Північнокорейські ракети, які вбивають українців, зібрані з деталей із США і Європи (ФОТО)


09:2806.05.2024

Відколи Росія отримала балістичні ракети з КНДР, вона запустила кілька десятків з них по території України.

Про це повідомляє BBC.

2 січня молода українська інспекторка з озброєння Христина Кімачук отримала повідомлення про те, що в будівлю в Харкові влучила ракета, яка мала незвичний вигляд. Вона почала телефонувати своїм знайомим в українській армії, відчайдушно намагаючись дістати її до рук. За тиждень понівечені уламки розклали перед нею в безпечному місці в столиці України – Києві.

Вона почала розбирати їх і фотографувати кожну деталь, включаючи гвинти і комп’ютерні мікросхеми, менші за її нігті. Вона майже одразу зрозуміла, що це не російська ракета, але її завданням було довести це.

Серед безладу металу і дротів пані Кімачук помітила крихітний ієрогліф корейського алфавіту. Потім вона натрапила на більш промовисту деталь. На частинах снаряда було викарбувано число 112. Це відповідає 2023 року за північнокорейським календарем. Вона зрозуміла, що перед нею перший вагомий доказ того, що північнокорейська зброя використовується для нападу на її країну.

“Ми чули, що вони доставили якусь зброю до Росії, але я змогла побачити її, доторкнутися до неї, дослідити її так, як ніхто не міг зробити раніше. Це було дуже захоплююче”, – сказала вона мені по телефону з Києва.

З того часу, за словами українських військових, Росія випустила десятки північнокорейських ракет по території України. Вони вбили щонайменше 24 людини і поранили понад 70.

Попри всі нещодавні розмови про те, що Кім Чен Ин готується розпочати ядерну війну, більш реальною загрозою зараз є здатність Північної Кореї розпалювати існуючі війни і підживлювати глобальну нестабільність.

Пані Кімачук працює в Conflict Armament Research (CAR), організації, яка займається пошуком зброї, що використовувалася у війні, щоб з’ясувати, як вона була зроблена. Але тільки після того, як вона закінчила фотографувати уламки ракети і її команда проаналізувала сотні її компонентів, прийшло найбільш приголомшливе одкровення.

Вона була переповнена новітніми іноземними технологіями. Більшість електронних деталей були виготовлені в США і Європі за останні кілька років. Був навіть американський комп’ютерний чіп, виготовлений не далі як у березні 2023 року. Це означало, що Північна Корея незаконно придбала життєво важливі компоненти зброї, ввезла їх в країну, зібрала ракету і таємно відправила її в Росію, звідки вона була перевезена на лінію фронту і випущена – і все це за лічені місяці.

“Це було найбільшою несподіванкою, що, незважаючи на те, що Північна Корея перебуває під суворими санкціями вже майже два десятиліття, їй все ще вдається отримати все необхідне для створення своєї зброї, причому з надзвичайною швидкістю”, – сказав Дем’єн Сплітерс, заступник директора ЦДАКР.

У Лондоні Джозеф Бірн, експерт з питань Північної Кореї з оборонного аналітичного центру Королівського інституту об’єднаних збройних сил (RUSI), був так само приголомшений.

“Я ніколи не думав, що побачу, як північнокорейські балістичні ракети будуть використовуватися для вбивства людей на європейській землі”, – сказав він. Він і його команда в RUSI відстежують поставки північнокорейської зброї до Росії відтоді, як пан Кім зустрівся зі своїм російським колегою Владіміром Путіним у вересні минулого року в Росії, щоб укласти ймовірну угоду про постачання зброї.

Використовуючи супутникові знімки, вони змогли спостерігати за чотирма російськими вантажними суднами, що курсують туди і назад між Північною Кореєю і російським військовим портом, завантаженими сотнями контейнерів за раз.

Загалом, за оцінками RUSI, було відправлено 7000 контейнерів, заповнених більш ніж мільйоном боєприпасів і ракет “Град” – таких, які можуть бути випущені з вантажівок великими залпами. Ці оцінки підтверджуються розвідданими США, Великої Британії і Південної Кореї, хоча Росія і Північна Корея заперечують цю торгівлю.

Північнокорейські ракети, які вбивають українців, зібрані з деталей із США і Європи (ФОТО) 1
Північнокорейські ракети, які вбивають українців, зібрані з деталей із США і Європи (ФОТО) 7

“Ці снаряди і ракети є одними з найбільш затребуваних у світі сьогодні і дозволяють Росії продовжувати обстрілювати українські міста в той час, коли США і Європа вагаються, яку зброю надати”, – сказав пан Бірн.

Купувати і стріляти

Але саме поява балістичних ракет на полі бою найбільше стурбувала пана Бірна і його колег через те, що вони розкрили про програму озброєнь Північної Кореї.

З 1980-х років Північна Корея продавала свою зброю за кордон, переважно країнам Північної Африки і Близького Сходу, в тому числі Лівії, Сирії та Ірану. Як правило, це були старі ракети радянського зразка з поганою репутацією. Є свідчення того, що бойовики ХАМАС, ймовірно, використовували деякі старі реактивні гранатомети Пхеньяна під час нападу 7 жовтня минулого року.
Але ракета, випущена 2 січня, яку пані Кімачук розібрала на частини, була, схоже, найсучаснішою ракетою Пхеньяна малої дальності – “Хвасонг-11”, здатною пролетіти до 700 км (435 миль).

Хоча українці применшують їхню точність, д-р Джеффрі Льюїс, експерт з питань північнокорейської зброї та нерозповсюдження з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері, каже, що вони не набагато гірші за російські ракети.

Перевага цих ракет полягає в тому, що вони надзвичайно дешеві, пояснив д-р Льюїс. Це означає, що ви можете купувати більше і запускати більше, сподіваючись на перевагу протиповітряної оборони, що, схоже, росіяни і роблять.

Північнокорейські ракети, які вбивають українців, зібрані з деталей із США і Європи (ФОТО) 3
Північнокорейські ракети, які вбивають українців, зібрані з деталей із США і Європи (ФОТО) 8

Це ставить питання про те, скільки таких ракет можуть виробити північнокорейці. Уряд Південної Кореї нещодавно помітив, що Північна Корея відправила до Росії 6700 контейнерів з боєприпасами, і заявив, що збройові заводи Пхеньяна працюють на повну потужність, а доктор Льюїс, який вивчав ці заводи за допомогою супутників, вважає, що вони можуть випускати кілька сотень ракет на рік.

Все ще не оговтавшись від свого відкриття, пан Сплітерс і його команда намагаються з’ясувати, як це можливо, враховуючи, що компаніям заборонено продавати деталі до Північної Кореї.

Багато комп’ютерних чіпів, які є невід’ємною частиною сучасної зброї, що спрямовує її в повітрі до намічених цілей, – це ті самі чіпи, які використовуються для живлення наших телефонів, пральних машин і автомобілів, пояснив пан Сплітерс.

Вони продаються по всьому світу в приголомшливій кількості. Виробники продають дистриб’юторам мільярдні партії, які продають їх мільйонами, а це означає, що вони часто не мають жодного уявлення про те, куди потрапляє їхня продукція.

Незважаючи на це, пан Бірн був розчарований, коли дізнався, скільки компонентів ракети надійшло із Заходу. Це довело, що північнокорейські мережі закупівель є більш надійними і ефективними, ніж він, дослідник цих мереж, міг собі уявити.

З його досвіду, північнокорейці, які перебувають за кордоном, створюють фальшиві компанії в Гонконзі або інших країнах Центральної Азії, щоб купувати товари, використовуючи переважно крадену готівку. Потім вони відправляють товари до Північної Кореї, зазвичай через кордон з Китаєм. Якщо фальшиву компанію виявляють і накладають на неї санкції, на її місці швидко з’являється інша.

Санкції вже давно вважаються недосконалим інструментом боротьби з цими мережами, але для того, щоб вони працювали, їх потрібно регулярно оновлювати і застосовувати. І Росія, і Китай відмовляються вводити нові санкції проти Північної Кореї з 2017 року.

Купуючи зброю Пхеньяну, Москва порушує ті самі санкції, за які вона колись проголосувала як член Ради Безпеки ООН. А на початку цього року вона фактично розпустила групу ООН, яка відстежувала порушення санкцій, щоб, ймовірно, уникнути перевірки.

“Ми є свідками руйнування санкцій ООН проти Північної Кореї в режимі реального часу, що дає Пхеньяну багато простору для маневру”, – сказав пан Бірн.

Все це має наслідки, які виходять далеко за межі війни в Україні.

“Справжніми переможцями тут є північні корейці, – сказав пан Бірн. “Вони суттєво допомогли росіянам, і це дало їм величезні важелі впливу”.

У березні RUSI задокументувала поставки великої кількості нафти з Росії до Північної Кореї, а також перетин сухопутного кордону між країнами вагонами, заповненими, як вважають, рисом і борошном. Ця угода, вартість якої оцінюється в сотні мільйонів фунтів стерлінгів, сприятиме розвитку не лише економіки Пхеньяна, але і його армії.

Північнокорейські ракети, які вбивають українців, зібрані з деталей із США і Європи (ФОТО) 5
Північнокорейські ракети, які вбивають українців, зібрані з деталей із США і Європи (ФОТО) 9

Росія також може постачати Півночі сировину для продовження виробництва своїх ракет або навіть військової техніки, наприклад, винищувачів, і – в крайньому випадку – технічну допомогу для вдосконалення своєї ядерної зброї.

Крім того, Північ вперше отримує можливість випробувати свої новітні ракети в умовах реальної війни. Маючи ці цінні дані, вона зможе їх вдосконалити.

Пхеньян: Великий постачальник ракет?

Ще більше занепокоєння викликає те, що війна надає Північній Кореї вітрину для решти світу.

Тепер, коли Пхеньян масово виробляє цю зброю, він захоче продавати її більшій кількості країн, і якщо ракети достатньо хороші для Росії, то вони будуть достатньо хороші і для інших, вважає д-р Льюїс – тим більше, що росіяни подають приклад того, що порушувати санкції – це нормально.

Він прогнозує, що в майбутньому Північна Корея стане великим постачальником ракет до країн блоку Китай-Росія-Іран. Після нападу Ірану на Ізраїль цього місяця США заявили, що вони “неймовірно стурбовані” тим, що Північна Корея може працювати з Іраном над своїми програмами ядерної та балістичної зброї.

“Я бачу багато похмурих облич, коли ми говоримо про цю проблему, – сказав пан Сплітерс. “Але хороша новина полягає в тому, що тепер ми знаємо, наскільки вони залежать від іноземних технологій, і ми можемо щось з цим зробити”.

Пан Сплітерс оптимістично налаштований, що, працюючи з виробниками, вони зможуть перекрити ланцюги постачання до Північної Кореї. Його команді вже вдалося виявити і закрити нелегальну мережу до того, як вона встигла здійснити критично важливий продаж.

Але доктор Льюїс не впевнений.

“Ми можемо зробити це складніше, незручніше, можливо, підвищити вартість, але ніщо з цього не завадить Північній Кореї виробляти цю зброю”, – сказав він, додавши, що Захід зрештою зазнав невдачі у своїй спробі стримати державу-ізгоя.

Тепер її ракети не лише є джерелом престижу і політичної влади, але й приносять їй величезні гроші, пояснив д-р Льюїс. Тож навіщо Кім Чен Ину відмовлятися від них зараз?



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube