“Путінізм не завершив свою еволюцію, він може стати ще гіршим”, – секретар РНБО Литвиненко для The Economist


16:0815.04.2024

Мало хто з неросіян знає Росію так добре, як Олександр Литвиненко. Новий керівник Служби національної безпеки України провів п’ять років у Москві як курсант-криптолог в елітній Академії КДБ. Зовсім недавно, очолюючи Службу зовнішньої розвідки України протягом двох років війни, він займався підривом і видобутком інформації у своїх колишніх колег. Наприкінці березня він обійняв одну з найвідповідальніших посад в країні.

 Після нещодавнього призначення він дав інтерв’ю виданню The Economist.

Отже, Литвиненко заслуговує на те, щоб до нього прислухалися. І він має застереження для тих західних політиків (найвідоміший приклад – Дональд Трамп), які думають про те, щоб нав’язати Україні передчасну мирну угоду, яка вимагатиме від неї відмови від територій. “Путін брехав, бреше і буде продовжувати брехати”. Поступка території Росії в обмін на мир була б “жорстокою зрадою” українців, які залишилися під насильницькою окупацією, каже він. Ще більше невинних людей буде вбито, ще більше кинуто до підвалів.

Але є і більш прагматична причина відкинути його. Угода, укладена з компульсивним брехуном, ймовірно, означає лише одне: він перегрупується, переозброїться і спробує ще більше через два-три роки. Російський лідер “підсів” на ідею завоювання України, каже Литвиненко. “Наступного разу він не припуститься помилок, а підготує свою операцію набагато ретельніше, за всіма законами військового мистецтва”.

Звісно, для Росії не передбачалося, що все обернеться саме так. Не очікувалося, що Україна чинитиме опір. Російські солдати повинні були пройти парадом у Києві за кілька днів після вторгнення. Своїм “бліцкригом” Путін мав на меті поставити Захід перед доконаним фактом, стверджує Литвиненко. “Він хотів сказати: “З Україною покінчено, хлопці, тепер давайте говорити на моїх умовах”. Героїзм України зірвав цей план. Це також докорінно змінило хід переговорів. “Тепер перемога над Заходом може настати лише тоді, коли Путін спочатку здобуде перемогу в Україні. У свідомості росіян перемога в Україні означає перемогу над Сполученими Штатами”.

Чи дійшло це послання до тих, хто повинен його почути? Литвиненко зітхає і виголошує репліку політика, наголошуючи на “критично важливому партнерстві України з американською державою… незалежно від того, хто перебуває при владі”. Цього тижня Конгрес, можливо, нарешті розпочне роботу з надання вкрай необхідної військової допомоги. Але навіть якщо це станеться, акцент буде зроблено на тому, щоб надати Україні достатньо для того, щоб залишитися в грі, а не інструменти для забезпечення перемоги. І все це напередодні можливого президентства Трампа, яке може зробити ситуацію набагато нестабільнішою.

Литвиненко є уважним спостерігачем за американською політикою і каже, що розуміє, наскільки адміністрація занепокоєна ескалацією та глобальними наслідками війни в Україні. Але він каже, що перемога України зменшить, а не збільшить ризик конфронтації. “Лідери стануть не схильними до ризику”. Поразка України, з іншого боку, буде інтерпретована як доказ того, що вторгнення працюють, з наслідками, подібними до доміно, в Китаї, Тайвані та інших країнах. “Якщо агресія спрацює один раз, кожен подумає про те, щоб спробувати ще раз. Занадто багато людей спостерігають за цією війною занадто пильно”.

Керівник служби безпеки каже, що Путін ще не відступив від своїх максималістських цілей, а саме: “знищити українську державу і перетворити її на буферну зону”. Нещодавнє оголошення Російською православною церквою “священної війни” проти України лише підкреслює цю рішучість. Ця заява, безсумнівно, зроблена з благословення Кремля, була “спробою розв’язати руки Путіну” і санкціонувати нові жорсткі кампанії проти цивільної інфраструктури в Харкові, Одесі, Запоріжжі та інших містах. Нова фанатична риторика – це “щось, що можна порівняти з Ісламською державою”, продовжує чиновник: “Дуже важливо розуміти, що путінізм ще не завершив свою еволюцію. Він може стати ще гіршим. Якщо Захід не зупинить це, то згодом він заплатить більше, причому власними життями. Допомога Україні – це не благодійність”.

Після того, як надії на прорив згасли у 2023 році, імпульс на полі бою рішуче змінився проти України. Владімір Путін і його мілітаризована економіка тепер налаштовані на тривалу війну, а Захід поки що не бажає кинути йому однозначний виклик. Позиції на передовій перебувають під постійною загрозою: російські гармати стріляють у шість разів частіше, ніж українські, а літаки, користуючись несистемною протиповітряною обороною, запускають все більше і більше керованих авіабомб. Ситуація стала “дуже жорсткою”, каже Литвиненко. “Росіяни не зважають на свої втрати, і це робить ситуацію ще складнішою”. На запитання, як Україна може знову вийти на виграшну позицію, урядовець ухиляється від відповіді. За його словами, неясно, чи зможе Путін коли-небудь припинити напад на Україну, але Україна повинна прийняти військову стратегію, яка намагається змусити його до цього.

Удари з безпілотників у глибині Росії є ключовою частиною цієї стратегії. Білий дім Байдена публічно виступає проти цих операцій, стверджуючи, що вони є контрпродуктивними та ескалаційними, але, на думку Литвиненка, вони необхідні для того, щоб продовжувати тиск на Путіна. “По-перше, це обмежує його простір для маневру, а по-друге, допомагає переконати російське суспільство та еліти, що продовження війни коштує дорожче, ніж її закінчення”. На відміну від Росії, Україна не атакує цивільне населення, каже чиновник: лише військові кораблі, літаки та нафтову інфраструктуру. І робить це асиметрично, за копійки. “Один удар по аеродрому може пошкодити сім, десять, 15 літаків. Кожен з них коштує понад 30 мільйонів доларів. Ми можемо провести операцію менш ніж за 2 мільйони доларів. Це фантастично рентабельно”.

Литвиненко наполягає на тому, що він не є нереалістом, уявляючи собі, що російські еліти можуть одного дня відвернутися від свого лідера. “У керівництві країни все ще досить багато раціональних людей. Вони почнуть думати і діяти, коли зрозуміють, що ціна перебування з Путіним більша, ніж відхід від нього”. Але першим пріоритетом для України є отримання реальних гарантій безпеки. В ідеалі це означає членство в НАТО або всеосяжну угоду про безпеку з Америкою на кшталт тих, що вона має з Філіппінами, Японією чи Південною Кореєю. Досягти цього під час війни буде нелегко, визнає він, але двосторонні угоди з Британією, Францією, Німеччиною, Італією, Нідерландами, Данією та Канадою можна розглядати як “сходинки” до цієї мети. “Протягом останніх 300 років Росія була постійним викликом для безпеки цієї частини світу. Було б фантастично, якби ми змогли усунути цю загрозу хоча б на кілька поколінь”.

Нагадаємо, в кінці березня Зеленський змінив Секретаря РНБО: замість Данілова тепер Литвиненко



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube