Україну відвідала герцогиня Единбурзька – це перший візит члена королівської родини з початку війни (ФОТО)


07:0430.04.2024

Герцогиня Единбурзька стала першим членом королівської родини, який відвідав Україну з моменту російського вторгнення, повідомляє BBC.

У понеділок вона вирушила з одноденним візитом від імені Міністерства закордонних справ, щоб “продемонструвати солідарність з жінками, чоловіками та дітьми, які постраждали від війни”.

Герцогиня вшанувала пам’ять тих, хто загинув у місті Буча під час російської окупації.

Також відбулася зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським.

Україну відвідала герцогиня Единбурзька - це перший візит члена королівської родини з початку війни (ФОТО) 1
Україну відвідала герцогиня Единбурзька - це перший візит члена королівської родини з початку війни (ФОТО) 7

Королівська родина була надзвичайно відвертою у своїй підтримці України: король Чарльз відзначив другу річницю вторгнення в лютому, попередивши про “невимовну агресію” і “неспровокований напад” з боку Росії.

Під час своїх державних візитів до Франції та Німеччини король говорив про важливість підтримки України – і про симпатії його покійної матері, королеви Єлизавети II, говорили, коли вона з’явилася біля великої чаші з квітами в українських національних кольорах.

Але досі ніхто з членів королівської родини не приїжджав в Україну під час війни, до цього несподіваного візиту Софі, герцогині Единбурзької, яка одружена з принцом Едвардом, молодшим братом короля.

Україну відвідала герцогиня Единбурзька - це перший візит члена королівської родини з початку війни (ФОТО) 3
Україну відвідала герцогиня Единбурзька - це перший візит члена королівської родини з початку війни (ФОТО) 8

Під час поїздки Софі спілкувалася з жертвами сексуального насильства і катувань, а на вечірньому прийомі в резиденції посла Великої Британії в Україні Мартіна Гарріса розповіла про свій досвід зустрічей з жертвами в інших країнах, затьмарених конфліктом.

“Жінки та дівчата платять найвищу ціну з точки зору людських втрат, – сказала вона, додавши: “Зґвалтування використовується для приниження, деградації та знищення”.

Софі також поспілкувалася з дітьми, які повернулися в Україну після того, як були насильно розлучені зі своїми сім’ями, і відвідала міст, який був підірваний, щоб зупинити російських солдатів, які наступали на Київ.

Під час зустрічі з президентом Зеленським та першою леді Оленою Зеленською герцогиня передала їм приватне послання від короля Чарльза та обговорила підтримку жертв сексуального насильства під час конфліктів.

Україну відвідала герцогиня Единбурзька - це перший візит члена королівської родини з початку війни (ФОТО) 5
Україну відвідала герцогиня Единбурзька - це перший візит члена королівської родини з початку війни (ФОТО) 9

Герцогиня є прихильницею Ініціативи із запобігання сексуальному насильству в умовах конфлікту, а королева Камілла нещодавно говорила про важливість запобігання сексуальному насильству, яке надто часто трапляється в зонах бойових дій.

Цей несподіваний візит є символічним посланням королівської підтримки Україні. Невдовзі після початку війни у 2022 році Чарльз, тоді ще принц Уельський, відвідав українських біженців, які перетнули кордон з Румунією.

Принц Вільям також відвідав британські війська в Польщі поблизу українського кордону.

Члени королівської родини також виявилися втягнутими в дезінформаційну війну – посольство Великої Британії в Росії було змушене заявити, що повідомлення про смерть короля є фейковими новинами.

Дослідники безпеки також попереджали, що теорії змови щодо принцеси Уельської в соціальних мережах посилюються російськими дезінформаційними мережами.

Але своїм візитом до України Софі пішла ще далі. Він поповнив список її поїздок до місць, які зазвичай не відвідують члени королівської родини.

Минулого року вона стала першою королівською особою, яка відвідала Багдад в Іраку, де знову звернулася до проблеми насильства над жінками і взяла участь у заходах на підтримку кращого доступу до освіти для дівчат.

Вона також відвідала Косово, Сьєрра-Леоне, Південний Судан і Демократичну Республіку Конго.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube