РФ б’є по шляхам доставки західної допомоги Україні, – CNN


16:0823.04.2024

Солдати на передовій в Україні кажуть, що перспектива остаточного схвалення Конгресом США пакету військової допомоги Києву на суму 60 мільярдів доларів стане величезним моральним стимулом, оскільки Росія намагається посилити свій наступ.

Про це з посиланням на обізнане джерело повідомляє CNN.

Законопроект про допомогу Україні, ухвалений Палатою представників Конгресу США в суботу, тепер має бути переданий до Сенату у вівторок. Президент Джо Байден заявив, що в разі його ухвалення у верхній палаті Конгресу він негайно підпише його як закон, щоб “ми могли швидко відправити зброю і обладнання в Україну для задоволення їхніх нагальних потреб на полі бою”.

Список побажань України не є таємницею. На першому місці: артилерійські снаряди та системи протиповітряної оборони.

Президент Володимир Зеленський нещодавно заявив, що співвідношення 10 до одного на користь Росії.

“Щоб перемогти, нам потрібні боєприпаси… наша артилерія голодує”, – сказав командир артилерійської розвідки 110-ї механізованої бригади з позивним “Терен” в інтерв’ю CNN після голосування в суботу.

Терен знає, про що говорить, адже він два роки захищав промислове місто Авдіївка, перш ніж воно перейшло до Росії в лютому. З того часу московські війська досягли значного успіху, просуваючись далі на захід.

Це лише одне з кількох місць у Донецькій області: Українська моніторингова група DeepState відстежила низку російських просувань протягом останнього тижня вздовж залізничної лінії до центру великого села Очеретине.

Хоча саме Очеретине не має стратегічної цінності, воно розташоване на хребті, що робить його бажаною військовою ціллю. Офіцер зі Східного командування Збройних сил України, який попросив не називати його імені, оскільки він не має права говорити під запис, повідомив CNN, що якщо російським військам вдасться захопити і утримати село, це може поставити під вогневий контроль Росії життєво важливі українські логістичні маршрути, що з’єднують три ключові військові вузли – Костянтинівку, Покровськ і Велику Новосілку.

Зараз, коли до отримання “зеленого світла” від США залишилися лічені дні, питання полягає в тому, як швидко життєво важливі боєприпаси, такі як 155-мм гаубичні снаряди, можуть бути доставлені на лінію фронту, щоб зупинити просування російських військ.

Речник Пентагону Патрік Райдер, виступаючи минулого тижня перед голосуванням у Палаті представників, заявив, що Міністерство оборони США “готове до швидкого реагування”, як тільки буде відданий будь-який наказ.

“Як ви знаєте, ми маємо дуже потужну логістичну мережу, яка дозволяє нам дуже швидко переміщувати матеріальні засоби. Як ми робили це в минулому, ми можемо перекидати протягом декількох днів”, – сказав він.

Цю думку підтримав і Марк Ворнер, голова Сенатського комітету з питань розвідки, який в неділю в інтерв’ю CBS News висловив сподівання, що техніка буде “в дорозі до кінця тижня”.

Хоча американські офіційні особи не говорять про це відкрито, американське джерело, знайоме з наданням військової допомоги Україні, повідомило, що значна частина цієї допомоги вже розміщена на складах у Німеччині та Польщі, що, очевидно, скоротить час, необхідний для її доставки в Україну. Джерело також повідомило, що артилерійські снаряди будуть одними з перших матеріалів, які будуть переміщені вперед.

Після перетину кордону чиновники в Києві намагатимуться доставити їх туди, де вони потрібні, якомога швидше – але це все одно становитиме значну логістичну проблему, зважаючи на величезну кількість матеріалів.

Іншими словами, згадана перевага у співвідношенні 10 до одного, яку зараз має Росія, не буде знищена негайно.

Інститут дослідження війни (ISW) попереджає, що Україна “ймовірно, продовжить стикатися з постійною нестачею артилерійських боєприпасів і перехоплювачів ППО в найближчі тижні і відповідними обмеженнями, які ця нестача накладає на здатність України проводити ефективні оборонні операції”.

ISW припускає, що Росія може спробувати атакувати транспортні мережі, такі як залізниця, щоб ускладнити розподіл – те, на що вона націлилася в п’ятницю в Дніпропетровській області України – і намагатиметься прискорити темпи уздовж лінії фронту в обмежений час до прибуття американської допомоги.

Одним з місць, яке може стати центром будь-якого посиленого, негайного російського наступу, може бути місто Часів Яр, важливий передовий військовий пункт для України з моменту захоплення Росією Бахмута – близько 10 кілометрів (6 миль) на схід – майже рік тому.

Численні повідомлення від українських солдатів описують запеклі бої в ряді сіл між Часів Яром і Бахмутом, коли російські війська намагаються просунутися вперед. Головнокомандувач української армії заявив, що, на його думку, Кремль віддав наказ захопити місто до 9 травня – дня, коли Росія святкує перемогу над нацистською Німеччиною у 1945 році.

Часів Яр також бомбардують з повітря величезними “керованими” бомбами, скинутими з російських військових літаків. Аналітик Роб Лі опублікував на своєму акаунті X за останні дні серію відео, на яких російські літаки Су-25 безперешкодно літають у небі над містом, що він називає “явною ознакою нестачі боєприпасів для української протиповітряної оборони”.

Україна сподіватиметься, що США нададуть їй низку зенітно-ракетних комплексів для протидії цій загрозі, а також більше перехоплювачів для системи протиповітряної оборони “Патріот”, яка є основним засобом захисту від ракетних атак на міста та ключові об’єкти інфраструктури, такі як електростанції.

“Нам потрібна протиповітряна оборона на передовій так само, як нам потрібен захист наших міст і сіл”, – сказав Зеленський.

Нарешті, на додаток до своїх нагальних потреб в озброєннях, Україна також, ймовірно, отримає армійські тактичні ракетні комплекси більшої дальності (ATACMS) в рамках першого траншу поставок озброєнь, після того, як Ворнер, голова Комітету з питань розвідки Сенату США, заявив, що, на його думку, вони будуть частиною першої партії озброєнь.

США вже надали Україні версії ПТРК меншої дальності, але українські чиновники не приховують свого бажання отримати новітню версію. З радіусом дії близько 300 кілометрів (186 миль) ці ракети дадуть Києву можливість посилити атаки на російські аеродроми, паливні склади і місця зберігання зброї, що матиме більш довгостроковий вплив на російські військові зусилля.

І якщо європейські союзники України вважають, що тепер у них може з’явитися перепочинок перед тим, як на них знову почнуть тиснути з проханням про допомогу, то міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба чітко дав зрозуміти, що він бачить у цьому кроці США імпульс на всіх напрямках.

“Ми можемо запобігти найгіршим сценаріям, якщо діятимемо разом і без страху”, – сказав він на онлайн-зустрічі міністрів закордонних справ і оборони ЄС у понеділок, закликавши країни, які мають системи ППО Patriot і SAMP/T європейського виробництва, передати їх Україні разом з артилерією і боєприпасами.

“Тепер, коли ви всі зібралися за цим столом, настав час діяти, а не дебатувати”, – сказав Кулеба.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube