Республіканці несуть повну відповідальність за недопомогу Україні і не усвідомлюють, що це фіаско для США, – The Washington Post


08:1225.03.2024

Американський журналіст, письменник та колишній спічрайтер 43-го президента США Джорджа Буша молодшого Марк Тіссен попереджає попереджає, що припинення допомоги Україні спровокує катастрофічне зовнішньополітичне фіаско для Вашингтона. При цьому республіканці будуть винні в ньому так само, як президент Джо Байден у виведенні військ з Афганістану.

Про це Тіссен написав у колонці для американського видання The Washington Post. Можливо, не все нам в цьому погляді сподобається, але краще знати, ніж не знати про можливі мотиви вчинків, від яких багато в чому залежить Україна, тому ІншеТВ переклало цей текст.

-Цього тижня республіканці в Палаті представників розкритикували президента Байдена за катастрофічне виведення військ з Афганістану, і небезпідставно – це була одна з найгірших зовнішньополітичних катастроф в американській історії. Але якщо республіканці припинять американську військову допомогу Україні, вони спричинять не менш катастрофічну зовнішньополітичну поразку – і вони будуть відповідати за неї так само, як Байден відповідає за виведення військ з Афганістану.

Їхні затримки з наданням нової допомоги вже призвели до того, що ситуація на полі бою змінилася на користь Росії. Минулого року Росія не здобула жодних військових перемог на місцях, тоді як Україні вдалося знищити майже третину Чорноморського флоту Росії до кінця січня цього року. Але оскільки надання допомоги на Капітолійському пагорбі застопорилося, Росія знову почала захоплювати території. Якщо контрольована республіканцями Палата представників найближчим часом не ухвалить рішення про військову допомогу, в українців почнуть закінчуватися ключові системи озброєння – і Росія почне робити серйозні успіхи на місцях вже цього року.

Знаючи, що запаси Києва вичерпуються, Росія готує наступ, який почнеться, коли земля підсохне наприкінці весни. Наразі надані США високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) утримують російські війська на відстані. Але якщо ці ракети, а також боєприпаси для стрілецької зброї і 155-мм артилерійські снаряди не будуть поповнені, Росія почне проривати українську оборону.

Сьогодні американські системи протиповітряної оборони утримують російські бомбардувальники в небі і дозволяють українським військам збивати російські безпілотники і ракети. Але якщо в Україні закінчаться перехоплювачі протиракетної оборони, російські літаки зможуть безкарно бомбити українські передові позиції. Вони також зможуть атакувати критично важливу інфраструктуру України, занурюючи українські міста в темряву і підриваючи економіку країни. Потім вони майже напевно почнуть килимові бомбардування українських міст, що змусить Україну використовувати свої зменшувані запаси перехоплювачів для захисту цивільного населення і зробить її лінію фронту вразливою.

Зрештою, коли перехоплювачі закінчаться, цивільне населення залишиться беззахисним. Уявіть собі видовище пілотованих російських бомбардувальників, що пролітають над українськими містами і руйнують їх. Результатом буде гуманітарна катастрофа. Росія завдасть жертв серед цивільного населення в масштабах, небачених в Європі з часів Другої світової війни, навмисно обираючи мішенню школи, лікарні та житлові будинки, щоб зламати волю України. (Якщо ви сумніваєтеся в цьому, просто подивіться на жорстокі обстріли і масові вбивства цивільних осіб під час варварської повітряної кампанії Росії в Алеппо, Сирія, у 2016 році). З країни почнеться масова хвиля біженців, що ще більше зруйнує економіку.

Маючи перевагу в повітрі, Росія може атакувати не лише населення та цивільну інфраструктуру України, але й її оборонну промисловість. Озброєння українського виробництва, таке як морський безпілотник MAGURA V5, було використано (разом з американськими протикорабельними ракетами великої дальності) для розгрому Чорноморського флоту Москви і примушення російського флоту вийти з кримських портів і українських територіальних вод. Це дозволило Україні відновити експорт зерна, який є критично важливим для її економіки. Але якщо Україна вичерпає свої протикорабельні можливості, російські військово-морські сили повернуться, що дозволить їм атакувати критично важливе портове місто Одесу, перекрити поставки зерна і націлитися на цивільне населення на заході України, яке знову опиниться під загрозою через виснаження української системи протиповітряної оборони.

Хоча Україна навряд чи впаде цього року, умови для перемоги Росії будуть створені у 2025 році – якраз тоді, коли (як сподіваються республіканці) Дональд Трамп вступить на посаду президента. Отже, катастрофічний крах України цілком може статися під час правління Республіканської партії, а не Байдена. Уявіть собі обурення приголомшених американців, які спостерігатимуть, як російські війська входять до Києва, вбиваючи і грабуючи, як вони це робили в Бучі на початку війни. Кого, на думку республіканців, американці вважатимуть відповідальним за звірства, що відбуваються на їхніх екранах?

Дійсно, політичні наслідки цього разу будуть багато в чому гіршими. Принаймні в Афганістані Байден міг би стверджувати, що настав час вивести американські війська з небезпеки. Але в Україні американські війська не перебувають під загрозою. Республіканці залишили б Україну не для того, щоб врятувати життя американців, а для того, щоб заощадити гроші. Це рішення може бути не таким популярним, як вони думають, коли американці бачать по телевізору бездиханні тіла українських жінок і дітей.

А як щодо можливості дозволити Європі компенсувати цю нестачу озброєнь? Відповідь проста: Європейці не мають таких запасів. “Лише США мають такі запаси боєприпасів, бронетехніки та боєприпасів до неї, а також перехоплювачів ППО, які можуть кардинально вплинути на траєкторію конфлікту протягом найближчих тижнів і місяців”, – каже Фред Каган, директор проекту “Критичні загрози” в Американському інституті підприємництва, де я працюю старшим науковим співробітником.

Підсумок такий: Без допомоги США війська Путіна почнуть рух на Київ, і Україна стане наступним Афганістаном. Тож для республіканців настав час вибору: Якщо ви не хочете, щоб вас звинуватили у падінні Києва так само, як Байдена звинувачують у падінні Кабула, надішліть військову допомогу Україні.

Нагадаємо, Конгрес США, навіть не почавши розгляд законопроекту про допомогу Україні, пішов на двотижневі канікули



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube