Telegram заблокував українські чат-боти, через які повідомляли про рух ворога чи проліт дронів


07:3329.04.2024

У месенджері Telegram зникли чат-боти Головного управління розвідки Міноборони, Служби безпеки України, Мінцифри та інших ресурсів, через які, наприклад, можна було повідомити про рух російської техніки.

Так, зник «Головний бот розвідки» — t.me/gur_official_bot. Як розповідали раніше у ГУР, його запустили для зв’язку з жителями тимчасово окупованих територій та усіма, хто прагне боротись із росією.  Туди можна було повідомити про розташування ворожих штабів, скупчення техніки, розміщення РЕБ та ППО, переміщення військ та дислокацію вищого військового керівництва російських окупаційних військ.

 У ГУР підтвердили, що Telegram заблокував їхній чат-бот. «Керівництво платформи Telegram необґрунтовано заблокувало низку офіційних ботів, які протидіяли військовій агресії росії проти України, в тому числі, заблоковано “Головний бот розвідки”. Це відбулось усупереч правилам та публічних заяв, які керівництво Telegram публічно декларувало»— заявили у ГУР

Також неможливо знайти t.me/stop_russian_war_bot — чат-бот СБУ для повідомлень про рух ворожої техніки та ДРГ.

Недоступний чат-бот Мінцифри «єВорог» — t.me/evorog_bot. Він мав схожі функції, що й боти ГУР та СБУ, — збір інформації про російську техніку чи особовий склад окупантів з прив’язкою до геолокації.

Ось що написав про блокування чат-ботів Николаевский Ванек: “Как вы понимаете, никто нас не предупреждал о таком событии, да в принципе и не должны. Есть к этому событию некоторые предпосылки. Некоторое время назад какой-то х**, которого в итоге обменяли на наших военных, нажаловался людям “свыше”, якобы основной источник информации для наших войск на юге идет через какого-то Ванька, естественно через созданный нами бот в том числе. Это конечно же неправда, но до 1000 сообщений в неделю в боте стабильно обрабатывались разными людьми, для разных потребностей. В свою очередь, ещё тогда мы учуяли, что запахло дерьмом, поэтому всех своих проверенных контактов и стабильных информаторов (которых не мало, и которые не были переведены до этого) перевели на альтернативные источники связи, и это естественно не бот в Телеграме. И там держим стабильно контакт, ещё до так называемой “блокировки”. Ещё есть почта, к которой слава Богу Телеграм доступа не имеет, поэтому всем вам, кто вдруг хотел написать – можно пока писать туда. Ситуация однобокая, мы нашли больше 15 аналогичных руснявых ботов, которые, естественно, никто не блокировал. Зато украинские боты с “галочкой”, которую выдаёт лично Телеграм – были снесены. Делаем выводы, реагировать будем соответственно, никаких объяснений не ждём, всё и так понятно. Самое главное – поток информации лично у нас, как шел, так и будет идти. Альтернативу боту сделаем для удобства некоторой категории людей. Интересная блокировка бота по мопедам: а какие правила сообщения о воздушной цели нарушил бот по мопедам, кто-то мне сможет объяснить? Уверен, что не смогут. Но лично мы были к этому готовы, держим связь”.

У легіоні «Свобода росії», який воює на боці України, також виявили блокування свого бота. Там запевнили, що інформація користувачів у безпеці та не потрапить у руки силовиків. Легіон закликав не потрапляти у шахрайську пастку російських спецслужб, які масово створюють боти-клони, схожі на офіційні українськ. Там наголосили, що попри блокування, персональні дані користувачів у безпеці. Проте попередили: росіяни створюють боти зі схожими назвами, щоб ввести в оману українців.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube