В ГУР пообіцяли знищити Кримський міст в першій половині 2024 року, – The Guardian


10:4403.04.2024

Вони стали звичним явищем у небі над частинами Росії: ворожі безпілотники дальнього радіусу дії, які з гудінням летять до чергової цілі. В рамках найбільшого українського наступу на російську територію з часу повномасштабного вторгнення Владіміра Путіна два роки тому, Україна протягом останніх тижнів здійснила низку атак на російські нафтопереробні заводи і порти. У вівторок вона завдала удару по нафтопереробному заводу і заводу з виробництва безпілотників в індустріальному регіоні Татарстану – більш ніж за 800 миль від кордону.

Українське розвідувальне агентство, що стоїть за цими ударами з безпілотників, націлилося на іншу ціль: 12-мильний Керченський міст, що з’єднує окупований Крим з Росією. Високопосадовці української військової розвідки ГУР вказують на те, що вона готує третю спробу підриву мосту, після двох попередніх спроб підірвати його, стверджуючи, що його руйнування “неминуче”.

Про це пише The Guardian.

Для Путіна міст є відчутним нагадуванням про те, що він вважає одним зі своїх найбільших політичних досягнень: “повернення” півострова до складу Росії у 2014 році за допомогою російських військ під прикриттям і фіктивного референдуму.

Для Києва міст також є ненависним символом незаконної анексії Криму Кремлем. Його руйнування зміцнило б українську кампанію зі звільнення Криму і підняло б бойовий дух на полі бою і поза ним, де сили Києва поступово відтісняються.

Як розгортатиметься будь-яка українська атака, незрозуміло, і є серйозні сумніви щодо того, чи здатна ГУР здійснити спецоперацію проти такої добре захищеної і очевидної цілі. Росія вжила широких заходів для захисту мосту, посиливши протиповітряну оборону і розгорнувши “баржу-мішень” як приманку для вхідних керованих ракет.

ГУР вважає, що може вивести міст з ладу найближчим часом. “Ми зробимо це в першій половині 2024 року”, – сказав один чиновник в інтерв’ю Guardian, додавши, що Кирило Буданов, начальник головного управління розвідки, вже має “більшість засобів для досягнення цієї мети”. Він виконував план, затверджений президентом України Володимиром Зеленським, щодо “мінімізації” військово-морської присутності Росії в Чорному морі.

За останні п’ять місяців Україна потопила сім десантних катерів і великих кораблів Чорноморського флоту Росії. Останній, “Сергій Котов”, перекинувся на початку цього місяця після нічного рейду за участю 10 українських безпілотників-амфібій “Магура V5”, начинених вибухівкою, коли він патрулював на південь від Керченського мосту. Представники ГУР зазначили, що це була “навчальна операція” перед наступною атакою на переправу.

Міст вже двічі піддавався обстрілам і ремонтувався. У липні минулого року о 3 годині ночі українські морські безпілотники завдали значних пошкоджень ділянці дороги, яка пролягає паралельно окремій залізничній ділянці, що використовується російськими військовими для переміщення танків і припасів. У жовтні 2022 року вибух бомби, яку, за твердженням Росії, контрабандою привезли на вантажівці, призвів до падіння кількох прольотів дороги у воду.

Якби міст був назавжди знищений, Москва була б змушена перевозити військові вантажі автомобільним транспортом через окупований південь України. Маршрут пролягав би через Херсонську та Запорізьку області, які Росія частково захопила навесні 2022 року. Українські урядовці вважають, що це суттєво обмежить здатність Кремля здійснювати наступальні операції в той час, коли його сухопутні війська просуваються вперед.

Чиновники зазначили, що західна зброя дозволила б Україні швидше зруйнувати міст, а Зеленський неодноразово просив Берлін надати йому ракетну систему дальнього радіусу дії “Таурус”. Канцлер Німеччини Олаф Шольц досі відмовлявся, стверджуючи, що це було б рівнозначно тому, що його країна взяла б безпосередню участь у війні з Росією, що призвело б до небезпечної ескалації.

Раніше цього місяця прокремлівські російські канали оприлюднили перехоплену телефонну розмову, в якій високопоставлені німецькі військові обговорювали можливості “Таурусів”. За оцінками експертів, для знищення мосту, ймовірно, буде достатньо від 10 до 20 ракет.

Заступник Буданова, генерал-майор Вадим Скибицький заявив, що вважає, що європейські політики помиляються, побоюючись ескалації. “Що для нас означає ескалація? У нас два роки війни. Це повсякденна процедура, – сказав він. “Росія бомбить нашу територію. Вона влучає в електростанції та цивільну інфраструктуру”.

Він сказав, що перемога на полі бою наразі неможлива, враховуючи військову перевагу Росії і нестачу артилерійських снарядів і винищувачів з українського боку, і припустив, що у Києва “немає іншого вибору”, окрім як перенести боротьбу на об’єкти глибоко в тилу ворога, включаючи військову інфраструктуру, центри командування і управління та промислові об’єкти, які виробляють “зброю і боєприпаси”. Київ використав стандартну процедуру НАТО, відому як “центр тяжіння” або “гвинтик”, додав він – модель, в якій масштабних результатів можна досягти, обравши і потім знищивши кілька ретельно відібраних цілей, що мають високу цінність.

Останніми місяцями ГУР намагається знищити російські нафтопереробні потужності. Її безпілотники дальнього радіусу дії вразили російські нафтові термінали в рідному місті Путіна Санкт-Петербурзі, за понад 1000 км (621 милю) від кордону з Україною. Відбулися напади в Орловській області, вибух у потязі в уральському місті Нижній Тагіл і влучання у балтійському порту Усть-Луга. Також загорівся Туапсинський нафтопереробний завод на Чорному морі. У п’ятницю Financial Times повідомила, що Вашингтон закликав Київ припинити удари безпілотників по російській енергетичній інфраструктурі через побоювання, що це може призвести до зростання світових цін на нафту.

Під час виборів у Росії минулого тижня сталися вибухи на паливних об’єктах в Орловській і Нижегородській областях, а також у прикордонній Бєлгородській області, де проукраїнські російські бойовики, використовуючи бронетехніку, здійснили кілька окремих вторгнень на кордон. Один безпілотник був збитий під Москвою, повідомив її мер Сергій Собянін.

Україна планувала завдати ударів по більшій кількості російських об’єктів, стверджував Скибицький, причому певну роль у цьому відігравали агенти під прикриттям. Деякі з них були “росіянами з українським корінням”, інші – неідеологічними росіянами, завербованими в обмін на гроші. За його словами, “пул” був настільки великим, що ГУР міг вибирати кандидатів для диверсійних операцій.

Але власні російські шпигунські агентства зараз повернулися після періоду занепаду, додав генерал. Він припустив, що вони адаптували свої методи. Після повномасштабного вторгнення Путіна західні уряди, в тому числі Великобританія, вислали велику кількість кадрових російських розвідників, які перебували за кордоном під дипломатичним прикриттям.

Минулого місяця з’явився очевидний доказ, коли російський пілот, який перейшов на бік України, був знайдений вбитим на іспанському морському курорті. Бригадний генерал Дмитро Тімков, найвищий посадовець з питань безпеки ГУР, заявив, що Максима Кузьмінова попереджали, щоб він не виїжджав з України до ЄС. Він проігнорував цю пораду, сказав Тімков.

Тимков порівняв Україну з пацієнтом, який перебуває на апараті життєзабезпечення і відчайдушно потребує подальшої допомоги. “Ми під’єднані до крапельниці. У нас достатньо ліків, щоб залишатися живими. Але якщо Захід хоче, щоб ми перемогли, нам потрібне повне лікування, – сказав він. “Інакше ми впадемо”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube