Попри войовничу риторику, Макрон більше говорить, ніж робить, – Bloomberg


12:0027.03.2024

Еммануелю Макрону не потрібно було публікувати зображення, де він б’є боксерську грушу, щоб заявити світові, що він готовий до бою.

Попри войовничу риторику, Макрон більше говорить, ніж робить, - Bloomberg 1
Попри войовничу риторику, Макрон більше говорить, ніж робить, - Bloomberg 5

Ще до того, як він транслював позу “Скаженого бика” по всьому Instagram, нова яструбина позиція французького президента була очевидною, коли він примудрився публічно відмовитися виключити можливість відправки військ в Україну, пише Bloomberg.

В умовах, коли Великобританія більше не є членом Європейського Союзу, а уряд Німеччини роздирають розбіжності, Макрон перетворився на фактичного керівника зовнішньої політики континенту. Він взяв на себе провідну роль у протистоянні російській агресії та гуманітарній катастрофі в Газі. Але не всі його союзники переконані, що він є найкращим захисником їхніх інтересів.

За словами високопосадовця, знайомого з дискусіями між союзниками, його суперечливий коментар про чоботи на землі викликав миттєву і дуже публічну критику з боку канцлера Німеччини Олафа Шольца і розлютив американських чиновників, які в приватних розмовах кажуть, що такий крок може навіть спровокувати зіткнення з Москвою.

За його словами, натяки Макрона були зроблені для того, щоб змусити російського президента Владіміра Путіна гадати, але чиновники, знайомі з дискусіями в НАТО щодо України, кажуть, що вони могли мати протилежний ефект.

Змусивши Берлін публічно виключити можливість відправки військ, Макрон, за словами високопоставленого американського чиновника, зміг розвіяти тривалу невизначеність щодо розташування “червоних ліній” союзників.

За словами окремих посадовців, які також говорили з Bloomberg на умовах анонімності, ці коментарі не були дуже розумними з точки зору оперативної безпеки, особливо з огляду на те, що кілька країн вже негласно мають певний персонал в Україні.

Російська загроза

Питання військової єдності Європи набуває ще більшого значення зараз, коли Путін підбадьорений перемогою на виборах, які він влаштував у річницю анексії Криму, а багатомісячні сумніви щодо постачання зброї Україні ще не розвіялися.

У гру також вступає внутрішня політика Франції. Макрон висуває Україну на передній план передвиборчої кампанії до Європейського парламенту в червні, зображуючи свою ультраправу суперницю Марін Ле Пен як союзницю Путіна.

“Стає все більш очевидним, що Росія становить для нас загрозу”, – заявив у вівторок на прес-конференції міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню. “Ми не можемо дозволити собі допустити перемогу Росії”.

Попри войовничу риторику, Макрон більше говорить, ніж робить, - Bloomberg 3
Попри войовничу риторику, Макрон більше говорить, ніж робить, - Bloomberg 6

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав “надзвичайним” саміт щодо України.
Макрон (ліворуч), Шольц і Дональд Туск, прем’єр-міністр Польщі, під час спільної заяви для преси в канцелярії в Берліні 15 березня. Макрон посилює тиск на Шольца, щоб той зайняв сильнішу позицію на підтримку України: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Немає сумнівів, що деякі прем’єри ЄС очікують від Макрона лідерства, і багато хто вітає його більш жорстку позицію щодо Росії, за словами чиновника, знайомого з дискусіями на їхній останній зустрічі в Брюсселі.

Водночас Франція підтримала Польщу, вимагаючи від ЄС ще раз подумати над тим, щоб дозволити українському зерну вільно потрапляти на єдиний ринок, що викликало протести фермерів.

Але один з багатьох європейських планів щодо вирішення проблеми нестачі зброї в Україні є символом того, чому Макрон неправильно поводиться з деякими союзниками. Критики французького президента кажуть, що він більше говорить, ніж діє.

Чехія очолює ініціативу, яка передбачає закупівлю близько 800 000 снарядів у найближчому майбутньому з джерел за межами ЄС. Незважаючи на те, що минулого місяця Макрон заявив, що підтримує чеську ініціативу, Франція ще не зробила фінансового внеску. Німеччина, навпаки, витрачає 300 мільйонів євро (325 мільйонів доларів) на закупівлю 180 000 снарядів.

З початку війни Франція значно відстала від своїх союзників за загальним обсягом допомоги, спрямованої в Україну, згідно з даними “Трекера підтримки України” Інституту Кіля. Вона пообіцяла надати Києву менше 2 мільярдів євро на підтримку, на відміну від 22 мільярдів євро, виділених Німеччиною. Це разюча розбіжність, хоча французький уряд заявляє, що ці цифри не враховують непропорційний вплив сучасної зброї на полі бою.

Макрон намагався заповнити порожнечу, що утворилася після того, як Ангела Меркель пішла з посади канцлера Німеччини в 2021 році, і, напружуючи зовнішньополітичні м’язи Франції, наймолодший лідер країни з часів Наполеона спирається на давню спадщину.

Він був сміливішим за деяких інших європейських лідерів, коли, згідно із записом розмови з офісу Макрона, заявив прем’єр-міністру Ізраїлю Беньяміну Нетаньягу, що будь-яке примусове переміщення людей з міста Рафах буде військовим злочином.

Проте нещодавні зовнішньополітичні авантюри за межами Європи не обійшлися без промахів. Його африканська стратегія розбита вщент, оскільки Франція намагається переконати країни Сахельського регіону миритися з присутністю колишньої колоніальної потуги. Нігер був стрижнем стратегії Макрона, але минулого року французькому уряду довелося евакуювати своїх громадян після того, як солдати взяли в заручники президента Нігера і оголосили, що контролюють ситуацію.

Але після майже семи років при владі французький президент також накопичив певний досвід. Наприклад, він є одним з двох лідерів “Великої сімки”, які працювали з Дональдом Трампом.

Напередодні виборів, на яких колишній президент може повернутися до Білого дому, європейці вже ставлять під сумнів відданість США трансатлантичним відносинам та Україні, адже Вашингтон призупинив фінансування Києва на суму понад 60 мільярдів доларів.

“Макрон втратив можливість рішуче перехопити європейське лідерство на початку російського вторгнення в Україну, – сказав Рим Момтаз, дослідник Міжнародного інституту стратегічних досліджень, що базується в Парижі, – Зараз він робить кроки назустріч Україні. “Зараз він робить кроки до виправлення цієї помилки”.

Нагадаємо, Макрон заявив, що ІДІЛ готував теракт у Франції



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube