Приблизно третина чоловіків призовного віку в Україні готові воювати, – соціолог Головаха


13:4818.05.2024

Приблизно третина чоловіків призовного віку, які ще не мобілізовані, готові приєднатися до війська.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповів Євген Головаха, директор Інституту соціології Національної академії наук України.

Він нагадав про результати нещодавнього дослідження Gallup International, проведеного в різних країнах, щодо готовності захищати свою країну зі зброєю в руках – Україна показала 62%, що є одним із найвищих показників у Європі.

“Але це вербальні установки – те, що людина маніфестує. Якщо за більш складними методиками, то там потенціал оцінювали десь у третину”, – розповів соціолог.

За словами Євгена Головахи, вкрай важливо для держави зараз налагодити систему призову.

“Розумієте, в тоталітарних країнах залучати людей до армії – це взагалі не проблема. Ми це бачимо зараз у Росії”, – зазначив він.

Натомість у демократичних умовах налагодити такий процес складно, додає Євген Головаха: “Демократія в таких умовах не завжди може вирішувати ті нагальні проблеми так швидко, які вони вирішувалися б тоталітарними засобами”.

Вплив нового закону про мобілізацію на настрої в суспільстві, за словами Головахи, можна буде оцінити вже після набуття ним чинності.

Опитування дослідницької агенції Info Sapiens на замовлення видання “Тексти” у лютому показало, що загалом 35% чоловіків серед тих, хто не має броні та ще не служить, так чи інакше готові мобілізуватися.

Водночас опитування на початку квітня, проведене Info Sapiens на замовлення АТ “НСТУ” для програми “Новий відлік”, показало цифру у 20% чоловіків призовного віку 25-59 років, які наразі не служать, але розглядають для себе можливість доєднатися до війська.

Що відомо про новий закон щодо мобілізації

26 грудня 2023 року Кабмін вніс до Ради законопроєкт “Про удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби”.

До цього президент Володимир Зеленський вказав, що під час обговорення питання стосовно закону про мобілізацію військові запропонували додатково призвати 450-500 тисяч людей.

11 квітня український парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт про мобілізацію. Депутати прийняли документ без норми про демобілізацію. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію, ухвалений Верховною радою. Законну силу документ набуває 18 травня 2024 року.

Нагадаємо також: МЗС відновлює консульські послуги для чоловіків за кордоном за новими правилами



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube