Проступає нова конфігурація? Прем’єр-міністр Фінляндії заявив про необхідність створення Союзу готовності


18:4023.05.2024

Росія атакує ЄС на багатьох фронтах, від глушіння GPS до озброєння мігрантів, і блок повинен краще реагувати на це, заявив прем’єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо в інтерв’ю виданню POLITICO.

«Ми повинні визнати, що Росія змінила свою поведінку. Росія агресивна, використовує всі види гібридних інструментів проти Заходу, проти Європи”, – сказав він у відеоінтерв’ю зі свого офісу в Гельсінкі.

Фінляндія сама стала свідком багатьох зловмисних дій, в яких багато хто звинувачує Росію.

Минулого року був розірваний газопровід Balticconnector, що з’єднує членів НАТО Фінляндію і Естонію, а також підводні телекомунікаційні кабелі, що з’єднують Естонію з Фінляндією і Швецією.

У регіоні Балтійського моря також відбулися масові збої в роботі систем GPS, причому слідчі вказують на те, що джерело цих збоїв знаходиться в Росії. Авіакомпанія Finnair призупинила польоти до Тарту, Естонія, через перешкоди; естонська влада звинувачує в цьому Росію.

Крім того, Росія відправила сотні мігрантів через кордон з Фінляндією, що змусило Гельсінкі закрити кордон.

А в середу міністерство оборони Росії запропонувало в односторонньому порядку змінити свій морський кордон у Балтійському морі (а потім швидко видалили цю пропозицію).

«Росія не контактувала з Фінляндією з цього питання. Фінляндія діє як завжди: спокійно і на основі фактів”, – йдеться в заяві Орпо.

Фінляндія викликає особливе занепокоєння Москви як через її стратегічне розташування, так і через те, що колись нейтральна країна вступила до НАТО у 2023 році у відповідь на російське вторгнення в Україну.

Але інші країни також спостерігають зростання російських загроз.

Німеччина, Польща і Чехія заявили на початку травня, що стали мішенню підконтрольної Росії хакерської групи Fancy Bear, а Польща цього тижня заарештувала дев’ятьох членів підозрюваного російського диверсійного підрозділу. Тим часом Чехія звинуватила Росію в планах підірвати безпеку на залізниці.

Союзник Росії Білорусь також дозволила тисячам мігрантів нелегально перетнути свої кордони з Польщею, Литвою і Латвією.

«Ми бачимо на прикладі Росії, що ми повинні готуватися до атак на нашу критичну інфраструктуру, енергетику, кіберпростір тощо», – сказав Орпо.

Прем’єр-міністр Фінляндії закликає ЄС посилити свою здатність реагувати на такі загрози.

Він хоче, щоб наступний Стратегічний порядок денний ЄС, який визначає пріоритети блоку на 2024-2029 роки, включав фінську пропозицію про створення Союзу готовності ЄС. Ідея полягає в тому, щоб використати досвід Фінляндії для підвищення стійкості ЄС в цілому.

«Моя мета полягає в тому, щоб у червні, в наступному Стратегічному порядку денному, ми мали чітке рішення про створення Союзу готовності», – сказав він.

У березні президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн попросила колишнього президента Фінляндії Саулі Нііністьо написати звіт про готовність – як цивільну, так і військову.

Орпо зазначив, що Союз готовності стосується не лише Росії чи підготовки до війни. «Загрозами також можуть бути пандемія, екологічна криза, енергетична криза, всілякі інші», – сказав він.

Гельсінкі намагається обмежити шкоду, яку може завдати Москва.

У вівторок уряд подав до парламенту країни пропозицію тимчасово призупинити прийом прохань про надання притулку на окремих ділянках фінського кордону. Ця ідея викликала критику з боку гуманітарних організацій, які вважають, що вона порушує міжнародні зобов’язання Гельсінкі перед людьми, які шукають захисту від переслідувань.

Польщу та інші країни також критикують за те, що вони виштовхують мігрантів назад до Білорусі і не дозволяють їм подавати заяви про надання притулку.

«Сьогодні ситуація на нашому кордоні спокійна, але це тому, що ми вжили рішучих заходів, ми закрили всі пункти перетину кордону, але ми все ще знаємо, що тисячі іммігрантів з третіх країн чекають можливості приїхати до нашого кордону, і ми знаємо, що Росія може використати їх у будь-який момент», – попередив Орпо.

Цього року ЄС погодив Міграційний пакт, який змінює правила надання притулку і полегшує повернення людей, яких уряди третіх країн заохочували до нелегальної міграції в ЄС – практика, відома як інструменталізація.

Але Орпо сказав, що ЄС повинен робити більше, ніж просто управляти загрозою на кордоні.

«Нам потрібні інструменти, щоб зупинити це явище, а це зовсім інше, – сказав він. «Це не питання управління імміграцією. Нам потрібні інструменти, щоб зупинити її, тому що це зброя проти нас».

Нагадаємо також: Старі танкери як прикриття. Путін націлився на шведський острів Готланд – аналог Зміїного, але в Балтійському морі



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube