“Обставини теракту абсолютно не в’яжуться між собою” – 6 дивностей в атаці на “Крокус Сіті хол”


17:0125.03.2024

Те, що теракт у “Крокус Сіті холі” здійснили терористи з “Ісламської держави”, практично не викликає сумнівів. ІДІЛ сама взяла на себе відповідальність, опублікувавши фотографію бойовиків – і одяг на них повністю збігається з тим, що був на терористах. Але російська влада досі не поспішає звинувачувати ІД, зосередившись на Україні. У їхніх діях і словах є багато нестиковок – відчуття, ніби російська держава свідомо “проспала теракт”. “МО” розповідає, що не так із терактом і реакцією на нього.

Росію попереджали. Західні спецслужби неодноразово попереджали про загрозу терактів. Ба більше – перед нападом бойовиків на “Крокус Сіті рол” російські силовики отримували від США попередження про підготовку теракту. Про це повідомило державне російське агентство ТАСС із посиланням на джерело в російській спецслужбі. Співрозмовник агентства повідомив, що “така інформація дійсно надходила”, але, за його словами, “вона мала загальний характер, без будь-якої конкретизації”. Але російська влада не дослухалася до попереджень. Замість цього Володимир Путін назвав “відвертим шантажем” використовувані на Заході заяви про можливість терактів у РФ. “Все це нагадує відвертий шантаж і намір залякати, дестабілізувати наше суспільство”, – упевнений Путін.

Вседозволеність для терористів. Або спецслужби РФ у принципі неспроможні, або вони проігнорували всі сигнали про підготовку теракту. Як зараз відомо, один із бойовиків (або дуже схожа на нього людина) відвідував “Крокус Сіті хол” незадовго до нападу. Судячи з усього, він оцінював обстановку. Але не викликав жодних підозр. Не спрацювала система “розумне місто”, встановлена в Москві. Четверо бандитів, не зустрівши абсолютно ніякого опору, доїхали до Красногорська і там почали вбивати людей.

Повільність силовиків і пожежників. У нашому розпорядженні опинилося відео з камер спостереження, які виходять прямо на місце злочину. Судячи з них, перші проблискові маячки з’явилися на місці НП аж через півгодини після перших повідомлень про стрілянину. Але, приїхавши на місце, силовики не поспішали зі штурмом. Судячи з повідомлень різних медіа, штурм почався тільки о пів на десяту вечора – за півтори години після теракту. Чому вони так зволікали – загадка.

Звинувачення на адресу України. Заступник голови Радбезу Дмитро Медведєв, пропагандистка Маргарита Симоньян і Володимир Путін фактично звинуватили Київ в організації теракту. Останній у своєму зверненні заявив, що нібито злочинці намагалися виїхати в Україну, де чекало “вікно”. Але в реальності вимальовується інша картина. Автомобіль із ймовірними терористами зупинили в Брянській області, у селищі Теплий. Воно набагато ближче до Білорусі – всього 43 км від кордону. До України – 118 км. Так все-таки значить злочинці втекли в Білорусь.

Дивна поведінка терористів. По-перше, сумнівна нагорода за вбивство мирних росіян – бойовики у своїх свідченнях стверджували, що їм запропонували всього по 500 тис. рублів. Піти за такі гроші на вбивство стількох людей – це дуже дивно. До того ж, якщо вони справді прихильники ІДІЛ, то ніяка грошова нагорода їм не потрібна за “вбивство невірних”. Пропаганда стверджує, що терористи були ретельно навчені. Але вони не змінили автомобіль, коли виїхали зі столиці, хоча справжні професіонали продумали б цей момент.

Дивне затримання. Силовики відрізали вухо одному з підозрюваних і змусили його з’їсти. Відео було опубліковано 23 березня в телеграм-каналах. На цьому ж відео силовики з пристрастю допитують терористів. І це дуже дивно. “Допит головного підозрюваного ніхто в мережу не викладає, тому що зараз весь ланцюжок (замовник, посередник і виконавець) ляжуть на дно. А вони викладають допит одразу ж. Та й обставини, про які розповідають ці терористи, виглядають дуже сумнівно. Теракт виглядав як дуже добре підготовлений. А всі обставини, які ми бачимо, абсолютно не в’яжуться між собою”, – каже військовий експерт Сергій Ауслендер.

Нагадаємо, у Москві заарештували ймовірних нападників на “Крокус”, ЗМІ пишуть про явні сліди тортур у них



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube