Ексглава СБУ Миколаївщини Герсак на посаді контролював браконьєрський вилов креветки і займався контрабандою — розслідування (ВІДЕО)


14:3327.03.2024

Після призначення на посаду керівника Миколаївської СБУ у 2019 році Віталій Герсак почав контролювати фінансові потоки від браконьєрського вилову креветки. Це один з 4 епізодів, задокументованих у процесі службового розслідування.

Про це йдеться в розслідуванні hromadske.

За даними hromadske, у 2021 році, вже після звільнення Віталія Герсака з посади, щодо нього велося службове розслідування, в ході якого було задокументовано 4 цікаві епізоди: 

після призначення на посаду начальника ГУ СБУ в Миколаївській області, Віталій Герсак почав контролювати фінансові потоки від браконьєрського вилову креветки на території Кінбурнської коси, загальна сума яких може складати близько 4 млн гривень щомісячно; 

контрабанда дизельного пального з морських суден, які перебувають на рейді поблизу морських портів; 

розкрадання дизельного пального із залізниці; 

на території Одеської області під керівництвом Герсака було обладнано декілька великих «ферм» з виробництва біткоїнів, організація роботи яких на відстані контролюється спеціалістом IT технологій з Миколаєва.

Колишній колега Герсака анонімно в деталях розповів hromadske, чим той займався під час служби на Миколаївщині. 

«Було звернення аграріїв із Миколаївської області про те, що він разом із чеченцями притискає їхній бізнес. Він розповідав, що цих чеченців не знає, але ми його задокументували на “Новопечерських Липках” (район Києва — ред.), як він там із ними проводив регулярні зустрічі. Це лягло в основу матеріалів службової перевірки, за якою його тоді позбавили звання, понизили з полковника до підполковника, і, відповідно, ці матеріали стали підставою для його звільнення. Коли його звільняли, погрози йшли з усіх боків. Я знаю, що Баканову погрожували Єрмак та Арахамія», — розповів колишній колега Герсака.

Як повідомляло Інше ТВ, у 2020 році журналісти знайшли у начальника миколаївського УСБУ Віталія Герсака дороге авто та елітні квартири (ВІДЕО, ФОТО). Він звернувся до суду з позовом проти журналістів, які зробили сюжети про його статки і статки його сім’ї.

Через кілька місяців після цього на Віталія Герсака було відкрите кримінальне провадження через недостовірну інформацію в декларації (на 800 тис.грн.), однак воно було закрито в 2021 році (не змогли доказати, що був злий умисел щодо недостовірності поданих даних).

Потім народний депутат “Голосу” Соломія Бобровська заявила, що голова Управління СБУ у Миколаївській області Віталій Герсак регулярно зустрічається з росіянами, хоча інструкції Служби забороняють зустрічі з іноземцями.

18 листопада 2020 року Президент України Володимир Зеленський звільнив Віталія Герсака з посади начальника УСБУ в Миколаївській області.

На початку 2022 року стало відомо, що екс-глава СБУ Миколаївської області Герсак після звільнення купив нерухомості на $1,5 млн (ВІДЕО)



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube