В Україні презентували документальний фільм про згвалтованих у полоні чоловіків (ФОТО, ВІДЕО)


13:5528.03.2024

Відбулась прем’єра документального фільму журналістів «Слідства.Інфо» «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами». Ця стрічка розповідає про знущання з українців, які опинилися в окупації і утримувалися у херсонських катівнях за активну проукраїнську позицію. Для того, щоб примусити до співпраці та зламати чоловіків психологічно, росіяни ґвалтували їх або погрожували зґвалтуванням.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

З початку повномасштабної війни прокурори зафіксували 280 фактів сексуального насильства проти українців, яке вчиняли військові російської армії. Серед них 101 випадок сексуального насильства щодо чоловіків. Це зґвалтування, каліцтво або насильство над статевими органами, примусове оголення, погрози та спроби зґвалтування, примус дивитися на сексуальну наругу над близькими. 

У документальному фільмі «Він Теж: Історії українських чоловіків, скривджених росіянами» журналісти розповідають детальніше про знущання російських військових з чоловіків, які опинилися в окупації.

Це історії чотирьох хоробрих чоловіків, які наважилися розповісти про свій досвід утримання у херсонських катівнях. Люди, які пережили буквально жахіття, відрефлексували цей досвід і поділилися ним, щоб весь світ знав, що таке Росія. 

В Україні презентували документальний фільм про згвалтованих у полоні чоловіків (ФОТО, ВІДЕО) 1

Авторка фільму Яна Корнійчук каже, що давно мала ідею для створення такої історії. 

«У нас давно була ідея розслідувати цей вид воєнного злочину. Про сексуальне насильство говорять неохоче, але саме про сексуальне насильство щодо чоловіків говорять найменше. З іншого боку, — це один з найбільш жорстоких видів злочинів. Я дякую чоловікам, які погодилися розказати свою історію. Без них нічого не вийшло б», — говорить Яна. 

В Україні презентували документальний фільм про згвалтованих у полоні чоловіків (ФОТО, ВІДЕО) 3

Яна Корнійчук

«Цей фільм найстрашніший, до якого я була причетна як співавторка. Ця тема табуйована суспільством. Я щиро вдячна, що ми знайшли чотирьох чоловіків, які розказали цю історію. Вони зараз працюють з психотерапевтами. Нам вдалося встановити причетних до злочину росіян і навіть поговорити з ними. Ми зібралися тут для того, щоб всі знали про ці злочини не тільки в Україні, а й в світі», — зазначила виконавча директорка «Слідства.Інфо» Анна Бабінець

В Україні презентували документальний фільм про згвалтованих у полоні чоловіків (ФОТО, ВІДЕО) 5

Анна Бабінець

Один з героїв фільму священник Сергій Чудинович відвідав презентацію та зауважив, що дуже важливо розповідати про злочини російських військових.

В Україні презентували документальний фільм про згвалтованих у полоні чоловіків (ФОТО, ВІДЕО) 7

«Я знаю, як людям важко говорити правду. У мене була мотивація розповісти навіть не про катування чи сексуальне насильство. Я просто бачив відео людей, які теж потрапляли до росіян, я бачив, як вони акуратно про це говорили. Таким чином створювалося неправильне інформаційне тло: ну, побував у росіян, ну, поговорили… Усе це обман. Тому, коли я дізнався про презентацію фільму, то відразу захотів приїхати», — каже Сергій Чудинович.

В Україні презентували документальний фільм про згвалтованих у полоні чоловіків (ФОТО, ВІДЕО) 9

Очільниця спеціалізованого управління з організації розслідування СНПК Офісу Генерального прокурора Ірина Діденко та Анна Бабінець

Очільниця спеціалізованого управління з організації розслідування СНПК Офісу Генерального прокурора Ірина Діденко розповіла, що правоохоронцям вдалося встановити, хто організував роботу херсонської катівні.

В Україні презентували документальний фільм про згвалтованих у полоні чоловіків (ФОТО, ВІДЕО) 11

«На мій погляд, ви — перші, хто підняв так широко на загал цю тему… Це дуже важливо. Нам вдалося встановити, хто організував роботу цієї катівні в Херсоні. Це ціла організація, а не випадковість. Ми, коли почали досліджувати катівні на окупованих територіях і на території РФ, побачили системність.  У них там скрізь є прямо окрема кімната для тортур: людей підвішують за ноги й за руки. Там є графік тортур. У них (російських катів, — ред.) навіть між собою є змагання: яка з колоній вигадає ще гірші тортури для людей», — каже Ірина Діденко.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube