Якщо Байден дозволить Україні бити по РФ, він цього не скаже – ракети США просто полетять на російські військові об’єкти, – The New York Times


10:4430.05.2024

З боку союзників і радників зростає тиск на Байдена з вимогою дозволити атаки на російську територію
Президент Байден зважує побоювання ескалації конфлікту з ядерним супротивником, вирішуючи, чи дозволити Україні стріляти американською зброєю по Росії.

Про це повідомляє The New York Times.

Президент Байден наближається до того, що може виявитися одним з його найбільш важливих рішень у війні в Україні: чи скасовувати заборону на використання американської зброї на території Росії.

Він довго опирався наданню Україні дозволу на використання американської зброї на території Росії через побоювання, що це може перерости у пряму американську конфронтацію з ядерним супротивником.

Тепер, після багатомісячних скарг на обмеження з боку президента України Володимира Зеленського, Білий дім розпочав формальну – і, очевидно, швидку – переоцінку того, чи варто йти на такий ризик. Схвалення подальшого використання американської зброї дасть Києву можливість здійснювати контратаки на артилерійські та ракетні об’єкти, які зараз мають свого роду безпечний притулок на території Росії.

У середу в Молдові держсекретар Ентоні Блінкен став першим представником адміністрації, який публічно залишив відкритою можливість того, що адміністрація Байдена може «адаптувати і скоригувати» свою позицію щодо нападу на територію Росії з використанням американської зброї, виходячи з мінливих умов на полі бою.

«Ми завжди приймаємо рішення про те, що необхідно для того, щоб Україна могла ефективно продовжувати захищати себе», – сказав пан Блінкен.

Його заява стала останньою на тлі барабанного бою закликів до змін, що лунають як від союзників, так і з адміністрації пана Байдена. Пан Блінкен, який повернувся з протверезницької поїздки до Києва на початку цього місяця, повідомив президенту, що українці не зможуть утримати територію між Харковом і російським кордоном, якщо пан Байден не змінить свою позицію. Це попереднє попередження було зроблено в приватному порядку, оскільки Байден не бажає, щоб дебати в його найближчому оточенні витікали назовні і створювали тиск на нього, щоб він змінив стратегію.

Ще до того, як пан Блінкен виступив публічно в середу, пан Байден перебував під величезним тиском з боку своїх союзників. Зазвичай обережний лідер НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю The Economist, опублікованому наприкінці минулого тижня, заявив, що втраті Україною території під Харковом можна було б протидіяти лише в тому випадку, якби Україна могла вільно вивезти артилерійські та ракетні установки і командні пункти на російському боці кордону.

«Відмова Україні у можливості використовувати цю зброю проти легітимних військових цілей на російській території дуже ускладнює її захист», – сказав пан Столтенберг. У вівторок до цього хору приєдналися лідери Франції та Німеччини. Британія вже дозволила стріляти зі своєї зброї по військових цілях на території Росії.

Сам пан Байден поки що зберігає мовчання, як він часто робить, коли стикається з важливим політичним рішенням, яке є предметом складних дебатів у Білому домі. Його помічники з національної безпеки ведуть те, що один з них назвав «дуже жвавим процесом», щоб зробити офіційну рекомендацію президенту, знаючи, що імпульс у війні переходить до Росії.

Деякі з його радників, відмовляючись говорити про дебати в Білому домі, кажуть, що вважають зміну його позиції неминучою. Але якщо президент і змінить свою позицію, то, найімовірніше, це буде пов’язано з суворими обмеженнями на використання українцями наданої американцями зброї, обмеживши її застосування військовими цілями, розташованими безпосередньо в межах кордонів Росії, які беруть участь в атаках на Україну.

Пан Байден, ймовірно, збереже заборону на використання американської зброї для нанесення ударів у глибині російської території або по об’єктах критичної інфраструктури. У цьому питанні він має певну підтримку з боку союзників: Канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовився надати Україні німецьку ракетну систему дальнього радіусу дії «Таурус», побоюючись, що вона може досягти Москви.

У пана Байдена не так багато часу. Через два тижні він розпочинає місяць інтенсивних зустрічей віч-на-віч зі своїми ключовими союзниками, спочатку на 80-ту річницю Дня висадки, потім на зустрічі країн G7 і, нарешті, на святкуванні у Вашингтоні 75-річчя створення НАТО. На всіх цих заходах демонстрація єдності матиме вирішальне значення.

Але якщо пан Байден змінить курс, офіційні особи визнають, що він, швидше за все, ніколи не оголосить про це: Замість цього американські артилерійські снаряди і ракети просто почнуть падати на російські військові об’єкти.

Два мандати пана Байдена у цій війні – не дати Росії перемогти і не ризикувати розпочати Третю світову війну – завжди перебували в суперечності один з одним. Але за 27 місяців, що минули з моменту російського вторгнення, необхідність вибору між можливістю поразки України і прямою участю в атаках на територію ядерної наддержави ще ніколи не була такою гострою.

Кремль, прагнучи зробити цей вибір важчим, зробив ставку на наратив про те, що президент ризикує піти на ескалацію. Минулого тижня він провів серію навчань з відпрацювання переміщення і застосування свого великого арсеналу тактичної ядерної зброї.

Після заяви пана Столтенберга в журналі The Economist речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що «НАТО заграє з військовою риторикою і впадає у військовий екстаз», і що російські військові знають, як на це реагувати. Відповідаючи на запитання, чи наближається західний альянс до прямої конфронтації з Росією, він сказав: «Вони не наближаються: «Вони не наближаються, вони вже в ній».

Американські офіційні особи все частіше відкидають такі попередження як порожні. Росія, зазначають вони, ніколи не ризикувала атакувати постачання зброї Україні в Польщі чи деінде на території НАТО. Президент Володимир Путін зробив усе можливе, щоб уникнути прямого конфлікту із західним альянсом, навіть демонструючи свій ядерний потенціал або попереджаючи, як це регулярно робить пан Пєсков, що Захід ризикує перетворити регіональний конфлікт на Третю світову війну.

«Путін брязкає ядерною шаблею, щоб утримати Байдена від використання американської зброї для контратаки», – заявив у вівторок Джозеф С. Най, колишній американський військовий чиновник і керівник Національної розвідувальної ради. Пан Най, почесний професор Гарварду, зазначив, що «те, що відбувається, – це ядерний торг і гра на довіру».

«У Путіна вищі ставки в цій грі, і він буде наполегливо тиснути, щоб змусити Байдена відступити першим», – додав він.

Це було правдою з перших днів війни, коли пан Путін наказав привести ядерні сили в бойову готовність, намагаючись утримати НАТО від допомоги Україні після вторгнення. Але після неодноразових погроз Путіна, що він може застосувати ядерну зброю, помічники Байдена, здається, все менше і менше вражені заявами російського президента.

Сет Г. Джонс, колишній американський військовий, який очолює програму міжнародної безпеки в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні, заявив, що після нещодавньої поїздки до Києва він дійшов висновку, що «занепокоєння щодо використання Україною американської зброї для нанесення ударів по військових цілях на російській території є недоречними».

«Україна має законну військову потребу послабити здатність Росії вести війну», – сказав він, включаючи нанесення ударів по її нафтовидобувних об’єктах і електростанціях. «Сполучені Штати робили те ж саме в Німеччині та Японії під час Другої світової війни».

Пан Джонс додав, що побоювання щодо російської ескалації «перебільшені».

«Не було жодної реакції проти інших країн НАТО, таких як Великобританія, чию зброю Україна використовує для ударів по цілях в Росії, – сказав він. «І погрози Путіна щодо ескалації з початку війни були порожніми».

Але в адміністрації Байдена залишається значне занепокоєння щодо можливості ядерної ескалації. Один високопоставлений чиновник адміністрації заявив, що Вашингтон висловив уряду пана Зеленського стурбованість ударами по радіолокаційних системах раннього попередження про ядерну зброю на території Росії протягом останніх тижнів.

Для проведення атак українці використовували безпілотники і ракети місцевого виробництва. Але американські офіційні особи висловили занепокоєння, що Москва може неправильно сприйняти наміри Заходу, і заявили Україні, що вважають підтримку систем раннього попередження критично важливою для ядерної стабільності.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube