росіяни зможуть провести ще кілька масованих атак, а потім знову пауза, – ГУР


16:1602.04.2024

У ГУР вважають, що Росія планує провести ще кілька масованих ударів по українській енергетиці цієї весни. Проте її запаси ракет виснажуються, тому їй буде знову потрібна пауза для накопичення.

Про це повідомляє РБК-Україна.

“Зараз у Росії, за нашою оцінкою, залишається близько 950 високоточних ракет оперативно-стратегічного та стратегічного рівня з дальністю у понад 350 кілометрів. Ми спостерігаємо тенденцію, що вони, як правило, намагаються тримати свої запаси на рівні не менше 900 ракет”, – розповів виданню представник ГУР МО генерал-майор Вадим Скібіцький.

Коли росіянам вдається накопичити понад 900 ракет, тоді вони розпочинають серію ударів. І навпаки – коли запаси підходять до 900 одиниць – в масованих ударах робиться пауза. Зараз, за словами Скібіцького, росіяни вже приближаються до цього ліміту.

“Росія, за нашими даними, в квітні планує виробити близько 40 ракет Х-101. Ми прогнозуємо, що росіяни зможуть провести ще кілька масованих атак (2-3 – саме масованих), а далі будуть змушені знову взяти деяку паузу для накопичення ракет та “шахедів”. Проте окремі локальні обстріли можуть при цьому продовжуватись”, – пояснив Скібіцький.

Показово також те, що з кінця вересня противник майже не запускав інші крилаті ракети морського базування – “Калібри”. За однією з версій, яку озвучують співрозмовники у військових колах, цей тип ракет легше вражати нашій системі ППО, ніж ті ж Х-101. Згідно з іншим поясненням, ворог змушений сильно дозувати їхнє використання через зношеність та пошкодження у їхніх носіях. Військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко стверджує, що в Новоросійську, куди перебазувалась чорноморська флотилія РФ після втечі з окупованого Севастополя, досі не облаштована інфраструктура для обслуговування та зберігання КРМБ “Калібр”.

“Агресор накопичує запас крилатих ракет 3М-14 “Калібр” і має у своєму розпорядженні не менше 260 одиниць. Причому в їхніх планах виробити 30 таких ракет у квітні цього року”, – розповів виданню Скібіцький.

З огляду на чималі запаси цих ракет на тлі скорочення Х-101, у розвідці припускають, що найближчим часом противник відновить їх більш активне використання. Натомість росіяни почали застосовувати інший – досі невідомий нам тип балістичних ракет, які запускали з території окупованого Криму. Співрозмовники в різних секторах Сил оборони все ще мають сумніви, чи справді противник отримав на озброєння “Циркон”, який ще донедавна вважався лише перспективною ракетою, чи модернізував “Онікс-М”.

Кремль збирає сили. Де Росія може почати новий наступ і скільки в неї залишилось ракетПуск ракети “Онікс” (фото: defence.ua.com)

Так чи інакше, але нечисленні застосування цих засобів ураження можна трактувати як демонстрацію Кремля, що в них нарешті з’явилось щось схоже на гіперзвукові ракети. А київська система ППО показала, що все одно здатна їх збивати. Кількість цих нових балістичних ракет у ворога достеменно невідома.

“Що стосується швидкісних ракет, які летять з південного напрямку, наразі складно визначити, чи це ракети “Циркон”, чи модернізовані “Онікси”. Якщо ж говорити про звичайні “Онікси”, то, за нашими даними, їхні запаси у росіян становлять 440 одиниць. Зараз вони змогли поновити їхнє виробництво на рівні 6-8 ракет на місяць”, – сказав Скібіцький.

Ще один елемент, який слід очікувати від Росії цієї весни – це спроба дестабілізації ситуації всередині України. Про таку загрозу нещодавно повідомили зокрема і в КМВА. За словами джерел видання у військових колах, дестабілізація з боку Москви буде проводитись передусім у вигляді інформаційно-психологічних операцій. Наприклад, на рівні анонімних пабліків збільшиться кількість непідтверджених повідомлень (про нібито загрозу обстрілів, терактів тощо), мета яких посіяти паніку, втому та розчарування серед населення. Водночас співрозмовники видання не виключають, що Росія може наростити спроби проникнення на територію України диверсійно-розвідувальних груп.

Нагадаємо також: У Росії дуже багато бомб вагою 1500 кг, які можеть “скласти” 9-поверхівку, – спікер Повітряних сил Євлаш (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube