F-16 в Україні не стане кардинальною зміною правил гри, – міністр ВПС США


11:1506.06.2024

Українські посадовці вимагають від США та інших країн посилити підготовку пілотів для винищувачів F-16, заявляючи, що нинішня програма не випускає достатньої кількості льотчиків для керування винищувачами, які незабаром будуть передані Києву.

Про це пише POLITICO.

Україна заявляє, що має 30 пілотів, які можуть негайно розпочати навчання у США. Проте адміністрація Байдена повідомила Києву, що в її програмі, яка базується в Арізоні, не вистачає місць, щоб прийняти більше ніж 12 пілотів одночасно, за словами трьох осіб, які безпосередньо знають про цей запит. Дві інші установи в Данії та Румунії мають подібну проблему з наявними місцями для навчання.

Це остання перешкода в тривалих зусиллях, спрямованих на те, щоб отримати сучасні винищувачі F-16 для України. Київ почав наполягати на отриманні цих літаків через кілька місяців після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, але неодноразово отримував відмову від адміністрації Байдена. У травні 2023 року президент Джо Байден задовольнив прохання інших країн надіслати свої F-16, але логістичні проблеми неодноразово затримували навчання. Ще більше ускладнювало ситуацію те, що західним країнам знадобилися місяці, щоб погодитися на відправку власних літаків в Україну.

Цього літа Данія, Норвегія, Нідерланди та Бельгія планують відправити до Києва понад 60 винищувачів F-16 американського виробництва. Українці стверджують, що можливість літати на більшій кількості F-16 допоможе Києву відтіснити російські війська від лінії фронту в таких місцях, як Харків, куди Москва просунулася за останні тижні. Проте США заявили, що не очікують, що ці літаки змінять ситуацію на полі бою.

Ця історія заснована на інтерв’ю з вісьмома колишніми і нинішніми американськими, українськими та європейськими чиновниками і законодавцями, багато з яких побажали залишитися анонімними, щоб розповісти про делікатні дипломатичні розмови.

Під час низки зустрічей та дзвінків протягом останніх кількох тижнів Україна офіційно звернулася до США з проханням підготувати додаткових пілотів на базі Національної гвардії США «Морріс Ейр» у Тусоні, штат Арізона. Законодавці на Капітолійському пагорбі, в тому числі Джим Хаймс (конгресмен від штату Коннектикут) і Майк Тернер (республіканець від штату Огайо), лідери Комітету з питань розвідки Палати представників, також тиснули на адміністрацію, щоб вона схвалила додаткову підготовку. Минулого місяця вони разом з кількома іншими законодавцями написали листа до Пентагону з проханням надати пріоритет цьому питанню.

Але США заявили українським військовим, що на додаток до обмеженого простору, інші країни стоять у черзі на навчання F-16 на базі, і що вони не можуть порушити свої зобов’язання перед цими країнами.

«Ми розуміємо, що вони не хочуть розривати ці контракти, але вони могли б перевести своїх американських пілотів на іншу базу для тренувань», – сказала Саша Устінова, український депутат, яка виступала за проведення тренувань.

За словами речниці ВПС США Лорел Фоллз, до кінця вересня Національна гвардія планує підготувати 12 українських пілотів на базі в Тусоні. Окрім Арізони, навчальний центр в Данії також має обмежені можливості і готується до закриття в листопаді. Третя програма, яка розташована в Румунії і буде виконуватись підрядниками, ще не запущена.

«Десятки» пілотів з кількох країн проходять базову льотну підготовку і тренування на F-16 в США і Європі, заявив речник Пентагону майор Чарлі Дітц, відмовившись підтвердити конкретні цифри.

«Ми розробили і впроваджуємо план підготовки, який відповідає прогнозованим термінам розгортання літаків, які в кінцевому підсумку визначаються низкою чинників, в тому числі потребами в технічному обслуговуванні і підтримці, потребами в інфраструктурі і допоміжному обладнанні, термінами отримання літаків, а також пропускною здатністю пілотів», – сказав Дітц.

Майор Ерін Ханніган, представник Національної гвардії Арізони, підтвердила, що кількість місць у програмі обмежена через зобов’язання задовольнити запити на навчання з інших країн, фінансування та виконання потенційними студентами вимог щодо знання англійської мови.

«Окрім українських студентів, є багато інших країн, які зарезервували місця для навчання протягом року», – сказав Ханніган. «Кількість іноземних студентів-пілотів і звідки вони приїжджають, визначається не нашим навчальним закладом, а багатьма іншими факторами, такими як фінансування, запити країн, випуск студентів після вивчення англійської мови і розподіл місць».

Військово-повітряні сили також готують пілотів F-16 на авіабазі Люк, штат Арізона, і на об’єднаній базі Сан-Антоніо, штат Техас, але ці програми також мають обмежену кількість місць для іноземних студентів. Ці місця, як правило, заздалегідь зарезервовані для пілотів з інших країн, які експлуатують F-16.

Ще вісім українських пілотів проходять підготовку в Данії, за словами колишнього чиновника Міністерства оборони, який брав участь у програмі. Але цей об’єкт має бути закритий наступного року і більше не братиме участі у тренуваннях, оскільки ВПС Данії переходять на малопомітні F-35.

Тим часом виробник F-16 компанія Lockheed Martin і її субпідрядник Draken також готуються готувати пілотів на об’єкті в Румунії, але ця програма є дорогою і, за словами колишнього чиновника і людини, знайомої з програмою, матиме обмежену кількість місць. Представник «Локхід» переадресував питання про об’єкт в Румунії урядам США, Румунії та Нідерландів.

Очікується, що до кінця цього року 20 українських пілотів F-16 закінчать навчання – половина з 40, необхідних для управління повною ескадрильєю з 20 літаків, за словами колишнього чиновника Міноборони. Вісім нових пілотів мають розпочати навчання в Румунії, і ще вісім незабаром прибудуть до Тусона, сказав колишній чиновник. База в Данії не прийматиме жодних додаткових пілотів.

За словами співрозмовника, до кінця року для українських пілотів буде відкрито лише чотири місця на тренувальних базах.

Тим часом, американські офіційні особи вже кілька місяців попереджають, що F-16 не матимуть великого значення для України на полі бою.

Хоча літаки «дадуть українцям додатковий потенціал, якого вони зараз не мають… це не стане кардинальною зміною правил гри, наскільки я можу судити про їхній загальний військовий потенціал», – заявив минулого року міністр ВПС США Френк Кендалл.

Наприклад, в районі Харкова один американський чиновник заявив, що Україна не зможе доставити літаки до кордону з Росією або на російську територію, тому що московські системи протиповітряної оборони легко помітять їх і зіб’ють.

Але чиновники, які беруть участь у програмі, кажуть, що літаки все одно нададуть Києву значну перевагу в кінцевому підсумку. Коли Україна спочатку отримає свої F-16 і пілотів, вони, ймовірно, зможуть виконувати лише обмежені місії, наприклад, проти безпілотників і крилатих ракет на лінії фронту, сказав колишній чиновник Міноборони. Як тільки вони отримають повну ескадрилью літаків і пілотів, буде «цілком реально» доставити F-16 до кордону і обстріляти Росію, враховуючи радар, систему наведення і ракети – все це перевершує український флот радянських часів.

Але за таких темпів Україна не матиме повноцінної ескадрильї підготовлених пілотів до кінця 2025 року, сказав колишній чиновник.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube