Президент звільнив Вітюка з посади начальника Департаменту СБУ після скандалу з повісткою журналісту-розслідувачу


22:0801.05.2024

Президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Іллі Вітюка з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України.

Про це йдеться в указі №257/2024.

«Звільнити Вітюка Іллю Анатолійовича з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України», – йдеться в тексті указу.

Нагадаємо, Ілля Вітюк – фігурант розслідування «Слідство.Інфо», у якому йдеться про те, що вже під час повномасштабної війни його дружина купила дорогу квартиру у житловому комплексі преміум-класу на столичному Печерську. У декларації Вітюка значиться, що житло придбали за 12,8 млн грн, однак ринково ціна такої квартири понад 20 млн грн. Житло начебто придбали за доходи дружини, яка зареєструвала ФОП за кілька днів до повномасштабної війни, і даних про діяльність якої ніде немає.

Після публікації розслідування до журналіста «Слідства.Інфо» Євгенія Шульгата  у супермаркеті в Оболонському районі Києва підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку.
«Мене здивувало, що вони підійшли саме до мене, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали мене в обличчя», – розповів журналіст.

Джерела журналістів повідомили, що чоловік, який керував представниками ТЦК, може бути Олексієм Біленком.

«Після пошуків у базах даних журналісти знайшли Олексія Володимировича Біленка, який раніше працював у львівському управлінні СБУ. А зараз – у департаменті кібербезпеки СБУ. Тобто у тому департаменті, який очолює Ілля Вітюк – фігурант розслідування Євгенія Шульгата.

У СБУ заявили, що вивчають інформацію, оприлюднену редакцією «Слідство.Інфо».

«Наразі СБУ, Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ проводять відповідну перевірку. Про її результати буде повідомлено додатково. Окремо зазначаємо, що згідно з законом, співробітники СБУ не мають повноважень надавати офіційні вказівки чи доручення щодо спілкування працівників ТЦК з журналістами», – заявили в СБУ.

Українські журналісти і медійні організації звернулись до президента Володимира Зеленського, голови СБУ Василя Малюка, генпрокурора Андрія Костіна, міністра оборони Рустема Умєрова і головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського з вимогою «встановити справедливість та захистити права журналістів в Україні».

«Ситуація, що склалась з переслідуванням журналіста-розслідувача «Слідства.інфо» Євгенія Шульгата викликає серйозне занепокоєння щодо можливого зловживання службовим становищем та перешкоджання журналістській діяльності з боку СБУ, а також щодо використання військових як інструменту для припинення журналістських розслідувань», – йшлося у заяві медійників.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube