Прем’єр Італії Мелоні проти використання західної зброї для ударів по РФ, а в її уряді хочуть вибачень від Столтенберга


09:2827.05.2024

Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні в неділю знову виступила проти використання зброї, наданої Україні, на території Росії після того, як глава НАТО запропонував дозволити Києву завдавати ударів по цілях за межами свого кордону.

Про це повідомляє Barron`s із посиланням на AFP.

Нагадаємо, Столтенберг в інтерв’ю The Economist сказав, що Україна ще довго не буде членом НАТО, але заборону на використання західної зброї для ударів по РФ треба зняти.

«Я не знаю, чому Столтенберг так сказав, я думаю, що ми повинні бути дуже обережними», – сказала Мелоні в інтерв’ю італійському телебаченню, додавши, що «я згодна з тим, що НАТО має залишатися твердим, а не подавати сигнал про те, що воно поступається».

Україна регулярно завдає ударів через кордон в Росію, зокрема в Бєлгородську область, – тактика, яку вона розглядає як справедливу відплату в бойових діях з моменту початку вторгнення Москви в лютому 2022 року.

Як зазначає The Economist, Україна досі використовувала безпілотники власного виробництва для нанесення ударів по Росії.

«Настав час для союзників розглянути питання про те, чи повинні вони зняти деякі з обмежень, які вони наклали на використання зброї, яку вони передали Україні, – сказав Столтенберг в інтерв’ю Economist, опублікованому в п’ятницю.

«Відмова Україні у можливості використовувати цю зброю проти законних військових цілей на російській території дуже ускладнює її захист», – сказав він.

Ці коментарі викликали обурення з боку офіційних осіб Італії, яка надає військову допомогу Україні, але побоюється, що конфлікт може поширитися.

Виступаючи на передвиборчому мітингу в Неаполі, Маттео Сальвіні, віце-прем’єр-міністр і лідер антимігрантської партії «Ліга», розкритикував висловлювання Столтенберга, заявивши «Цей пан або просить вибачення, або виправляє свої зауваження, або йде у відставку». Але зазначимо, що Столтенберг таки йде у заплановану відставку і, можливо, саме тому став сміливішим, ніж раніше.

Міністр закордонних справ Антоніо Таяні заявив, що «військове обладнання, надіслане Італією», має «використовуватися всередині України».

У четвер, напередодні інтерв’ю Столтенберга, Москва засудила зростаючі заклики з боку Вашингтона дозволити Україні стріляти американською зброєю по Росії.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube