Туреччина, Україна і РФ майже досягли угоди про судноплавство у Чорному морі. Україна в останній момент вийшла з переговорів, – Reuters


09:1916.04.2024

Росія і Україна протягом двох місяців вели переговори з Туреччиною про угоду щодо забезпечення безпеки судноплавства в Чорному морі і досягли згоди щодо тексту, який мав бути оголошений Анкарою, але Київ несподівано вийшов з переговорів.

Про це розповіли Reuters чотири людини, знайомі з цим питанням.

За словами джерел, які говорили з Reuters на умовах анонімності через чутливість таких переговорів, посередником у переговорах виступила Туреччина після підштовхування з боку Організації Об’єднаних Націй.

Угода була досягнута в березні “для забезпечення безпеки торговельного судноплавства в Чорному морі”, і хоча Україна не хотіла її офіційно підписувати, Київ дав свою згоду на те, щоб президент Туреччини Тайіп Ердоган оголосив про це 30 березня, за день до критично важливих регіональних виборів, повідомили джерела.

“В останню хвилину Україна несподівано вийшла з переговорів, і угода була зірвана”, – сказало одне з джерел.
Ще троє людей підтвердили цю версію подій. Росія, Україна і Туреччина відмовилися від коментарів.

Не одразу було зрозуміло, чому Україна вийшла з угоди. Люди, які спілкувалися з Reuters, сказали, що не знають, що спонукало Київ до такого рішення.
Президент України Володимир Зеленський заявив у лютому, що без нової військової допомоги США Україна не зможе захистити чорноморський судноплавний коридор, що огинає її західне узбережжя Чорного моря біля Румунії та Болгарії.

Переговори щодо судноплавної угоди, про які раніше не повідомлялося, дають уявлення про тиху дипломатію, що відбувається за зачиненими дверима щодо шляхів приведення двох ворогуючих сторін до переговорів, хоча б спочатку про торговельне судноплавство.

На прохання прокоментувати повідомлення Reuters речник Організації Об’єднаних Націй Стефан Дюжаррік сказав: “Ми все ще сподіваємося, що свобода судноплавства буде забезпечена: “Ми все ще сподіваємося, що свобода судноплавства в Чорному морі переможе”.
Туреччина і Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш вже кілька місяців намагаються домогтися більш вільного судноплавства в Чорному морі, яке в деяких районах перетворилося на зону військово-морської війни після вторгнення Росії в Україну в 2022 році.

Чорне море є ключовим маршрутом як для Росії, так і для України для доставки на світові ринки таких сипучих продуктів, як зерно, добрива і нафта, хоча обсяги морських перевезень значно скоротилися після війни.

РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКІ ПЕРЕГОВОРИ

У тексті угоди, копію якої бачило агентство Reuters, йдеться про те, що Туреччина “в рамках своїх посередницьких зусиль” досягла домовленостей з Україною і Росією “про забезпечення вільного і безпечного судноплавства торгових суден у Чорному морі” відповідно до Конвенції Монтре про режим проток.
Ця угода 1936 року надає Туреччині контроль над протоками Босфор і Дарданелли та право регулювати транзит військових кораблів.
Вона також гарантує вільний прохід цивільних суден у мирний час і обмежує прохід суден, що не належать чорноморським країнам.
Згідно з угодою, майже оголошеною 30 березня, і Москва, і Київ надали б гарантії безпеки торговельним суднам у Чорному морі, зобов’язавшись не завдавати ударів, не захоплювати і не обшукувати їх, якщо вони або порожні, або задекларували невійськові вантажі.

“Ці гарантії не поширюються на військові кораблі, цивільні судна, що перевозять товари військового призначення (за винятком морських перевезень, погоджених Сторонами в рамках міжнародних місій)”, – йдеться в проекті угоди.
“Турецька Республіка інформує Генерального секретаря ООН про те, що угода була досягнута і виконується за посередництва Турецької Республіки”, – йдеться у проекті. “Угода набуває чинності з моменту оголошення”.
Туреччина та Організація Об’єднаних Націй допомогли укласти Чорноморську зернову ініціативу – угоду, укладену в липні 2022 року, яка дозволила безпечно експортувати Чорним морем майже 33 мільйони метричних тонн українського зерна.
Росія вийшла з угоди в липні 2023 року, поскаржившись на те, що її власний експорт продовольства і добрив зіткнувся з серйозними перешкодами.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube