Обережний оптимізм. Після українських ударів російська система ППО перебуває в безладі, – The Telegraph 


12:2722.05.2024

Про це у колонці для The Telegraph пише колишній офіцер Королівського флоту, експерт з ППО Том Шарп. 

Кораблям Чорноморського флоту Росії не дають перепочинку. Наприкінці минулого тижня відбулася багатопланова атака на порт Новоросійська, Туапсинський нафтопереробний завод і прилеглий нафтовий термінал. Атака була здійснена за допомогою повітряних і надводних безпілотників, які вкотре розгромили російські оборонні системи і тактику. Згодом з’явилися відеозаписи того, як кораблі, що стояли поруч, намагалися збити безпілотники шквалом вогню з верхньої палуби, але досягли успіху лише в тому, що зробили швейцарський сир з будинків навпроти.

А в неділю американські балістичні ракети з армійської тактичної ракетної системи (ATACMS) завдали удару по пірсу в Севастополі, потопивши тральщик «Куровець» – один з небагатьох російських військових кораблів, який не покинув Крим заради відносної безпеки в Новоросійську. Є також повідомлення про те, що під час цієї ж атаки був потоплений ракетний корвет класу «Каракурт». Оскільки він потенційно може бути озброєний ракетами «Калібр» великої дальності і надзвичайно потужними ракетами, ця інформація, якщо вона підтвердиться, матиме велике значення.

Окрім втрати ще одного корабля (або двох), це важливо з кількох причин. По-перше, багато хто вважав, що точність ПТРК на відстані близько 30 футів недостатня для використання проти кораблів. Крім того, моделі, які, як ми знали, були в руках українців, розкидають велику кількість суббоєприпасів розміром з гранату, що зводить нанівець необхідність у точній точності, але вони також відносно малоймовірно спричиняють потоплення корабля. Однак вони є бронебійними і можуть підбивати танки, тому хороше обстріл суббоєприпасами ATACMS може легко перетворити корабель на списаний, а неконтрольований вогонь, спричинений суббоєприпасом, може призвести до потоплення корабля.

Цілком можливо, що українці насправді використовували варіант ATACMS з більшою унітарною боєголовкою вагою 470 фунтів/213 кг. Це, безумовно, могло потопити корабель, і якщо це сталося, то явно більш точно, ніж багато хто прогнозував.

Якщо українці мають ПТРК з унітарною боєголовкою, здається дивним, що вони не використали їх для руйнування Керченського мосту, що з’єднує південь Росії з Кримом. Така спроба була здійснена в жовтні 2022 року, і подальший зрив роботи тривав кілька місяців. Тепер, коли росіяни, як повідомляється, побудували залізницю для перевезення вантажів по «сухопутному мосту» на північ від Азова з Росії до Криму, Керченські мости вже не є критично важливим маршрутом логістичного постачання, яким вони були раніше, але вони все одно залишаються очевидною мішенню.

Очевидно, що російська система протиповітряної оборони все ще перебуває в безладі. Минулого четверга удари ЗРК ППО знищили на кримському аеродромі Бельбек батарею зенітно-ракетних комплексів С-400 і близько 10 літаків, які вона повинна була захищати. Це був корисний удар сам по собі, а також «формувальна операція» перед нападом на Севастополь, але в будь-якому випадку він викрив недоліки розхваленої С-400… знову. С-400 вже давно позиціонується як така, що здатна захищати від балістичної зброї на кшталт ПЗРК ATACMS.

Для успішного захисту від такого роду атак потрібні три рівні: попередження, виявлення і знищення. «Попередження» покладається на розвідувальні служби, супутникове спостереження та інші дані, які дають вам зрозуміти, що атака неминуча. Якщо ви спостережливі і маєте під рукою необхідні засоби, ви можете завдати удару ще до того, як він буде випущений – вбити стрільця, а не стрілу.

«Виявити» – це те, на що зараз витрачається багато зусиль. Небезпека відсутності радарів раннього повітряного попередження була уроком, який британці жорстоко засвоїли під час Фолклендської війни, і оскільки ракети стають все швидшими і швидшими, вимога виявляти їх раніше і обробляти інформацію швидше йде лише в одному напрямку.

Дехто стверджує, що дійшло до того, що власний радар військового корабля (або наземної ракетної батареї), який знаходиться на поверхні і тому не може бачити далеко, взагалі не має сенсу. Я все ще вважаю, що кораблі повинні мати можливість вести бій в режимі «приходь, як є», але в епоху гіперзвуку навіть бортового радара може виявитися недостатньо. ВМС США планують розмістити на борту своїх бойових кораблів системи «Іджіс» нові гіперзвукові перехоплювачі планерної фази, але відкрито визнають, що для раннього відстеження загроз, що надходять, знадобляться супутники раннього попередження космічного базування.

«Знищення» є таким же розсадником досліджень і розробок для реагування на дедалі більш смертоносні загрози. На суші свої бойові якості неодноразово доводять Patriot (багато разів модернізована і зовсім інша зброя, ніж її давні предки), THAAD (син Patriot), а також ізраїльські системи Arrow і Iron Dome.

У південній частині Червоного моря і в операціях з відбиття нещодавньої масової атаки Ірану на Ізраїль ми бачимо те ж саме: американські ракети сімейства Standard Missile і європейський еквівалент Aster успішно ведуть бойові дії в класі «земля-повітря». Патріот тепер акредитований для збиття гіперзвукових літальних апаратів, а Стандарт і Астра мають балістичні характеристики, що вибивають балістику. Вони працюють.

У цьому контексті варто відзначити різницю між ракетою «площадної оборони» і зброєю «точкової оборони». Всі перераховані вище види зброї є «площадними», тобто вони можуть захищати «бульбашку» різного розміру, яка швидко зменшується залежно від кута перетину з ціллю. Якщо ваша зброя має дальність стрільби менше, скажімо, 10 миль, ця бульбашка швидко зменшується до такої міри, що – в будь-якому випадку, у військово-морському контексті – вона має сенс лише для захисту вас. Зброя з автоматизованими системами наведення і зброя зі спрямованою енергією, така як британський лазер DragonFire, незалежно від того, наскільки вона досконала, потрапляє в цю категорію. Це не применшує їхньої корисності як важливої частини внутрішнього захисту, а лише дає зрозуміти, що вони не є панацеєю.

Тим не менш, в морі у вас є перевага – ви можете позиціонувати себе на відстані, достатній для того, щоб «утримати ціль» для дорогого судна, такого як авіаносець або танкер з ескортом. Але ви повинні бути дуже близько, це вимагає багато зусиль і значною мірою не дає вам можливості займатися чимось іншим.

Висновок з усього цього полягає в тому, що протиракетна оборона – це складна річ, і якщо один з її шарів відсутній, занедбаний або зруйнований, то вона стає майже неможливою, що Росія знову і знову виявляє в Чорному морі. Порівняйте це з комбінованим і багаторівневим відбиттям іранської ройової атаки 14 квітня і ви побачите різницю, навіть якщо це була здебільшого відносно нескладна зброя. Принаймні зараз ми, західні країни, маємо перевагу – і українці знову і знову демонструють, як відсутність цієї переваги робить Росію вразливою.

Потрібно бути дуже обережним, перш ніж екстраполювати це на будь-яке відчуття оптимізму в сухопутній війні, але з урахуванням того, що третина Чорноморського флоту знищена, ще один ракетний комплекс «Калібр», можливо, потоплений, український експорт зерна в основному відновлений, російські системи ППО в основному не працюють – і навіть з урахуванням того, що Україна демонструє покращену здатність атакувати критично важливу інфраструктуру Росії далеко в глибині її території – слід сказати, що картина не з тих, що принесуть радість Володимиру Путіну чи іранському режимові.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube