“Ви повинні допомагати нам” і “я з величезною повагою ставлюся до Трампа”, – Буданов дав інтерв’ю The Washington Post


08:0218.04.2024

 Керівник ГУР Кирило Буданов дав інтерв’ю виданню The Washington Post.

У напівтемряві кабінету Кирила Буданова ледве видно палаюче обличчя. Він любить працювати в темряві, як і належить керівнику військової розвідки України, ГУР. Позаду нього в сірій пітьмі видніється картина, на якій зображена гігантська сова, символ його служби, яка жорстоко пожирає кажана, що є мотивом її російського аналога.

Буданов – темний принц війни в Україні. Його вбивчий погляд став іконою для українців – символом хоробрості та непокори на третьому році конфлікту з Росією. Українське видання “НВ” називає його людиною “без посмішки”. Мем, який циркулює в інтернеті, показує дев’ять однакових фотографій його похмурого обличчя з підписами “щасливий”, “злий”, “стурбований”, “схвильований” і так далі.

Минулого місяця Буданов розмовляв зі мною протягом 90 хвилин у своєму забороненому офісі на тому, що українці називають “Островом” – занедбаній низці будівель на півострові на Дніпрі. Він, як завжди, був голосом опору – обіцяв перенести боротьбу на територію Росії за допомогою безпілотників і спецоперацій, підтверджував повідомлення про те, що він воює з найманцями Вагнера в Африці, і насміхався з переговорного врегулювання в корейському стилі.

У той час, коли Палата представників наближається до фінального голосування щодо додаткової військової допомоги Україні, Буданов надіслав чітке, категоричне послання Сполученим Штатам: “Ви повинні продовжувати допомагати нам, і ви повинні, нарешті, надати допомогу, якої ми потребуємо. Разом ми здобудемо спільну перемогу”.

Війна завжди має елемент театру, і Буданов, можливо, найяскравіший персонаж цього конфлікту. Йому лише 38, і він відомий своєю хоробрістю в бою. Він воював у тилу російських військ на Донбасі з 2014 по 2016 рік і був тричі поранений, у тому числі осколками в серце, шию і спину. У 2016 році він очолив рейд, під час якого загинув генерал-лейтенант Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ).

Поруч з його робочим столом лежить купа бронежилетів і кулемет 50-го калібру, і це не для показухи. Буданов регулярно їздить на лінію фронту в Бахмут, Авдіївку, “всюди”, – каже він. “Іноді мені просто необхідно бути поруч зі своїми людьми, щоб мотивувати їх. Я не приймаю виправдань, чому хтось не може щось зробити. Тому завдання завжди буде виконано”.

Буданов спрогнозував, що Росія розпочне великий наступ, починаючи з червня, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей, відомих як регіон Донбасу, на які Росія претендує, але не контролює. Потім росіяни зосередяться на листопадових виборах у США та їхніх наслідках. “До інавгурації вашого президента вони намагатимуться отримати якомога більше територій Донецька і Луганська”, – можливо, сподіваючись, що переобраний президент Дональд Трамп зможе ратифікувати їхні здобутки.

Щоб протистояти росіянам, Буданов планує більше транскордонних атак “російських добровольців”, які діють всередині Росії за підтримки його служби, а також більше атак за допомогою безпілотників. Він пояснив: “Ми запропонували план, спрямований на зменшення російського потенціалу. Він охоплює багато аспектів, таких як військова промисловість … критичні військові об’єкти, їхні аеродроми, їхні командно-контрольні пункти”.

Мета полягає в тому, щоб показати, що президент Володимир Путін не може “захистити населення від проникнення війни в Росію”, пояснив він. “Коли ви сидите, скажімо, в Санкт-Петербурзі, і бачите війну тільки по телевізору, ви завжди будете підтримувати. … Але люди починають нервувати, коли якийсь об’єкт [атакують] біля їхнього будинку”.

Буданов прокрутив у телефоні зображення з Telegram-каналу, на яких російські цивільні особи в Бєлгороді оглядають пошкодження місцевих будівель. За його словами, бомби, які спричинили більшість руйнувань, були російськими зенітними ракетами С-300, випущеними по українських безпілотниках, а не самі безпілотники, але травмуючий вплив на населення був однаковим.

“Насправді, шкода, завдана цими [зенітними] ракетами, набагато вища, ніж шкода, яку потенційно може завдати безпілотник”, – сказав він.

Коли я запитав, чи продовжаться українські атаки на території Росії, Буданов видав рідкісний слід посмішки. “Я сподіваюся на це”, – сказав він. Карикатура, що циркулює в інтернеті, показує, як Путін зустрічає Буданова в парку і запитує, чи кусається його собака. Буданов відповідає, що ні, і Путін гладить тварину. Собака бере рушницю і застрелює Путіна.

Знаменитість Буданова в Україні частково пов’язана з тим, що він був єдиним старшим командиром, який недвозначно попередив про наближення росіян ще до їхнього вторгнення 24 лютого 2022 року. У перші дні війни він очолював свій спецназ в аеропорту Гостомель, щоб допомогти відбити висадку російського десанту, яка ледь не призвела до захоплення Києва.

Росіяни намагалися вбити Буданова щонайменше 10 разів, за підрахунками України, включаючи щонайменше два ракетні удари по його штаб-квартирі на острові. Минулого року московський суд видав ордер на його арешт за нібито підготовку до знищення мосту через Керченську протоку. Його дружина Маріанна була отруєна важкими металами, згідно з українськими повідомленнями минулого року.

Буданов не виглядає розгубленим. Навпаки, здається, що він насолоджується небезпекою. Деякі друзі побоюються, що він може бути необачним. “Кирило так багато ризикував, що у нього немає хорошої оцінки ризиків”, – сказав мені один з них.

Як керівник спецназу, Буданов завжди шукає нові способи створити проблеми Путіну і його військам. Я запитав його про чутки про те, що деякі бійці його ГУРу воюють в Африці проти найманців ополчення Вагнера. “Ми проводимо такі операції, спрямовані на зменшення російського військового потенціалу, скрізь, де це можливо, – сказав він. “Чому Африка має бути винятком?”

Попри всю свою пафосність, Буданов чітко оцінює Путіна і Росію. “Він став жертвою власної пропаганди, – каже Буданов. “Вони перегріли своє суспільство… кажучи, що вони наймогутніші і всесильніші у світі, і він сам почав у це вірити. Але виявилося, що їхня армія не така потужна, як вони думали”.

Путін зробив “стратегічну помилку”, розпочавши війну, сказав він. “Але росіяни швидко оговтуються, і це факт, який ви повинні мати на увазі. Вони довели це десятки разів. Ми не повинні недооцінювати цю характеристику”. За його словами, війну Путіна підтримують понад 70 відсотків росіян.

Як закінчиться ця війна? Буданов не став робити прогнозів. Він сказав, що “не був би проти” остаточного розпаду Росії на дрібні шматки. Але він застерігає: “У російських мріях вони окупували всю Україну, а в наших мріях у нас парад перемоги… в Москві”. Іншими словами, жоден результат не є ймовірним.

“Ця війна триватиме доти, доки цей режим залишається в Росії, – сказав він. “При наступному режимі він може змінитися чи ні, але буде вікно можливостей”. Коли я запитав про “корейське рішення” шляхом переговорів, він насупився і запитав, чи хочу я, щоб Україна стала Північною Кореєю.

Наприкінці нашої розмови я запитав Буданова, чи не боїться він, що в разі обрання Трампа він може спробувати нав’язати врегулювання. Його відповідь здивувала мене, але, можливо, вона підкреслила, наскільки він спритний розвідник. Він вже вербує потенційний актив.

“Я з величезною повагою ставлюся до особистості Трампа”, – сказав Буданов. Він зазначив, що колишній президент відвідував військову академію, і він високо оцінив його завзятість. “У його житті було дев’ять випадків, коли він піднімався на вершину, падав на саме дно життя і знову повертався назад”. Але що стосується будь-якого мирного плану Трампа, він сказав: “Навіть така людина, як він, не зможе вирішити це питання за один день”.

Мій візит на острів став нагадуванням про те, що Україна виживає частково завдяки таким міфічним особистостям, як Буданов і президент Володимир Зеленський. Минулого року шанувальники Буданова опублікували так зване “мовчазне відео”, на якому він 33 секунди безмовно сидить у своєму кабінеті, дивлячись у камеру. Наприкінці цієї півхвилини мовчазної непокори на екрані з’явилися слова: “Далі буде”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube