“Ми там і не там”. Угорщина “переосмислює” своє членство в НАТО


12:1924.05.2024

Угорщина працює над «переосмисленням» статусу членства країни в НАТО, щоб дозволити їй потенційно відмовитися від поглиблення підтримки України з боку військового альянсу, заявив прем’єр-міністр Віктор Орбан.

Про це пише Bloomberg.

Угорські військові чиновники і юристи вже працюють над тим, щоб розробити нову концепцію, яка б відрізняла країну від інших членів Організації Північноатлантичного договору, заявив Орбан в інтерв’ю державному радіо в п’ятницю.

«Наші юристи і офіцери наполегливо працюють над тим, як Угорщина може зберегти своє членство в НАТО таким чином, щоб їй не довелося брати участь в діях НАТО за межами території Альянсу», – сказав Орбан.

Уряд в Будапешті вже робить важливий внесок у дві місії Альянсу за межами своєї території – в Іраку і в Косово. Члени НАТО також мають можливість відмовитися від участі в будь-яких військових місіях, хоча якомога ширша участь завжди заохочується.

Зауваження Орбана з’явилися в той час, коли Альянс розробляє пакет підтримки для України, який буде представлений на саміті лідерів країн-членів у Вашингтоні в липні. Очікується, що ці заходи включатимуть посилення ролі НАТО на оперативному рівні в координації поставок зброї і тренувань для київських сил.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також запропонував союзникам об’єднати фонд допомоги Україні у розмірі 100 мільярдів доларів на найближчі п’ять років, але багато членів Альянсу відмовилися від цих планів відтоді, як вони були спочатку запропоновані.

Угорщина неодноразово намагалася торпедувати зусилля Заходу з надання допомоги Україні, включаючи фінансування та постачання зброї, щоб допомогти Києву відбити повномасштабне вторгнення Росії, яке триває вже третій рік.

Орбан також намагався зупинити розширення НАТО за рахунок Фінляндії та Швеції і уклав енергетичні угоди з Росією, що викликало критику з боку західних столиць.

В інтерв’ю Орбан заявив, що Угорщина віддана місії НАТО захищати членів Альянсу, якщо хтось із них зазнає нападу. Але він сказав, що Угорщина стурбована тим, що фінансування і постачання зброї Україні, країні, яка не є членом НАТО і межує з Угорщиною, з часом поступиться місцем більшому військовому втручанню, можливо, навіть відправці військ.

Він сказав, що Угорщина принципово не згодна з оцінкою деяких членів НАТО, що Росія вторгнеться на східний фланг НАТО після України, оскільки нинішню війну, за його словами, слід розглядати як війну між «двома слов’янськими країнами».

За словами Орбана, ця думка не поділяється в НАТО, який створив робочі групи для вивчення потенційно розширеної ролі військового альянсу у цій війні. Підтримка сил Києва в рамках нової місії НАТО відбуватиметься за межами України.

Угорщина, як член НАТО, бере участь у цих дискусіях, але фактично як «неучасник», який виступає проти надання Україні грошей і зброї, сказав він. Надання Угорщині формальної відмови від членства означатиме нову концепцію членства в НАТО, сказав він.

«Зараз склалася ситуація, коли ми нібито і там, і не там», – сказав Орбан. «Я не знаю, як довго це може тривати».

Нагадаємо, Угорщина ветувала формулу миру Зеленського на комітеті Ради Європи, але Ліхтенштейн знайшов вихід (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube