Погана історія. Ворог знищив Трипільську ТЕС новою ракетою Х-69. Але може бути ще гірше (ФОТО)


10:0612.04.2024

Під час удару по Трипільській ТЕС ворог застосував свої нові крилаті ракети Х-69, які дозволили йому повністю знищити найпотужнішу електростанцію Київщини. Про це говорять знайдені уламки цієї ракети, про що Defense Express дізнався з власних джерел.

При цьому, за отриманою додатковою інформацією, дальність пуску ракет склала близько 400 км. Цей параметр перевищує відомі оцінки дальності Х-69 у 300 км, як чергової ітерації Х-59МК2.

Погана історія. Ворог знищив Трипільську ТЕС новою ракетою Х-69. Але може бути ще гірше (ФОТО) 1
Погана історія. Ворог знищив Трипільську ТЕС новою ракетою Х-69. Але може бути ще гірше (ФОТО) 8

Це не перше використання Х-69 для удару по Україні, як мінімум, перша згадка про їх використання вперше з’явилась у лютому 2024 року, хоча поодинокі випадки були ще у 2023 році. Згодом ця неофіційна інформація знайшла підтвердження завдяки публікації Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) про дослідження уламків Х-69.

Зазначимо, що Х-69 є російською дозвуковою крилатою ракетою для літаків тактичної авіації. Її запуск можливий з літаків Су-34 та Су-35, окрім того, саме вона має стати основною крилатою ракетою для Су-57, яку він має нести у внутрішніх відсіках озброєння.

Погана історія. Ворог знищив Трипільську ТЕС новою ракетою Х-69. Але може бути ще гірше (ФОТО) 3
Погана історія. Ворог знищив Трипільську ТЕС новою ракетою Х-69. Але може бути ще гірше (ФОТО) 9

Наявні на цей час її характеристики говорили про дальність до 290 км, але на практиці вона виявилась більшою. Вага бойової частини декларувалась у межах 310 кг. Система наведення ракети, за деклараціями -DSMAC, аналогічно, як і Х-101, супутникова навігація з завадозахищеними антенами “Комета-М”, а також інерціальна. А головною особливістю зазначається можливість наднизького польоту на висоті у 20 метрів, що нижче за можливості Х-101.

Image 1

Попри те, що ця ракета дозвукова та має меншу бойову частину ніж “гіперзвуковий” Х-47М2 “Кинжал”, використанням РФ саме Х-69 для удару по Трипільській ТЕС, як це не дивно, можливо вважати гіршою ситуацією.

Трипільської ТЕС після ударів
Трипільської ТЕС після ударів

По-перше, її результативний удар, на жаль, говорить про можливості її проникнення повз очевидно виснажену українську протиповітряну оборону. По-друге, її запуск з літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МиГ-31К.

Також її використання, саме за рахунок запуску з Су-34 чи Су-35 може носити більш масовий характер у силу більшої кількості носіїв. Але після того, як у РФ налагодять її повномасштабне серійне виробництво, бо наразі мова не йде про її запаси. На вже детально дослідженій у лютому ракеті номера відповідали виробництву у кінці 2023 року.

Водночас дальність застосування цієї ракети у 400 км є достатнім для ураження значної кількості об’єктів на території України з літаків тактичної авіації, які цілком можуть наближатися до кордону чи до лінії фронту на дальність 50-70 км.

Дальність ураження з гіпотетичних пускових районів Х-69 з дальністю 400 км
Дальність ураження з гіпотетичних пускових районів Х-69 з дальністю 400 км

На мапі показані виключно гіпотетичні пускові райони, без урахування можливості ворогом використати повітряний простір Білорусі. У випадку, якщо РФ повторить таку практику часів 2022 року із повітряного простору свого сателіта, то до зони ураження можливо додати всю територію України окрім Закарпатської області.

Нагадаємо, що внаслідок нічної атаки на Київщині повністю знищена Трипільська ТЕС (ФОТО, ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube