“Сотка зелені”. Як збагачуються мери – навіть під час війни


22:0022.04.2024

Вищий антикорупційний суд визнав винними в одержанні неправомірної вигоди Ренійського міського голову Ізмаїльського району Одеської області та колишнього місцевого депутата.

Про це повідомляє «Судовий репортер»

У 2022 році до НАБУ звернувся підприємець із заявою, що мер Рені та депутат міської ради вимагають у нього 100 тисяч доларів хабара за передачу в оренду земельної ділянки комунальної форми власності.

Заявник працює як підприємець із початку 2000-х, займався купівлею-продажем зерна і переробкою зерна на борошно (у нього був млин). З кінця лютого 2022 року, у звʼязку із військовим вторгненням Росії в Україну, Харків та область опинилися в зоні бойових дій і вся його господарська діяльність там фактично зупинилась. Одеський порт зупинив роботу, але почали працювати порти в Ізмаїлі та в Рені, зерно почали возити за кордон річковим та автотранспортом. Тому бізннесмен порадився із партнерами та вирішив, що потрібно переносити діяльність ближче до кордону, в район міста Рені Одеської області. Він став шукати там земельну ділянку, щоб побудувати склади, і звозити туди сільськогосподарську продукцію, зробити щось на зразок логістичного центру. 

Знайома дала бізнесмену контакти мера Рені Івана Пойдолова, який почав пропонувати земельні ділянки, в тому числі приватні, які не підходили по розташуванню і площі, а ще дуже дорого коштували. Підприємець хотів взяти комунальну землю в оренду, щоб почати працювати, заробити гроші і, можливо, потім викупити. Незабаром знайшлась така ділянка площею 2,5 га і йому сказали, що потрібна «сотка» доларів (сто тисяч доларів), щоб виділити її в оренду.

Підприємець обміркував ситуацію і вирішив, що під час війни просити 100 тис. доларів за ділянку комунальної власності, яку він хоче взяти в оренду і платити податки в місцевий бюджет (а нарахували, наскільки памʼятає, близько 1 млн грн орендної плати на рік), це неправильно. Він звернувся до Харківського управління НАБУ, щоб викрити корупціонерів.

Для запуску процесу передачі землі у підприємця попросили «полтіннік», тобто 50 тисяч доларів. Він узяв ці гроші в НАБУ під розписку і потім у машині передав депутату Ігорю Плєхову. Депутат поклав пачки доларів собі «за пазуху» чи в кофту. І вже за пару хвилин підійшли співробітники НАБУ, яким депутат видав гроші.

"Сотка зелені". Як збагачуються мери - навіть під час війни 1

Мер Рені Пойдолов вину не визнав. Він і його адвокати представили в суді версію, що мер допомагав підприємцю купити земельну ділянку приватної форми власності і 100 тисяч доларів це була ціна цієї ділянки. У судове засідання навіть прийшов свідок, який говорив, що нібито просив Пойдолова при нагоді пропонувати купити його земельну ділянку.

Але матеріали негласних слідчих дій цього не підтверджують. Із розмов вбачається, що суміжну ділянку приватної форми власності підприємцю дійсно пропонували, але він не захотів її купувати і далі обговорення стосувалося саме комунальної землі.

Пойдолов: «Что ви опрєдєляєтєсь, без того участка?», на що підприємець відповів: «Бєз участка». Пойдолов: «Хорошо, тогда зємєльщікі пріходят, і ви с німі отрабативаєтє, ну оні всьо обговорят, как ето будєт, там всьо равно будєт на торгі виставлятся, чтоб ето всьо по закону, завєдьотє две своі фірми. Найдьотє єщьо, кто будєт в торгах?». Присутній при розмові депутат міської ради Ігор Плєхов запропонував створити штучну конкуренцію на торгах через підконтрольні йому компанії: «Ну, давай я, еслі буду, большоє дєло, проблєма что-лі?».

Трохи згодом до кабінету зайшов начальник відділу земельних відносин і Пойдолов сказав йому: «Вот рєбята с Харькова по той зємлє, что разговарівалі, у N (прізвище власника суміжної ділянки – ред.) оні кусок нє бєрут, оні бєрут всьо вокруг». Підприємець також уточнив, показуючи на роздруківці карти, яку конкретно земельну ділянку він бажає отримати в користування. Начальник відділу земельних відносин відповів, що це можливо тільки через торги: «Інвєнтарізіруйтє, ну оплачівайтє технічку, проводім торгі, ви участвуєтє в торгах, виігруєтє торгі і начінаєтє что-то там дєлать».

На запитання підприємця, що йому робити далі, Пойдолов назавав суму

 Ну сотка как би будєт зєлєні за ето…

 Торгі умєстни? 

 Нєт!  вигукнув Пойдолов.

 Нєт, рєбята, какіє торгі там! Я тєбє чесно скажу, вот сєйчас звоню, я со своїм другом поср*лся вот із-за етого, он тожє єго хочєт взять. Нєт  значіт он завтра прієзжаєт і ми єму оформляєм. … Вот сєйчас звоню  он прієзжаєт,  відповів депутат Плєхов.

У суду не викликає сумніву, що висловлювання міського голови про «сотку зєлєні» стосуються 2,5 гектарів землі комунальної форми власності, а не приватної земельної ділянки площею 0,36 га, що межує трьома сторонами із комунальними землями.

Після повідомлення про підозру мер Рені і депутат вийшли з СІЗО під заставу. Але з 25 вересня 2023-го Плєхов перестав зʼявлятися на судові засідання. За оперативною інформацією, він незаконно перетнув державний кордон і перебуває в селі Етулія Республіки Молдова, де він народився.

Оскільки Плєхов порушив обовʼязки по запобіжному заходу, то в листопаді 2023-го Вищий антикорупційний суд звернув у дохід держави 1,8 млн грн застави. Обвинуваченого продовжили судити заочно.

Пойдолова визнали винним і призначили 9 років увʼязнення з конфіскацією майна. Він ще має право оскаржити вирок і залишається на свободі під заставою. Плєхов заочно отримав 10 років тюремного покарання і також із конфіскацією майна

У лютому 2024-го дружина Плєхова через суд розірвала з ним шлюб. Так їй вдалося врятувати від конфісації свою частку майна, яке було нажите у період шлюбу і вважається спільною сумісною власністю подружжя. А саме йдеться про житловий будинок, земельну ділянку і автомобіль  тепер суд конфіскує тільки половину майна.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube