Україна вже створила безпілотники з дальністю польоту 3 тис. км – вони долетять до Сибіру, – The Economist


09:5419.04.2024

Нова модель українського безпілотника здатна долати відстань у 3 тис. км, долітаючи до Сибіру. Про це пише The Economist.

-Аґвард дивиться нервово. З кожним кроком повітря густішає від запаху бензину. За рогом – майстерня, де панує виробничий гул. Усередині техніки в лабораторних халатах зайняті складанням сірих птахів під світлом верхнього світла. Молоді люди у футболках снують навколо, перед тим, як запакувати дрони в коробки для подальшої доставки. Деякі з них будуть відправлені за 1000 км і більше – полювати на важливі цілі на території Росії.

Відтоді, як президент Володимир Зеленський визначив пріоритетність цієї технології, Україна інвестувала сотні мільйонів доларів у безпілотники дальнього радіусу дії, здатні шукати і вражати віддалені цілі. Зараз їх виробляють півдюжини компаній.

Найкраща з нових моделей має дальність польоту 3 000 км і здатна досягти Сибіру. Народжена необхідністю – Захід неохоче надає Україні зброю великої дальності – ця програма підірвала значну частину російської нафтової і військової інфраструктури. Але Білий дім незадоволений. Він підштовхує українців до припинення ударів.

Занепокоєння Америки були різними: від зростання цін на нафту до перспективи неконтрольованого “око за око”, в якому Україна могла б опинитися в програші. Побоювання останнього зросли наприкінці березня, коли Росія завдала багатомільйонних збитків українській енергетичній інфраструктурі. Атаки виявили прогалини в протиповітряній обороні та вразливість до нових російських крилатих ракет малої висоти Х-69. 11 квітня такі ракети знищили українську Трипільську електростанцію, розташовану за 40 км від Києва, хоча вона перебувала в зоні досяжності столичних систем ППО “Патріот”.

Наразі Україна ігнорує американські поради щодо припинення ударів. “Детектив”, офіцер розвідки, відповідальний за частину програми, каже, що він не отримував інструкцій про згортання операцій. Так, минулого тижня відбувся перехід від націлювання на нафтову інфраструктуру, але це, ймовірно, тимчасово. “Наші цілі змінюються з кожним днем. Ми не даємо росіянам спокою”.

Один виробник безпілотників стверджує, що не всі американські представники погоджуються з політикою обмеження. Його контакти “підморгували”, коли передавали попередження. “Вони приватно говорять нам, щоб ми продовжували”. Він прогнозує розширення української програми безпілотників у найближчі місяці. “Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з європейською Росією”.

Нагадаємо: ГУР атакував авіазавод в Казані – там ремонтують стратегічні Ту-22М та Ту-160М



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube