Тернівський полігон


18:1217.06.2024

Центральний районний суд міста Миколаєва визнав місцевого жителя винним у незаконному поширенні інформації про розташування Збройних сил України.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 12 червня.

За матеріалами справи, чоловік зареєстрував акаунт у Telegram на номер російського оператора мобільного звʼязку і був учасником групи із 12 осіб із Росії та Білорусі. Зміст спілкування у групі в цілому був направлений на виправдовування дій РФ та дискредитацію ЗСУ, а також на збір та поширення інформації про місця обстрілів зокрема по Миколаєву, розташування військових обʼєктів та бойових підрозділів сил оборони України.

Активність обвинуваченого тривала близько пів року — з січня і до середини липня 2023-го. У своїх дописах він називав владу в Україні «укронацистами», підтримував ведення РФ агресивних воєнних дій щодо України, єдиним варіантом припинення війни називав повалення української влади та роззброєння українських військових. Також він звинуватив військовослужбовців, які обороняли Маріуполь, у некомпетентності та непрофесіоналізмі і заявив, що за можливості вступив би до лав російської армії («Я вот за Россию пошёл бы воевать. И с большим удовольствием»). Серед іншого він писав: «Афигеть». «Хотел я тогда свалить с укры, но Таня отговорила». «Да и хорошо здесь». «Говорит — будем ждать Россию». «Вот и сидим, ждем, очкуем».

3 січня 2023 року чоловік опублікував у групі два відеозаписи, на яких видно відкриті ділянки місцевості, візуально схожі на узбережжя річки, а далі текстові пояснення: «На полигоне бабахают». «Расстояние около 15 км по прямой». Також зловмисник додав скриншот із застосунку Google Maps, на якому позначено розташування «Тернівського полігону».

15 липня 2023-го обвинувачений розголосив розташування підрозділів протиповітряної оборони в південно-східній частині міста Миколаєва. Він поширив у групі пʼять фото з променями, візуально схожими на світло ліхтарів, додавши коментар: «[Нецензурне висловлювання] уже, весь город в прожекторах, стреляют из крупняка по небу, ракеты взлетают». 

У судовому засіданні чоловік вину визнав частково і сказав, що про зроблене не жалкує. Він дійсно є учасником закритої телеграм-групи із 12 учасниками з різних країни, зокрема Білорусі, Росії, які є його знайомими. Вони спілкуються приблизно з 2015-2016 року.

Одного разу почалися активні вибухи в районі Тернівського полігону, що недалеко від його місця проживання, і він залишив повідомлення у групі. Зробив так, оскільки мікрорайон неодноразово піддавався обстрілам і він, переживаючи за своє життя, нібито намагався дізнатися про можливу небезпеку з переписки в цьому каналі.

Щодо фотографування ППО, то обвинувачений пояснював, що має захоплення космічною зйомкою і з вікна свого помешкання знімав зоряне небо. У цей час світили прожектори та було чутно звук пострілів та льоту ракет. Оскільки у камери телефону довга витримка, сталося так, що на фото було зафіксовано початок роботи цих прожекторів. Ці фотознімки зоряного неба він виклав у телеграм-груп, щоб похвалитися знайомим і одночасно поділився переживаннями щодо стрільби. 

Обвинувачений не заперечував, що викладав ці повідомлення. Підтвердив, що не має проукраїнської позиції, оскільки йому не подобається «нацизм». До 2004 року він був патріотом України, цілковито підтримував політику колишнього президента. А після президентства Кучми політична ситуація в країні змінилась та, на його думку, стала набагато гіршою у 2014-му, бо владу в Україні, нібито захопили «укронацисти», незгодних почали переслідувати, а в таких випадках як 2 травня в Одесі — знищувати. Чоловік вважав, що війну можна припинити, якщо роззброїти та змінити владу в Україні і тому військові дії Росії є правильними.

Чоловіка засудили до 5 років тюремного покарання. Під вартою він утримується з вересня минулого року.

Нагадаємо, у Миколаєві судитимуть ворожого агента, який інформував росіян про розташування військових катерів у Миколаївському порту



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube