Китай не приїхав на Саміт миру, тому що він у змові з РФ, – Салліван


16:4516.06.2024

Десятки світових лідерів зібралися в суботу на швейцарському курорті, щоб обговорити, як принести мир в зруйновану війною Україну, хоча будь-які надії на справжній прорив були приглушені відсутністю Росії.

Про це пише Associated Press.

Понад два роки після початку війни протиборчі сторони залишаються такими ж далекими одна від одної, як і раніше: Київ дотримується своїх вимог, щоб Росія залишила всю захоплену нею українську територію, а Москва продовжує свій наступ, який вже захопив значні території на сході та півдні України.

Незважаючи на відсутність Росії на конференції в курортному містечку Бюргеншток з видом на Люцернське озеро, президент України Володимир Зеленський висловив думку, що одним з показників успіху дводенного заходу стало “повернення світу ідеї про те, що спільними зусиллями можна зупинити війну і встановити справедливий мир”.

Учасники зіткнулися з непростим балансуванням, оскільки багато хто засуджував Росію за порушення міжнародного права, водночас залишаючи свої позиції відкритими для Москви, щоб вона могла приєднатися до майбутніх мирних переговорів, які, можливо, одного дня призведуть до припинення конфлікту.

“Тут присутні представники з Латинської Америки, Африки, Європи, Близького Сходу та Азії, Тихоокеанського регіону, Північної Америки та релігійні лідери, – сказав Зеленський. “Тут немає Росії. Чому? Тому що якби Росія була зацікавлена в мирі, не було б війни”.

“Ми повинні разом вирішити, що означає справедливий мир для світу і як його можна досягти у справді тривалий спосіб, – сказав він. “На першому мирному саміті ми повинні визначити, як досягти справедливого миру, щоб на другому ми вже могли домовитися про реальне припинення війни”.

Близько половини з приблизно 100 делегацій очолювали глави держав і урядів. Аналітики кажуть, що явка буде ключовим показником того, наскільки Україна та її віддані західні прихильники користуються підтримкою міжнародної спільноти.

Президент Росії Володимир Путін у п’ятницю намагався кинути тінь на швейцарсько-українську ініціативу проведення конференції. Деякі країни, такі як Індія, Туреччина і Саудівська Аравія, які зберегли зв’язки, часом прибуткові, з Москвою – на відміну від західних держав, які наклали санкції на Росію через війну – також були на боці України.

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії принц Фейсал бін Фархан заявив на конференції, що мирні переговори, які заслуговують на довіру, потребуватимуть участі Росії і “важкого компромісу”.

Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан визнав недовіру між Росією і Україною, заявивши, що “кожна сторона розглядає кроки іншої сторони (у плаваючих пропозиціях) як продовження більш широких військових зусиль”.

“Ваші Високоповажності, я також повинен відзначити, що цей саміт міг би бути більш орієнтованим на результати, якби інша сторона конфлікту – Росія – була присутня в цій кімнаті”, – додав він.

Президент Литви Гітанас Науседа, країни-члена НАТО, яка є одним з найвідданіших прихильників колишньої радянської республіки України, заявив, що російські війська повинні покинути Україну, а Москва повинна понести відповідальність за злочини, скоєні там, і виплатити репарації за завдані війною збитки.

“Зараз це здається нереальним, але я думаю, що ми повинні залишатися єдиними, і якщо міжнародне суспільство буде тиснути на Російську Федерацію, то все можливо”, – сказав він в інтерв’ю агентству Associated Press. “Я думаю, що ситуація дуже чітка: Україна повинна домагатися територіальної цілісності”.

Віце-президент США Камала Гарріс, яка представляла Сполучені Штати під час перебування президента Джо Байдена на благодійному заході в Каліфорнії, підтвердила повну підтримку України з боку Америки і оголосила про виділення 1,5 мільярда доларів нової американської допомоги на низку проектів, таких як енергетична інфраструктура та цивільна безпека.

Китай, який підтримує Росію, приєднався до десятків країн, які проігнорували цей захід. Пекін заявив, що будь-який мирний процес вимагатиме участі Росії та України, і висунув власні ідеї щодо миру.

В рамках окремої ініціативи минулого місяця Китай і Бразилія домовилися про шість “спільних домовленостей” щодо політичного врегулювання української кризи, попросивши інші країни зіграти свою роль у просуванні мирних переговорів, які мають відбутися “у належний час” за участю як Росії, так і України.

Протистояння навколо України пов’язане з безпекою Європи – це найсмертоносніший конфлікт на континенті з часів Другої світової війни – і геополітикою великих держав.

Представники американської розвідки заявляють, що Китай збільшив продажі верстатів, мікроелектроніки та інших технологій до Росії, які Москва використовує для виробництва ракет, танків, літаків та іншого озброєння для підтримки своїх воєнних зусиль.

“Очевидно, що Китаю тут немає, і я припускаю, що їх тут немає тому, що Путін попросив їх не приїжджати, а вони зобов’язали Путіна”, – сказав головний радник Байдена з питань зовнішньої політики Джейк Салліван. “І я думаю, що це говорить про позицію Китаю щодо війни Росії в Україні. Я думаю, що країни повинні звернути на це увагу”.

І Гарріс, і Салліван визнали, що не всі учасники були на одній хвилі щодо можливого мирного врегулювання.

Російські війська, які контролюють майже чверть території України, за останні місяці досягли територіальних успіхів. Коли влітку минулого року почалися розмови про проведення мирного саміту у Швейцарії, українські війська нещодавно повернули собі значні ділянки території, зокрема, поблизу південного міста Херсон і північного міста Харків.

Конференція зосереджена на трьох пунктах порядку денного, які вважаються найменш суперечливими частинами мирної “формули” з 10 пунктів, викладеної Зеленським: Ядерна безпека, в тому числі на окупованій Росією Запорізькій електростанції; можливий обмін військовополоненими; і глобальна продовольча безпека. Війна порушила постачання продовольства та добрив через Чорне море.

План Зеленського також передбачає виведення російських військ з окупованої української території, припинення бойових дій і відновлення первісних кордонів України з Росією, включно з виведенням російських військ з окупованого Криму. Зважаючи на те, що сьогодні Україна здебільшого перебуває в стані оборони, ці надії здаються дедалі примарнішими.

Путін хоче, щоб будь-яка мирна угода була побудована на проекті угоди, який обговорювався на ранніх етапах війни і включав положення про нейтральний статус України та обмеження її збройних сил, відкладаючи при цьому переговори про окуповані Росією території. Намагання України вступити до НАТО протягом багатьох років дратує Москву.

Він хоче, щоб Україна відмовилася від заявки на вступ до НАТО і вивела свої війська з регіонів, які Росія незаконно анексувала у 2022 році.

Нагадаємо також, що Байден визнав, що угоди про мир в Газі найближчим часом не буде



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube