В атакованій українськими дронами Алабузі планують збирати по 10 тис. “Shahed 136” в рік, – InformNapalm


15:4915.04.2024

Українські хакери з “Кібер Спротиву”спільно з міжнародною розвідувальною спільнотою InformNapalm здобули понад 100 Гб інформації та закритих даних російської компанії з виробництва дронів “Альбатрос”.

Про це повідомляє InformNapalm.

У вівторок, 2 квітня, ЗСУ вдарили дронами по території так званої особливої економічної зони “Алабуга” на території муніципального округу Єлабуга, Республіка Татарстан, суб’єкт Російської Федерації з метою атакувати місцевий завод, на якому росіяни збирають іранські “Shahed 136”, під російським маркуванням “Герань-2”, які використовують для атак по об’єктам цивільної інфраструктури в Україні.

Однак, як стверджують українські хакери, посилаючись на отримані дані завдяки доступам до особистих даних генерального директора цієї компанії – Алєксєя Флорова, в Єлабузі не лише виробляють дрони-камікадзе, але і вся територія особливої економічної зони – це суцільний військовий обʼєкт, який є законною військовою ціллю для знищення.

За даними InformNapalm, ТОВ “Альбатрос” виробляє безпілотники з 2017 року і перші роки існування розміщувалося в Підмосковʼї, доки у 2023 році компанія не стала резидентом “Алабуги”.

У грудні 2023 року міністерство торгівлі США запровадило експортні обмеження проти 28 компаній із Росії. Дві з них – ТОВ “Альбатрос” тв і “Дельфін Алабуга”, які є резидентами ОЕЗ “Алабуга”. До американського санкційного списку належать також і АТ “Геомир”, ТОВ “АЛБ.АЕРО”, ТОВ “Ассистагро” та ТОВ “ГеомирАгро”.

Згідно з інформацією, отриманою з особистих переписок Флорова, всі ці компанії прямо чи опосередковано з ним пов’язані. Він є директором “Геомира” та керівником “АЛБ.АЕРО”, учасником “ГеомирАгро”. А з “Ассистагро” компанія “Альбатрос” має спільні проєкти.

Стосовно того, чому США зацікавлені у ТОВ “Альбатрос” та пов’язаних з ним особах, хакери стверджують, що є підстави вважати, що саме на виробничій базі “Альбатроса” в “Алабузі” росіяни збирають “шахеди”.

Уперше інформація про плани Росії з виробництва військових дронів іранської конструкції на своїй території з’явилася ще восени 2022 року. Тоді медіа заявили, що завод будується на території ОЕЗ “Алабуга”, а Білий Дім оприлюднив фото ймовірного місцезнаходження цехів.

Згодом у серпні 2023 року, на підставі витоків російської інженерної документації та службового листування, журналісти, які проводили розслідування зробили висновок, що в “Алабузі” до літа 2025 року планують виготовити 6 тисяч дронів. Однак після повної передачі технології від Ірану, РФ планує виробляти до 10 тисяч одиниць БпЛА на рік.

Завдяки витоку стало зрозуміло, що росіяни у листуванні та інших документах використовували шифровані назви: безпілотники були “човнами”, а їхня вибухівка була “бамперами”. Водночас БпЛА “Shahed-136” в документах зазначались як моторний човен Dolphin 632. 

Згідно з документами, отриманими українськими хакерами, планова потужність “Альбатросу” дорівнює 1000 БпЛА на рік.

Однак, як стверджують в InformNapalm, у документах містяться дані про проєкт “Дельфін”, в характеристиках якого вказана лише площа виробництва (40 000 кв.м) та фраза “композитне, збиральне та випробувальне виробництво виробів” з їхньою плановою кількістю 10 000 одиниць на рік, що відповідає запланованій кількості після передачі технологій від Ірану.

“Співпадіння? Не думаємо. Ймовірно, ми маємо підтверджене росіянами місцезнаходження виробництва БПЛА “Shahed-136″/”Герань-2″”, – зауважили в InformNapalm, заявивши, що їх основна адреса – 423601 Республіка Татарстан, міське поселення місто Єлабуга, територія ОЕЗ “Алабуга”, вул.Ш-1, стр.8/1.

Наразі під санкціями США тільки дві алабузькі контори – “Альбатрос” та “Дельфин Алабуга”. АТ “ОЕЗ ПВТ “Алабуга”, “Алабуга Девелопмент”, “Алабуга Ексім” та “Алабуга Машинері” досі не під санкціями.

Водночас зміст отриманих документів веде до неприємного висновку. Росія стрімко налагоджує власне виробництво ударних БПЛА. Іранські БПЛА “Шахед-136” давно стали головним болем для Сил оборони України та цивільних мешканців. Втім, це були іранські поставки, яких Росії доводилося чекати досить довго.

Тепер в “Алабузі” будують цехи з виробництва власних двигунів внутрішнього згоряння та виробництва електронних компонентів. Це свідчить, що вже за кілька місяців Росія буде в змозі самостійно під ключ виробляти дрони-камікадзе. Без “паралельного імпорту”, без закупівлі двигунів та чипів за кордоном.

На жаль, цифра у 10 тисяч дронів на рік, намальована у документації проекту, вже не вважається фантастичною. Якщо росіяни повністю замкнуть цикл виробництва в “Алабузі”, то масштабні повітряні нальоти Росія зможе проводити щодня.

Як союзники знищували килимовими бомбардуваннями нацистські заводи в роки Другої світової, так само Україна має право наносити удари по таких військових обʼєктах, як “Алабуга”. Втім, для того, щоб не допустити створення Росією тисяч і тисяч нових “шахедів”, Україні потрібна підтримка Заходу. Потрібна зброя, засоби ППО, літаки, дрони і ракети дальнього радіусу дії. Бо інакше, РФ зможе наростити і масштабувати виробництво та рано чи пізно рої російських шахедів полетять вже по європейським містам країн-членів НАТО.

Нагадаємо: Дрони атакували завод в Татарстані, на якому збирають “шахеди” “Гєрань” (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube