Лідери країн засудили замах на Роберта Фіцо. Хто виявився нападником (ФОТО)


17:4715.05.2024

Президентка Словаччини Зузана Чапутова рішуче засудила жорстокий і безрозсудний напад на прем’єр-міністра.

“Я в шоці. Я бажаю Роберто Фіцо багато сил у цей критичний момент, щоб оговтатися від нападу”, – сказала вона, передає РБК-Україна.

Місцевий депутат і глава партії “Прогресивна Словаччина” Міхал Шимечка заявив, що він шокований і вражений розстрілом прем’єр-міністра Роберта Фіцо.

“Ми однозначно і рішуче засуджуємо будь-яке насильство. Ми віримо, що з прем’єр-міністром Фіцо все буде гаразд і що цей жахливий акт буде розкрито якомога швидше”, – додав він.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що терпіти насильство не можна і побажав Фіцо одужання. Також свою реакцію і слова підтримки висловили глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр Польщі Дональд Туск, президент Сербії Александар Вучич, прем’єр Румунії Марчел Чолаку і прем’єр Нідерландів Марк Рютте.

Реакцію на те, що трапилося, висловив і президент Володимир Зеленський. Він рішуче засудив акт насильства щодо глави уряду сусідньої держави-партнера.

“Необхідно докласти всіх зусиль для того, щоб насильство не стало нормою в жодній країні, формі або сфері”. – написав він.

Зеленський висловив надію на швидке одужання Фіцо.

Стан Фіцо та можливі мотиви

ЗМІ пишуть, що Фіцо був поранений у ногу і руку. Інші журналісти вказують, що його стан дуже важкий. Джерела одного з видань Словаччини повідомляють, що загрози життю Фіцо немає. Наразі його везуть у лікарню в Банська-Бістріце. Інші пишуть, що він поранений в живіт, і що тільки найближчі години визначатимуть, що буде далі.

На офіційному акаунті Фіцо у Facbook повідомляють, що наразі він перебуває в небезпечному для життя стані.

У місцевому парламенті ситуація стала напруженою. Чиновник Ріхард Глюк увійшов до зали і крикнув депутатам від опозиції, що це “їхня вина” і вони несуть за це відповідальність. Депутат Йозеф Прочко крикнув, що він державний чиновник і потрібно поводитися відповідно.

Заступник спікера Національної ради Словаччини Андрей Данко спробував звинуватити у трагедії журналістів.

Ймовірний підозрюваний у замаху на прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо – 71-річний письменник і прихильник опозиційної партії «Прогресивна Словаччина» Юрай Цинтула.

Лідери країн засудили замах на Роберта Фіцо. Хто виявився нападником (ФОТО) 1
Лідери країн засудили замах на Роберта Фіцо. Хто виявився нападником (ФОТО) 3

Раніше місцеві ЗМІ повідомили, що нападник родом із міста Левіце.

Російські пропагандисти вже звинуватили Україну у цьому злочині, а решта ЗМІ, навіть так звані опозиційні, розповідаючи про замах, вказують, що Фіцо був противником військової допомоги Україні.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube