AstraZeneca вперше визнала, що її вакцина проти Covid може викликати тромбоз


16:0830.04.2024

AstraZeneca вперше визнала в судових документах, що її вакцина проти Covid може викликати рідкісні побічні ефекти, що, очевидно, може прокласти шлях до багатомільйонних судових виплат.

Про це пише The Telegraph.

Проти фармацевтичного гіганта подали колективний позов за твердженнями, що його вакцина, розроблена спільно з Оксфордським університетом, спричинила смерть і серйозні травми в десятках випадків.

Юристи стверджують, що вакцина викликала побічний ефект, який мав руйнівний вплив на невелику кількість сімей.

Перший позов був поданий минулого року Джеймі Скоттом, батьком двох дітей, який залишився з постійною черепно-мозковою травмою після утворення тромбу і крововиливу в мозок, що завадило йому працювати після того, як він отримав вакцину в квітні 2021 року. З лікарні тричі телефонували його дружині, щоб повідомити, що її чоловік помирає.

AstraZeneca оскаржує позови, але в юридичному документі, поданому до Високого суду в лютому, визнала, що її вакцина проти Covid “може, в дуже рідкісних випадках, викликати ТТС”.

ТТС – що означає синдром тромбозу з тромбоцитопенією – викликає у людей утворення тромбів і низький рівень тромбоцитів у крові.

П’ятдесят одна справа була подана до Високого суду, жертви та скорботні родичі вимагають відшкодування збитків на суму до 100 мільйонів фунтів стерлінгів.

Визнання AstraZeneca, зроблене в рамках юридичного захисту від позову пана Скотта до Високого суду, стало наслідком інтенсивних судових суперечок. Це може призвести до виплат, якщо фармацевтична компанія визнає, що вакцина була причиною серйозних захворювань і смертей у конкретних судових справах. Уряд взяв на себе зобов’язання оплатити судові рахунки AstraZeneca.

У листі-відповіді, надісланому в травні 2023 року, AstraZeneca повідомила адвокатам пана Скотта, що “ми не визнаємо, що ТТС викликається вакциною на генеричному рівні”.

Але в юридичному документі, поданому до Високого суду в лютому, AstraZeneca заявила: “Визнається, що вакцина AZ може в дуже рідкісних випадках викликати ТТС. Причинний механізм невідомий.

“Крім того, ТТС може також виникати за відсутності вакцини АЗ (або будь-якої іншої вакцини). Причинно-наслідковий зв’язок у кожному конкретному випадку буде предметом експертних висновків”.

Юристи стверджують, що вакцина AstraZeneca-Oxford є “дефектною” і що її ефективність була “значно перебільшена” – твердження, які AstraZeneca рішуче заперечує.

Вчені вперше виявили зв’язок між вакциною та новим захворюванням, яке отримало назву “імунна тромбоцитопенія та тромбоз, спричинені вакциною” (ВІТТ), ще в березні 2021 року, невдовзі після початку впровадження вакцини проти Covid-19.

Адвокати позивачів стверджують, що ВІТТ є різновидом ТТС, хоча AstraZeneca, схоже, не визнає цей термін.

Уряд застрахував AstraZeneca від будь-яких судових позовів, але поки що відмовився втручатися.

Кейт Скотт, дружина пана Скотта, розповіла “Телеграфу”: “Медичний світ вже давно визнав, що ВІТТ був викликаний вакциною. Лише AstraZeneca поставила під сумнів, що стан Джеймі був викликаний уколом.

“Знадобилося три роки, щоб домогтися цього визнання. Це прогрес, але ми хотіли б бачити більше від них та уряду. Настав час рухатися швидше.

“Я сподіваюся, що їхнє визнання означає, що ми зможемо розібратися з цим раніше, ніж пізніше. Нам потрібні вибачення, справедлива компенсація для нашої сім’ї та інших сімей, які постраждали. Правда на нашому боці, і ми не збираємося здаватися”.

Безпека пацієнтів – наш найвищий пріоритет

Сара Мур, партнер юридичної фірми Leigh Day, яка подає позов, заявила: “Компанії AstraZeneca знадобився рік, щоб офіційно визнати, що їхня вакцина може викликати руйнівні тромби, тоді як цей факт був широко визнаний клінічною спільнотою з кінця 2021 року.

“У цьому контексті, на жаль, здається, що AZ, уряд та їхні юристи більше прагнуть грати в стратегічні ігри та збільшувати судові витрати, ніж серйозно займатися руйнівним впливом, який їхня вакцина AZ справила на життя наших клієнтів”.

У своїй заяві AstraZeneca зазначила: “Ми співчуваємо всім, хто втратив близьких або повідомив про проблеми зі здоров’ям. Безпека пацієнтів є нашим найвищим пріоритетом, а регуляторні органи мають чіткі та суворі стандарти для забезпечення безпечного використання всіх лікарських засобів, включаючи вакцини.

“Докази, отримані в ході клінічних випробувань і реальних даних, свідчать про те, що вакцина АстраЗенека-Оксфорд має прийнятний профіль безпеки, а регуляторні органи в усьому світі постійно заявляють, що користь від вакцинації переважає ризики вкрай рідкісних потенційних побічних ефектів”.

Компанія зазначає, що інформація про вакцину була оновлена у квітні 2021 року за погодженням з британським регуляторним органом, щоб включити “можливість того, що вакцина AstraZeneca-Oxford здатна в дуже рідкісних випадках стати тригером для” ТТС.

Компанія не визнає твердження про те, що вона зробила поворот у визнанні того, що вакцина може викликати ТТС, у судових документах.

Незалежні дослідження показують, що вакцина AstraZeneca була неймовірно ефективною у боротьбі з пандемією, врятувавши понад шість мільйонів життів у всьому світі протягом першого року її впровадження.

Всесвітня організація охорони здоров’я заявила, що вакцина є “безпечною та ефективною для всіх осіб віком від 18 років і старше”, а побічні ефекти, які стали причиною судового позову, були “дуже рідкісними”.

Вакцина, яку Борис Джонсон під час її запуску оголосив “тріумфом британської науки”, більше не використовується у Великій Британії.

Через кілька місяців після впровадження вакцини вчені виявили потенційно серйозні побічні ефекти від уколу. Тоді було рекомендовано запропонувати альтернативну вакцину для осіб віком до 40 років, оскільки ризик від вакцини AstraZeneca перевищував шкоду, яку спричиняв Covid.

Адвокати, які представляють сім’ї, що судяться з фармацевтичною компанією, стверджують, що вакцина не була настільки безпечною, наскільки люди мали право очікувати. Вони судяться з компанією, що базується в Кембриджі, відповідно до Закону про захист прав споживачів 1987 року.

Адвокати пана Скотта стверджують, що він зазнав “тілесних ушкоджень і непрямих збитків, що виникли в результаті його імунного тромбозу з тромбоцитопенією (ВІТТ), спричиненого вакциною AstraZeneca Covid-19, в результаті вакцинації 23 квітня 2021 року”.

За офіційними даними Агентства з регулювання лікарських засобів та медичних виробів (MHRA), щонайменше 81 випадок смерті у Великій Британії підозрюється у зв’язку з побічною реакцією, яка спричинила згортання крові у людей, які також мали низький рівень тромбоцитів у крові.

Загалом, за даними MHRA, майже кожна п’ята людина, яка страждала на цю хворобу, померла в результаті.

Уряд має власну схему компенсації за вакцину, але ймовірні жертви стверджують, що одноразова виплата у розмірі 120 000 фунтів стерлінгів є недостатньою.

Дані, отримані за запитом на свободу інформації, показують, що зі 163 виплат, здійснених урядом до лютого цього року, щонайменше 158 були призначені реципієнтам вакцини AstraZeneca.

Схема виплат за шкоду від вакцин надає компенсацію постраждалим від вакцин або найближчим родичам загиблих. Менше п’яти осіб за цією схемою отримали вакцини інших виробників, окрім AstraZeneca.

Раніше в судових документах AstraZeneca стверджувала, що позови проти компанії є “заплутаними” і “неправильними з юридичної точки зору”. У своїх запереченнях AstraZeneca заявила, що співвідношення користь/ризик вакцини було і залишається позитивним.

AstraZeneca є другою за величиною публічною компанією у Великобританії з ринковою капіталізацією понад 170 мільярдів фунтів стерлінгів. Її генеральний директор, сер Паскаль Соріо, є найбільш високооплачуваним керівником серед компаній FTSE 100, з доходом близько 19 мільйонів фунтів стерлінгів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube