США планують відправити в Україну більше військових радників. Для чого


09:2921.04.2024

США розглядають можливість відправки додаткових військових радників у посольство в Києві, що є останнім проявом американської прихильності Україні.

Про це повідомив представник Пентагону генерал-майор Пет Райдер, пише Politico.

“Протягом усього цього конфлікту Міністерство оборони аналізувало і коригувало нашу присутність у країні в міру зміни умов безпеки. Наразі ми розглядаємо можливість направлення кількох додаткових радників для посилення Управління оборонного співробітництва (ODC) при посольстві”, – сказав Райдер.

ODC “виконує різні консультативні та допоміжні місії (небойові), і, хоча управління укомплектоване винятково персоналом Міністерства оборони, воно вбудоване в посольство США і перебуває під керівництвом глави місії, як і решта посольства”, – пояснив Райдер.

Він відмовився обговорювати конкретну чисельність особового складу “з міркувань оперативної безпеки”.

Додаткові військові радники підтримуватимуть логістику і нагляд за зброєю, яку США відправляють Україні, а також допомагатимуть українським військовим в обслуговуванні озброєння.

Було незрозуміло, скільки додаткових американських військовослужбовців буде направлено в Україну, але двоє американських посадовців заявили, що їхня кількість може становити до 60 осіб.

Додаткові війська, навіть у небойовій ролі, розширять військову присутність США в країні, так само як Палата представників ухвалила рішення про надання Україні мільярдної військової допомоги. Конгрес місяцями зволікав з наданням додаткової допомоги Києву, оскільки колишній президент Дональд Трамп неодноразово висловлював скептицизм щодо цих зусиль.

Президент Джо Байден вже давно пообіцяв, що американські війська не братимуть участі у війні на боці України, оскільки це збільшить ризик прямої конфронтації між американськими та російськими військами.

За словами співрозмовника, одним із завдань радників буде допомога українцям у плануванні технічного обслуговування складного обладнання, наданого США, оскільки влітку очікується активізація бойових дій. Вони також підтримуватимуть відносно невеликий контингент посольства США в Києві і координуватимуть нові поставки зброї, коли поточний додатковий законопроект у Конгресі стане законом і дозволить більше зброї та обладнання надходити на українську лінію фронту.

Україна намагається повернути собі ініціативу у боротьбі з Росією після того, як її контрнаступ минулого літа провалився, а Конгрес не надав мільярди доларів військової допомоги, про яку просив президент. Пентагон відправив лише один новий транш нового озброєння з грудня, коли у нього закінчилося фінансування для надання додаткової допомоги.

Нагадаємо: Як швидко і яку зброю отримає Україна від США. І що з ATACMS?



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube