Ніккі Хейлі повертається до Трампа? Перший крок зроблено


12:1923.05.2024

Колишній губернатор Південної Кароліни Ніккі Хейлі планує голосувати за Дональда Трампа, заявила вона в середу у своєму першому публічному виступі після виходу з республіканських президентських праймеріз понад два місяці тому.

Хейлі сказала, що Трамп «не був ідеальним» у важливих для неї питаннях, включаючи зовнішню політику, імміграцію та економіку, але президент Джо Байден «був катастрофою».

«Тому я буду голосувати за Трампа», – сказала Хейлі, яка була послом США в ООН при колишньому президенті.

Про це пише CNN.

Зауваження Хейлі про перегони 2024 року прозвучали під час сесії запитань і відповідей після виступу в консервативному Гудзоновському інституті у Вашингтоні, де вона зараз обіймає посаду.

Хейлі сказала, що вона «не шкодує» про свою участь у праймеріз Республіканської партії: «Ми залишили все на полі».

Вона також подякувала виборцям, які продовжували підтримувати її навіть після того, як вона вибула з перегонів, що є потенційним попереджувальним знаком для Трампа. І вона повторила заклик, який вона зробила, коли вийшла з перегонів у березні, щоб колишній президент звернувся до цих виборців.

«Трамп вчинив би розумно, якби звернувся до мільйонів людей, які проголосували за мене і продовжують мене підтримувати, а не вважав, що вони просто будуть з ним. І я щиро сподіваюся, що він це зробить”, – сказала Хейлі.

На початку цього року між Хейлі та Трампом виникла запекла ворожнеча, яка переросла в запеклу боротьбу на праймеріз. У якийсь момент Хейлі поставила під сумнів психічний стан колишнього президента. У січні вона сказала CNN, що Трамп і Байден «однаково погані».

Її критика Трампа під час праймеріз стала ще гострішою після того, як колишній президент висміяв відсутність її чоловіка, який перебуває на службі, і закликав усіх її донорів «назавжди заборонити доступ до табору MAGA».

«У той момент він показав, що з такою неповагою до військових він не має права бути президентом Сполучених Штатів, тому що я не довіряю йому захищати їх», – сказала Хейлі в лютому.

Потім, за кілька днів до відмови від участі у виборах, вона сказала, що більше не вірить, що пов’язана зобов’язанням Національного комітету Республіканської партії підтримувати кандидата в президенти від цієї партії.

Небезпечний світогляд

Повернувшись на політичну сцену в середу, після двох місяців відсутності на публіці, Хейлі не згадала Трампа у своїй промові в Інституті Гудзона – лише звернулася до колишнього президента, коли її запитали про нього після виступу.

«Небезпечний світогляд піднявся по обидва боки проходу, – сказала вона у своєму виступі. «Це знову загрожує нашому процвітанню і безпеці. Ми повинні поставитися до цього серйозно».

Вона висловила повну підтримку війні Ізраїлю з ХАМАС і різко розкритикувала Байдена за те, що він ставить умови для надання військової допомоги країні.

«Байден думає, що він зупиняє війну, – сказала Хейлі. «Насправді, він затягує війну, підбадьорює терористів і робить інші війни більш імовірними».

Вона також критикувала своїх однопартійців-республіканців, закликаючи партію підтримати військову допомогу Україні та Ізраїлю. Але вона не критикувала членів Республіканської партії поіменно і похвалила спікера Палати представників Майка Джонсона за нещодавнє ухвалення пакету військової допомоги.

«Надсилання зброї Україні та Ізраїлю – це не іноземна допомога, – сказала вона. «Це інвестиція в світ, в якому авторитарні диктатори не можуть безкарно розправлятися з вільними країнами».

За словами помічників, після виходу з перегонів у березні колишній губернатор Південної Кароліни провела час, спілкуючись зі своєю сім’єю, в тому числі зі своїм чоловіком Майклом, який повернувся з річного закордонного відрядження.

Але навіть за її відсутності вона здобуває голоси на республіканських праймеріз один за одним. Її тривала підтримка викрила потенційну проблему, з якою стикається Трамп, – об’єднати партію в приміських районах штатів, що вагаються, як, наприклад, за межами Філадельфії, де Хейлі отримала майже 25% голосів в округах Честер і Монтгомері.

Хоча Трамп не простягнув оливкову гілку Хейлі та її прихильникам, кампанія Байдена уважно вивчила результати республіканських праймеріз, за словами помічників, навіть у таких «червоних» штатах, як Індіана, де Хейлі отримала близько 22% голосів на початку цього місяця. Кампанія Байдена намагається достукатися до прихильників Хейлі за допомогою телевізійної та цифрової реклами, сподіваючись нагадати їм про образи Трампа на адресу їхнього кандидата.

«Кампанія має можливість націлити і залучити високоінформованих республіканських виборців, таких як прихильники Ніккі Хейлі або інших виборців, які голосували за Дональда Трампа у 20-му році, але у 22-му проголосували за кандидатів від Демократичної партії у штатах, де відбувалися битви», – сказав CNN один з провідних радників Байдена.

Кампанія Байдена заявила в середу, що підтримка Хейлі Трампа не змінює вибір, який стоїть перед виборцями. «Нічого не змінилося для мільйонів республіканських виборців, які продовжують голосувати проти Дональда Трампа на праймеріз і глибоко переймаються майбутнім нашої демократії, стоять разом з нашими союзниками проти іноземних супротивників і працюють по той бік проходу, щоб зробити щось для американського народу, відкидаючи при цьому хаос, розкол і насильство, які уособлює Дональд Трамп», – сказав у своїй заяві директор з комунікацій кампанії Майкл Тайлер.

«Лише один кандидат поділяє ці цінності, і лише одна кампанія щодня наполегливо працює над тим, щоб заслужити їхню підтримку – і це кампанія президента Байдена».

Залишається відкритим питання, скільки з тих виборців, які підтримують Хейлі на праймеріз, висловлюють тимчасовий протест проти Трампа або насправді готові підтримати Байдена.

Республіканець Ральф Норман з Південної Кароліни, який підтримав Хейлі на праймеріз, перш ніж переключити свою підтримку на Трампа, сказав, що він вважає, що вона повинна бути в списку Республіканської партії.

«Для Ніккі Хейлі в Індіані набрати понад 20% і не бути включеною до виборчого списку – це дивовижно, – сказав Норман в інтерв’ю CNN. «Ось чому вона була б чудовим кандидатом на посаду віце-президента. І я зробив цю пропозицію президенту Трампу, а також Ніккі Хейлі».

Норман сказав, що хоча Хейлі не висловила зацікавленості у приєднанні до команди Трампа, він вважає, що вона була б зацікавлена.

«Політика – це цікава гра. Люди можуть забути минуле і дивитися в майбутнє”, – сказав Норман.

Зі свого боку, Трамп заявив, що кандидатура Хейлі «не розглядається», але сказав, що бажає їй успіхів.

Оскільки інші колишні республіканські претенденти вишикувалися в чергу за Трампом, Хейлі навмисно тримала дистанцію – не ворожу, але й не спраглу до його поклоніння.

Вони не розмовляли після її промови про поступки в березні.

Один давній друг Хейлі сказав CNN, що Трамп «знає, як достукатися до неї, якщо хоче загладити свою провину і спробувати почати завойовувати її прихильників».

Наступні кроки Хейлі невизначені. Вона не виключила, але й не виключила своєї участі у президентських виборах 2028 року. У своїй промові в середу вона дала небагато підказок, хоча й зазирнула в майбутнє з оптимізмом.

«Ми благословенні жити в Америці, – сказала Хейлі. «І як доводить кожне покоління американців, ми завжди об’єднуємося, щоб захистити це благословення».



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube