У Швейцарії викрили фейкових українців. Ким виявились люди з купленими паспортами (ФОТО)


10:4408.05.2024

У столиці Швейцарії Берні виявили низку випадків зловживання українськими паспортами з боку ромів.

Про це пише місцевий портал новин Nau.

Щонайменше десять сімей ромів використовували отримані обманним шляхом або за хабар паспорти України для оформлення соцдопомоги у місті Берн.

«Усі роми підозрюються у тому, що свої українські паспорти вони отримали обманним шляхом чи за допомогою хабара. Родини, ймовірно, взагалі не втікали від війни, тому що вони ніколи не бували в Україні або, принаймні, не були регулярно», – йдеться у публікації.

Александр Отт, керівник поліції у справах іноземців міста Берн, розповів Nau.ch: «Деяких людей вже зупинили і повідомили про це в SEM. Будь-яке позбавлення статусу захисту є відповідальністю федеральної влади».

«У разі зловживань, будь-які виплачені соціальні виплати повинні бути повернуті».

Фейкові українці покинули країну

Втім, зупинити всіх підозрюваних не вдалося. Це пов’язано з тим, що: «Деякі з них вже не перебувають у Берні, а виїхали до сусідніх країн», – каже Отт.

Імміграційна поліція повідомляє про випадки зловживань до Державного секретаріату з питань міграції (SEM). Також інформуються відповідні соціальні служби. За словами Отта, ці органи відповідають за подальші розслідування, які часто займають багато часу.

Керівник поліції у справах іноземців наголошує на важливості мережевої співпраці по всій Швейцарії. Адже це аж ніяк не є проблемою лише міста Берн. «Ми вважаємо справи, які ми розкрили, успішними, тому що ми уважно стежимо за ситуацією, і ця співпраця працює».

Але як саме були виявлені ці випадки?

«Ми виявили порушення в документах, – пояснює Отт. Наприклад, якщо інформація на водійському посвідченні відрізняється від інформації в паспорті, це часто є свідченням. «Або якщо людина не може надати жодної інформації про свої дані».

У Швейцарії викрили фейкових українців. Ким виявились люди з купленими паспортами (ФОТО) 1
У Швейцарії викрили фейкових українців. Ким виявились люди з купленими паспортами (ФОТО) 5
У Швейцарії викрили фейкових українців. Ким виявились люди з купленими паспортами (ФОТО) 3
У Швейцарії викрили фейкових українців. Ким виявились люди з купленими паспортами (ФОТО) 6

Вже виявлено близько 30 підроблених українських паспортів.

Речник ДМС Рето Корманн розповів Nau.ch: «ДМС вилучає підроблені паспортні документи і передає їх правоохоронним органам для подальшого розслідування».

Він продовжує: «ДМС відомо, що в деяких випадках документи, що посвідчують особу, були незаконно виготовлені та продані в Україні. З березня 2023 року ми виявили менше 30 таких підроблених документів, що посвідчують особу. Ми ставимося до цього дуже серйозно».

Незаконно отримані проїзні документи та документи, що посвідчують особу, «не є новим явищем» у сфері надання притулку, каже Корманн. Однак масштаби цього явища часто важко визначити.

«Класичні підробки легко розпізнати під час судової експертизи автентичності. З іншого боку, розпізнати незаконно придбані, але справжні документи складніше». Як у випадку з ромськими сім’ями.

Александр Отт з поліції у справах іноземців міста Берн додає: «Щоб розпізнати підробку, спочатку потрібно знати оригінал». Завдяки великій кількості українців у Швейцарії, досвід у цій сфері тепер більший.

Біженці повинні мати можливість достовірно довести, що вони живуть в Україні

Речник SEM Рето Корманн пояснює: «Особа, яка шукає захисту, повинна довести свою особу чи громадянство, а також те, що на момент російського вторгнення вона проживала в Україні, або, принаймні, зробити так, щоб це було достовірно. Якщо достовірність не може бути встановлена, ДМС відхиляє заяву про надання захисту».

Якщо після надання захисту з’ясується, що він був отриманий шляхом неправдивих заяв або приховування суттєвих фактів, буде розпочато процедуру анулювання захисту. Те ж саме стосується і випадків, коли особа вже набула право на проживання в третій країні.

Незважаючи на випадки зловживань, Олександр Отт з поліції у справах іноземців міста Берн підкреслює, що він жодним чином не ставить під сумнів статус захисту S. Це правильний засіб захисту в такій ситуації, як війна в Україні. «Ось чому для мене важливо, щоб зловживання були покарані, і щоб ми зайняли тверду позицію».

Втім, про проблему знають і в Граубюндені. Керівник притулку в Бандері Георг Карл ще в лютому запідозрив, що принаймні половина з 470 осіб зі статусом захисту S, які з липня минулого року перебувають у кантоні Граубюнден, є ромами.

Він також вважає, що багато з них не є справжніми біженцями від війни, оскільки багато хто не розмовляє ні українською, ні російською мовами.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube