Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію “Наступник падишаха” (ФОТО)


11:4922.04.2024

Кремль зіткнувся з проблемою, яку сам собі створив, вибудувавши в Чечні жорстку і водночас дуже крихку модель одноосібної влади. Але стан здоров’я 47-річного Рамзана Кадирова не залишає надій на його одужання, і зараз Москві потрібно оперативно вирішувати, як зберегти стабільність після того, як не стане жорстокого чеченського диктатора.

Простого рішення у цієї проблеми немає: жоден із присутніх у публічному полі наближених “падишаха” не здатний стати його точною копією та керувати регіоном за кадировською моделлю. Другого Кадирова не буде – це розуміє і Москва, і найближчі сподвижники глави Чечні, і члени його сім’ї, які в кров б’ються за керівні позиції в республіці.

Як за цих обставин змогла прорости нова, неочевидна кандидатура наступника? І чи підтримує вибір Кремля сам Кадиров?

Масштабне дослідження політичного ландшафту Чечні останніх років підготувала “Новая газета Европа” . Сьогодні ми публікуємо першу його серію, в якій розповімо про те, чому Рамзан Кадиров так часто зникає з публічного поля і кому з його соратників вдалося переконливо зіграти за цих обставин роль “хорошого чеченця”.

18 грудня в Москві відбувся 21-й з’їзд “Единой России”, на якому делегати підтримали кандидатуру Володимира Путіна на п’ятий президентський термін. Нічим особливим цей захід від попередніх не відрізнявся, окрім одного: чи не вперше одним із центральних спікерів з’їзду став чеченець. І це був не Рамзан Кадиров, а “російський військовий діяч”, командир чеченського добровольчого об’єднання спецназу “Ахмат” генерал-майор Апті Алаудінов, який отримав це військове звання, як і зірку Героя Росії, в українських окопах.

Одягнений у непафосну штабну військову тужурку, у зеленому береті, що добре сидить, з акуратною борідкою, Алаудінов упевнено почувався на сцені, на якій щойно був Путін. Перед високою аудиторією (у партері сидів весь цвіт “Единой России” на чолі з Дмитром Медведєвим) Алаудінов виступав без папірця, без слів-паразитів і практично без акценту. Чарівна посмішка не сходила з його обличчя протягом усього виступу.

Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 1
Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 15

З ідеологічного погляду його промова, яка переконливо скидалася на справжній експромт, була абсолютно вивіреною. Однак інтонаційно вона різко контрастувала з агресивною манерою інших кадировців, які не можуть і рота розкрити без погрози поганою російською мовою “пустить пулю в лоб” або “голову отрезать”. Алаудінов же постав перед публікою цивілізованим чеченським силовиком, від чого ми за останні 17 років майже відвикли. Він артистично і влучно використовував трибуну з’їзду “Единой России”, сигналізуючи аудиторії: “Я – хороший чеченець!” Що цікаво, розмірковуючи слідом за Путіним про традиційні цінності і, звичайно ж, релігію, Алаудінов п’ять разів підкреслено вжив слово “бог”. Слово “Аллах” він у своєму виступі використав лише один раз, та й то зробив це скоріше вимушено, коли під оплески закінчив промову обов’язковою для всіх кадировців речівкою: “Ахмат – сила. Росія – міць. Аллаху Акбар”.

Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 3
Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 16

Цей грудневий виступ Апті Алаудінова став першим важливим сигналом його стрімкого кар’єрного злету. У січні з’явилася новина, що Алаудінов – довірена особа Путіна на президентських виборах. У лютому глава Чечні привітав його з відмінним закінченням навчання в Академії Генштабу ЗС РФ. Саме тоді найближчі соратники Кадирова і стали з неприхованою заздрістю поширювати чутки про призначення Алаудінова на високу посаду в Міноборони, яке вже фактично відбулося – мало не першого заступника міністра. З погляду військової ієрархії це виглядало справжнім абсурдом, оскільки до армії Алаудінов, який ніколи не служив навіть за призовом, мав приблизно такий самий стосунок, як глава Чечні – до Російської академії наук. Звісно, посада заступника міністра оборони (яким, наприклад, є Юнус-Бек Євкуров, кадровий військовий, який пішов у керівництво Міноборони не аби звідки, а з губернаторства) для Алаудінова явно була “не по Сеньці шапка” – таке призначення викликало б у військових категоричне відторгнення. Однак усе свідчило про те, що якесь призначення у військовому відомстві для нього все-таки готується. Інакше навіщо навчання екстерном в Академії Генштабу ЗС РФ?

У березні Алаудінов успішно завершив переговори про перехід кістяка ПВК “Вагнер” в очолюваний ним спецназ “Ахмат”, про що Кадиров оголосив на початку квітня. А слідом за цим Путін підписав наказ про призначення Алаудінова на посаду заступника начальника Головного управління з військово-політичної роботи МО РФ.

І хоча це призначення абсолютно не можна порівняти з посадою першого заступника міністра оборони, це все-таки доволі крута позиція для колишнього чеченського поліцейського і “скромного пенсіонера”, як називає себе сам Алаудінов, якого 2021 року той самий Путін відправив у відставку.

Ризикнемо припустити, що і це призначення – лише трамплін у майбутній грандіозній кар’єрі Апті Алаудінова. А нинішній наказ Путіна – чергове підтвердження того, що в адміністрації президента Росії, судячи з усього, остаточно визначилися з наступником Рамзана Кадирова, чиє здоров’я стало за останній рік головним новинним приводом із Чечні.

“Тимчасова непрацездатність”

… У січні 2019 року, коли лікарі вперше поставили йому діагноз “некроз підшлункової залози”, Рамзан Кадиров не особливо приховував, що змушений піти у відпустку у зв’язку з “тимчасовою непрацездатністю”. І сам же пояснив свою відпустку проблемами зі здоров’ям: “Зовсім недавно я здійснив дводенну інспекційну поїздку високо в гори. В умовах снігопаду та сильного вітру трохи застудився. Як наслідок, невелике нездужання, температура і грип. На наступні дні в мене були заплановані важливі відрядження. Тому <…> тимчасово доручив виконання обов’язків глави ЧР Голові уряду ЧР Мусліму Хучієву… Хвала Аллаху, організм у мене міцний, крапельниці ставили всього два дні. Усе тепер нормально. З 16 лютого в повному обсязі виконую свої посадові обов’язки. І вам раджу займатися спортом, якщо бажаєте швидко впоратися з різними недугами”.

Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 5
Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 17

Уже тоді лікування банальної застуди крапельницями викликало у багатьох здивування, яке перейшло в стійку підозру восени 2019 року.

Восьмого жовтня в П’ятигорську відбулося засідання Національного антитерористичного комітету, на якому були присутні глави всіх регіонів СКФО, крім глави Чечні. Тоді ж анонімний телеграм-канал “СКФО Telegraph” поширив повідомлення про поганий стан здоров’я Кадирова, пов’язаний нібито з його отруєнням. Версію отруєння оперативно спростував у себе в інстаграмі помічник глави Чечні Ахмед Дудаєв: “Інформація про замах на Кадирова – не більше ніж чутки. Навколо персони Рамзана Кадирова, як гриби після дощу, виросли чутки про його нездужання, які переросли в чутки про отруєння… Люди, Кадиров – звичайна людина, яка може захворіти, отримати забій, схопити грип тощо <…> Годі вже шити білими нитками теорію про замах та отруєння, яка не має під собою ні підстави, ні доказів…”

Але в січні 2020 року Кадиров знову змушений був узяти відпустку у зв’язку з “тимчасовою непрацездатністю”. І знову, за офіційною версією (цього разу ситуацію зі здоров’ям коментував депутат Держдуми від Чечні Шамсаїл Саралієв), у Кадирова були “дрібні проблеми зі здоров’ям”, які, проте, знову лікували “курсом крапельниць” у Москві.

Тоді ж, у 2019 році, мало хто надав значення тому факту, як сильно схуд Рамзан Кадиров. Навряд чи це був наслідок вивіреної дієти – проблем із зайвою вагою у Кадирова, активного прихильника спорту, не було. Але саме різка втрата у вазі – перший симптом панкреонекрозу, що активно розвивається, – цього вкрай серйозного, болісного захворювання, яке погано піддається лікуванню і має високий ступінь летальності.

Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 7
Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 18

А влітку 2020-го глава Чечні перехворів на ковід і отримав у навантаження до основного захворювання, розвиток якого намагалися купірувати лікарі ЦКЛ, серйозні проблеми з ендокринною системою.

Навесні 2022-го стан здоров’я Кадирова став стрімко погіршуватися, однак ця тема стала “топовою” тільки минулого року. Навіть найбільш неуважний спостерігач не міг не помітити, як унаслідок відмови нирок і застою рідини в легенях (наслідки основного захворювання) Кадиров збільшився в розмірах у півтора раза. Форма його живота набула всіх ознак панкреатогенного асциту, у нього з’явилася моторошна задишка, він став насилу говорити, повільно ходити, занадто тепло для чеченського клімату одягатися.

Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 9
Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 19

Але найголовніше, він став зникати з публічного простору в найбільш невідповідні для цього моменти.

Відсутність на федеральному посланні Путіна в лютому 2023-го, мовчання під час заколоту Пригожина, пропуск наради президента РФ із главами північнокавказьких регіонів, присвяченій улюбленій темі Кадирова – туризму, – усі ці моменти ставали торік приводом для чуток про хворобу Кадирова і змушували голову Чечні ледве, але з’являтися все-таки на публіці, тільки щоб довести, що він ще контролює ситуацію. Напружений графік керівника регіону і шалена підозрілість, що давно перейшла в манію, не дозволяли Кадирову нормально і, що важливо, довго лікуватися. У підсумку у вересні минулого року сталася передбачувана криза.

Кома

Про госпіталізацію Кадирова в стані коми в реанімаційне відділення ЦКЛ Управління справами президента РФ першим повідомив анонімний чеченський телеграм-канал “Нийсо”. Очевидно, цю інформацію злив хтось із оточення Кадирова, при цьому толком не розібравшись у медичній специфіці моменту.

За даними наших джерел у ЦКЛ Управсправами президента РФ (ці відомості ми змогли підтвердити в Управлінні ФСБ у ЧР), Кадиров потрапив у лікарню з гострою легеневою недостатністю, що розвинулася в нього внаслідок передозування транквілізатора “Дормікум”.

Це потужний седативний препарат, який зазвичай використовують для того, щоб заспокоїти пацієнтів перед хірургічним втручанням. Діюча речовина цього препарату – мідазолам – чинить седативну та снодійну дію, а також анксіолітичну, протисудомну та центральну міорелаксуючу дію. Завдяки цим своїм властивостям “Дормікум” виявився ефективним засобом для Кадирова, який страждає від сильних болів, безсоння і підвищеної тривожності.

Однак зловживання цим препаратом може призвести до пригнічення дихальної діяльності. Саме в такому гострому стані, за словами наших джерел, очільника Чечні й госпіталізували у вересні минулого року в ЦКЛ Управління справами президента. Для стабілізації дихальної функції Кадирова підключили до ШВЛ, для чого ввели в медикаментозний сон. Такий стан ще називають “медикаментозною комою”. Власне, звідси й пішли чутки про кому чеченського лідера, хоча на той момент завдяки високопрофесійним діям лікарів прямої загрози для життя пацієнта вже не було.

Однак слово “кома”, що прозвучало в одному контексті з прізвищем Кадиров, спровокувало справжнє інформаційне цунамі. Відсутність глави Чечні в республіці з початку вересня і те, що чеченська еліта оселилася на території ЦКЛ Управсправами президента ледь не в повному складі, накрутили ажіотаж навколо теми до космічних масштабів і породили найдикіші чутки, аж до повідомлень про смерть Кадирова.

Спростовувати їх було складно: цього разу стан здоров’я не давав змоги главі Чечні терміново повернутися в республіку.

Тому його перебування в ЦКЛ пояснили публіці вельми оригінальним чином. 20 вересня в соцмережах з’явилося відео, на якому Кадиров сидить у лікарняній палаті біля ліжка свого дядька Магомеда, обтиканого трубками і крапельницями. Сам глава Чечні на цьому відео нічого не говорить і майже не рухається. Замість нього говорять його найближчі соратники – Адам Делімханов і Бекхан Таймасханов. Лікар, співробітник ЦКЛ Управління справами президента, повідомляє, що пацієнт (імені якого він не уточнює) перебуває в лікарні два тижні і ще приблизно стільки ж йому необхідно пролікуватися до повної виписки. За дивним збігом, саме стільки часу Рамзан Кадиров провів у Москві, за офіційною версією – “у службовому відрядженні”.

Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 11
Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 20

Це був перший випадок за весь час його правління, коли він покинув республіку так надовго.

А коли він з’явився в Чечні, то знову знявся у відеоролику разом зі своїм дядьком. Щоправда, тепер це була не заготівля його піарників (саме так усі сприйняли дивне відео з дядьком Кадирова, який “помирає”, у ЦКЛ Управсправами президента РФ), а, скоріше, їхній серйозний прокол.

Шостого жовтня минулого року в Грозному відкривали мечеть імені пророка Ібрагіма, яку спочатку планували назвати на честь самого Кадирова (але він скромно передумав).

У репортажі про відкриття мечеті в кадр потрапив і Магомед Кадиров. Виглядав він при цьому просто непристойно здоровим, немов і не лежав ще кілька тижнів тому “при смерті” на лікарняному ліжку. А ось Рамзан Кадиров, який ледве пересуває ноги, на контрасті з бадьорим дядьком майже на чверть століття старшим мав, прямо скажемо, неважливий вигляд.

У вересні минулого року лікарям ЦКЛ Управління справами президента РФ вдалося стабілізувати стан свого таємничого пацієнта і більш-менш повернути йому дієздатність. Однак, за відомостями нашого джерела в ЦКЛ Управління справами РФ, під час проведення загального обстеження ВІП-пацієнта було отримано дані МРТ мозку, результати якої привели близьких Кадирова в пригнічений стан. Ми цитуємо слова ще одного нашого джерела, близького до Адама Делімханова. Ось як він інтерпретував реакцію рідних Кадирова на невблаганний діагноз лікарів:

“Колишнього лідера вже не буде, [нова] хвороба буде серйозно [на нього] впливати. Навіть у тому разі, якщо він зараз і оговтається, він буде вже ні живим, ні мертвим…”

Операції прикриття

Щоб хоч якось знизити градус дискусії на тему “смертельно хворого Кадирова”, стартувала досить потужна піар-компанія федерального рівня. У ній було задіяно топових російських політиків, включно з президентом Росії, який за минулий рік чотири рази особисто долучався до порятунку Кадирова, який “помирає” в інформаційному полі, втискуючи у свій президентський графік то зустріч зі старшим сином чеченського лідера, то з ним самим. Приводи для зустрічей були вельми надуманими і зовсім не обов’язковими (з огляду на стан Кадирова, який ледве-ледве читає з папірця доповідь на тему соціального процвітання Чечні). Утім, іноді Путін і Кадиров зустрічалися взагалі без жодного приводу, просто щоб зробити спільне селфі, яке потім глава Чечні публікував у своєму телеграмі, коли його вкотре викривали в дивному зникненні з горизонту великої політики.

Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 13
Кадиров невиліковний, Кремль почав операцію "Наступник падишаха" (ФОТО) 21

Але у вересні минулого року до кризової ситуації долучилися вже федеральні піарники, які вирішили, що одного Путіна для усунення репутаційної шкоди в цьому разі буде замало. Тому в інформаційній кампанії задіяли главу Росгвардії Віктора Золотова і міністра МНС Олександра Куренкова, з яким у Рамзана Ахматовича склалися вельми довірчі відносини. Бесіди із Золотовим і Куренковим (під час яких Кадиров фактично мовчав, оскільки говорити у нього виходило з великими труднощами) видали за “робочі зустрічі” глави Чечні, який перебуває “у тривалому службовому відрядженні в Москві”. Однак за інтер’єром приміщення, в якому проходили ці “робочі зустрічі”, журналісти швидко вирахували локацію – це був кабінет головного лікаря ЦКЛ Управління справами президента РФ. До федеральних “рятувальників” долучилася і Ксенія Собчак, яка дуже вчасно зателефонувала голові Чечні, і той за допомогою горішків кеш’ю переконав її, що його нирки прекрасно функціонують.

Але найблискучішою піар-знахідкою стала “реанімація” вже призабутої на той момент історії з волгоградцем Микитою Журавелем, якого звинуватили в спаленні за завданням українських спецслужб Корану та образі релігійних почуттів російських мусульман. Розслідування цієї справи, порушуючи принцип територіальної підслідності, передав у Чечню особисто голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін. Журавеля етапували в СІЗО Грозного, де його на початку серпня минулого року побив син Кадирова.

Саме федеральні піарники за погодженням з адміністрацією президента РФ порадили Кадирову опублікувати відео побиття, щоб остаточно збити фокус суспільної уваги з теми здоров’я глави Чечні.

А після цього адміністрація президента запустила довготривалу провокаційну тему з нагородженнями забіякуватого підлітка всіма мислимими почесними званнями та орденами як головного захисника ісламу в Росії.

Треба сказати, гра на ображених почуттях ніжних російських націоналістів себе повністю виправдала, і тема хворого Рамзана Кадирова доволі швидко зникла з інформаційного порядку денного.

Республіканські піар-менеджери теж старалися як могли.

Після повернення Кадирова до Чечні наприкінці вересня минулого року в інформаційному просторі республіки, який до цього цілий місяць мовчав про місцезнаходження і стан здоров’я глави Чечні, стартував справжній марафон під назвою “Рамзан Кадиров відвідав, відкрив, перерізав стрічку, вручив…”

Міністр інформації Чечні Ахмед Дудаєв, озброївшись калькулятором і секундоміром, нарахував аж “50 пунктів діяльності Глави ЧР за десять днів”, що минули після повернення Кадирова зі “службового відрядження”.

“Тільки в першій половині дня 7 жовтня, – захоплювався Дудаєв, – Рамзан Ахматович відвідав у Грозному флешмоб, присвячений дню народження президента Путіна, потім відкрив нові будинки та вручив ключі від квартир одній тисячі чеченських сімей особисто (!), а вже о 13:00 того ж дня з’явився на іподромі в селі Приміське, аби спостерігати за перегонами своїх коней”.

Фантастична “гіперактивність Рамзана Кадирова”, на думку Ахмеда Дудаєва, стала “найкращою відповіддю балакунам і провокаторам усіх мастей”. Навряд чи б із ним погодилися лікарі ЦКЛ Управління справами президента Росії, але зрозуміло, що вирішальною в цій ситуації була думка зовсім не лікарів, а якраз-таки президента Росії.

Саме він пішов на величезний політичний ризик і залишив управління Чечнею в руках людини, яка щодня ризикує знову опинитися “у службовому відрядженні в Москві”, звідки може більше і не повернутися.

Але звинувачувати Путіна в безвідповідальності все-таки не варто. Саме з вересня минулого року в адміністрації президента Росії почали розробляти сценарій на випадок вимушеної зміни влади в Чечні.

(Буде продовження).



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube